De leerlingen in het kamp van Birkenau.
Volledig scherm
PREMIUM
De leerlingen in het kamp van Birkenau. © Foto Ronny De Coster

Leerlingen van Atheneum Courtmanslaan Maldegem bezoeken concentratiekamp Auschwitz-Birkenau: “Ik zal nooit meer het beeld vergeten van die kinderschoenen”

Op uitnodiging van het Ministerie van Defensie en van het War Heritage Institute hebben leerlingen van Atheneum Courtmanslaan Maldegem een herdenkingsreis gemaakt naar de concentratie- en uitroeiingskampen in het Poolse Auschwitz en Birkenau, waar de nazi’s meer dan een miljoen mensen hebben vermoord. We reisden met hen mee. Relaas van een schooluitstap die de deelnemers nooit meer zullen vergeten.

 1. Het is weer Black Friday: deze 7 lokale winkels in het Meetjesland en Deinze zijn een bezoekje waard
  PREMIUM
  Deinze/Meetjesland

  Het is weer Black Friday: deze 7 lokale winkels in het Meetjes­land en Deinze zijn een bezoekje waard

  Vrijdag is het Black Friday, heel wat grote ketens geven enorme kortingen op hun collecties. Het loont zeker de moeite om ook eens langs te gaan bij kleinere boetiekjes. Enkele lokale winkels lanceren verschillende deals tijdens Black Friday. Andere zaken maken van de gelegenheid gebruik om overconsumptie aan te kaarten en organiseren een alternatieve actie. Van ‘Amuse Toi’ in Lievegem tot ‘Optiek Lammerant’ in Deinze: wij lijsten zeven lokale winkels op in het Meetjesland en Deinze waar je ook tijdens Black Friday kan rekenen op een persoonlijke service.
 2. John (72) maakt noodlanding in weide, maar blijft ijzig kalm: “Schrik? Neen hoor, ben erop getraind”
  PREMIUM
  Brugge/Damme

  John (72) maakt noodlan­ding in weide, maar blijft ijzig kalm: “Schrik? Neen hoor, ben erop getraind”

  “Stress? Neen hoor, ik bleef de hele tijd rustig." John Zarno (72) vertelt het alsof er niks is gebeurd, maar nauwelijks een kwartier eerder moest de man een noodlanding maken met zijn sportvliegtuig. Hij eindigde in de velden op de grens van Brugge en Damme. En zijn verhaal? Dat deelt hij graag. “My ten minutes of fame in Belgium”, glimlacht John. “En de politie zal me wel een lift geven zeker?”