Tentoonstelling ‘Het Russisch Kamp’ in cultureel centrum: “Honderden Maasmechelse families leefden er in een bijzondere sfeer”
MaasmechelenIn het cultureel centrum van Maasmechelen loopt momenteel tentoonstelling ‘Het Russisch Kamp’. In dat kamp leefden tijdens WO II Russische en later Duitse krijgsgevangenen die in de steenkoolmijn van Eisden moesten werken. Maar diezelfde barakken werden nadien bewoond door mijnwerkersgezinnen van wie de kinderen en kleinkinderen nog steeds in het Maasland wonen. “Honderden Maasmechelaren zijn daar geboren", zegt Jan Kohlbacher van Stichting Erfgoed Eisden.
Delen per e-mail
Op het industrieterrein van Lanklaar lag tijdens WO II het krijgsgevangenenkamp van de Eisdense koolmijn. Steenkool bleef noodzakelijk tijdens de oorlog en daarom zouden de Duitsers er een kamp bouwen waar voornamelijk Russische en Oekraïense gevangenen zouden werken en verblijven. Na de oorlog wisselden de rollen, en moesten Duitse krijgsgevangenen er aan het werk. “Maar vanaf 1946 woonden er de pas aangeworven Italiaanse gastarbeiders in de maar liefst 263 noodwoningen", vertelt Jan Kohlbacher.
“In de twintig jaar dat het Russisch kamp op deze wijze als een dorp leefde en beleefd werd, verbleven er duizenden mensen. Je vond er een schooltje, een kapel, een kantine en de winkel van de familie Kessen. Er werden huwelijken gesloten en kinderen geboren, er werd gefeest en getreurd. Al deze emoties houden tot op vandaag de belevenissen en de verhalen levendig.”
Opvallend is de lange lijst met honderden familienamen die doorheen de jaren geregistreerd werden. “Italianen, Polen, Grieken, noem maar op. Het ging om honderden gezinnen. En als een gezin te groot werd, mochten ze tijdelijk een tweede barak erbij nemen. Veel van die namen staan nog geregistreerd in oude documenten. De sfeer in het kamp was volgens velen bijzonder mooi. Bij het hoogtepunt verbleven er bijna 3.000 mensen, bijzonder groot voor zo'n dorp in die tijd." Midden jaren zestig werd het kamp afgebroken en trokken de laatste bewoners naar Noteborn in Dilsen.
De expo – vormgegeven door Marc Milissen – loopt nog tot 18 mei en is alle weekdagen gratis te bezichtigen van 10 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur. Wie graag een rondleiding met gids wenst, kan contact opnemen met Stichting Erfgoed Eisden via rik.cops@gmail.com.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hasselt
30 gevangenen Hasselt in isolatie op cel na twee coronabesmettingen
Minstens dertig gedetineerden uit de Hasseltse gevangenis moeten in quarantaine op cel blijven nadat twee gevangenen positief testten. De twee zieken worden vandaag nog overgebracht naar de gevangenis van Brugge waar een ziekenhuis ligt. “We nemen geen risico’s, dus alle gevangenen die mogelijk met hen in contact kwamen, moeten op cel blijven", zegt gevangenisdirecteur Paul Dauwe. -
Multimedia
Gaat je smartphone te snel stuk? Dit kan je eraan doen
Een gemiddelde gebruiker doet het net geen drie jaar met zijn smartphone voordat hij overgaat naar een nieuwe, zeggen marktonderzoeken. Wil jij liefst dat je smartphone het langer uitzingt? Dan moet je er vooral goed zorg voor dragen. Onze techredacteur geeft vijf belangrijke tips. -
Sparen
Financiële steun van (schoon)ouders bij een verbouwing: met deze regels moet u rekening houden
Volgens een onderzoek (2019) in opdracht van AXA Bank krijgen 6 op de 10 jongvolwassenen financiële hulp van de ouders als ze een woning kopen. Maar er zijn ook andere opties. Wat als uw (schoon)ouders bijvoorbeeld een stuk van de verbouwingswerken willen betalen? Spaargids.be bekijkt hoe u dat kan regelen en met welke potentiële problemen u best rekening houdt. -
-
Salaris
Aan welk extralegaal voordeel win je financieel het meest?
Twijfel je tussen een aantal jobaanbiedingen en wil je een correcte vergelijking maken van de verschillende loonpakketten? Of schakelt je werkgever over op een systeem van flexibel verlonen, en ben je vastberaden om de beste keuze te maken? Jobat.be zocht uit hoeveel de populairste benefits je écht opleveren. -
Hasselt
Pijpleiding loopt zeker door Hasselt, maar nog onduidelijk of er onteigend wordt
De pijpleiding tussen het Duitse Rurhrgebied en de Antwerpse haven zal als alles volgens plan verloopt in 2023-2024 worden aangelegd, en die zal door Hasselt lopen. Het stadsbestuur onderzoekt momenteel de impact van de plannen op de stad. Of er woningen onteigend zullen worden, is nog niet duidelijk. -
PREMIUMLimburg
Marie-France Corswarem (49) maakte de opkomst van de padelsport vanop de eerste rij mee: “Corona heeft de sport een nog grotere boost gegeven”
Terwijl een groepje dertigers uitpuft op een bankje en verkoeling zoekt bij een drinkbus, staan vier jongeren een pleintje verder dansend op het ritme van de muziekbox een balletje op en neer te slaan. Verderop is een zakenman op rust op zoek naar zijn balletje, dat door zijn schoonbroer uit de kooi werd geslagen. Het is een inmiddels herkenbaar fenomeen op een doordeweekse avond aan een gemiddeld sportcentrum in Limburg. Dit succesverhaal heet ‘padel’. Drie jaar geleden had u er nog nooit van gehoord, nu ontsnapt niemand nog aan de razendpopulaire racketsport. -
Hasselt
Uitbater Marco (33) mag na beslissing Raad van State ‘cannabisshop’ Kush&Co opnieuw openen: “Ze wilden me de kop indrukken, maar ik bleef volhouden”
De ‘cannabisshop’ Kush&Co op de Persoonstraat in Hasselt zal nog deze week opnieuw openen. De zaak van Marco Vincente-Amaro (33) werd begin februari verplicht gesloten, nadat de stad op basis van haar nieuwe politiecodex had beslist dat Kush&Co in strijd was met de regels. De Raad van State fluit die beslissing nu terug.