De Maas in Kotem. De dijken vormen een mooi lijnenspel.
Volledig scherm
De Maas in Kotem. De dijken vormen een mooi lijnenspel. © Frank Resseler

IN BEELD. Dronebeelden tonen oerkracht van de Maas in Limburg

MaaslandFoto’s genoeg van de Maas die uit haar oevers treedt dezer dagen, maar de beelden van Maasmechelaar Frank Resseler tarten alle verbeelding. De natuurfotograaf maakte unieke dronebeelden van het enorme overstromingsgebied en toont de enorme impact. In de zomer kan je soms door de rivier stappen die dan amper enkele meters breed is. Vandaag gaat het over een zee van meer dan een kilometer breed. De drone van Frank neemt je mee naar Maasdorpen Kotem, Vucht, Leut, Geneuth en Stokkem die zich de fatale overstromingen van 1993 maar al te goed herinneren.

 1. "Ze zijn hier door het oog van de naald gekropen": premier De Croo onder de indruk aan de Maas
  PREMIUM
  Maaseik

  "Ze zijn hier door het oog van de naald gekropen": premier De Croo onder de indruk aan de Maas

  “Op zulke momenten besef je hoe kwetsbaar wij zijn.” Premier Alexander De Croo (Open Vld) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) waren onder de indruk van de Maas die in Heppeneert nét niet uit haar oevers trad. Het water sijpelde er wel door de dijkmuren, maar de dijk begaf het niet. De eerste minister maakte een praatje met de aanwezigen. En de bewoners? Die vragen zich vooral af of de dijk niet beschadigd is.
 2. Familie Sanda Dia voor het eerst geconfronteerd met standpunten van verdediging: “Een sereen debat, maar wel zeer emotioneel”
  Hasselt

  Familie Sanda Dia voor het eerst geconfron­teerd met standpun­ten van verdedi­ging: “Een sereen debat, maar wel zeer emotioneel”

  Twee en een half jaar na de bewuste studentendoop van Reuzegom, waarbij Sanda Dia om het leven kwam, is er eindelijk inhoudelijk gedebatteerd over de gebeurtenissen. “De familie van Sanda werd dus ook voor het eerste geconfronteerd met de standpunten van de verdediging. Dat was heel emotioneel voor ons, maar we zijn blij dat de zaak eindelijk ten gronde behandeld is", vertelt advocaat Sven De Baere, die voor Sven Mary de familie van Sanda vertegenwoordigde.