Files vermijden, neem de helikopter
MAASMECHELENTime is money! Dat geldt ook voor bedrijfsleiders, zeker als ze uren met de auto in de files zitten en kostbare tijd verliezen. Biedt de helikopter een oplossing? "Niet enkel voor ceo's en managers van grote bedrijven maar ook voor de bazen van KMO's kan de heli echt het verschil maken", stelt Pablo Coosemans, zaakvoerder van Atrium, dat erkende helikopteropleidingen aanbiedt.
Delen per e-mail
Op een infodag zaterdag aan de helihaven in Maasmechelen daagden 30 geïntresseerden op. John Tilburgs (49) uit Neerpelt is één van hen. Begin dit jaar is hij met de opleiding om met een heli te vliegen gestart. "Begin 2018 hoop ik met mijn licentie om te mogen vliegen op zak te hebben. Ik moet nog solo vijf uur vliegen met een heli. Ik heb al 600 uren theorie achter der rug, en ik vloog 70 uren met een heli." Een helikopter heeft hij al gekocht.
"Straks ga ik er m'n voordeel mee doen als ik naar een werf moet vliegen. Als ik van bij me thuis naar Vielsalm moet rijden, riskeer ik twee tot drie uur stil te staan in de files, en over de route zelf doe ik nog eens anderhalf uur. Met de heli zal ik er in 40 minuten geraken", zegt John Tilburgs.
50.000 euro
"De opleiding duurt één tot anderhalf jaar en kost tussen de 35 à 50.000 euro. "Tot 40 procent van de kosten, met een maximum van 10.000 euro, krijgen de bedrijven terug in de vorm van een subsidie", aldus Erik Bussé, die de opleiding voor Atrium verzorgt. Het bedrijf uit Ham krijgt ondersteuning van Vlaams minister van Economie en Werk Philippe Muyters.
Pablo Coosemans is na 30 uren vliegen en 120 uren theorie klaar met de opleiding tot helipiloot. "Ik ga een heli kopen. Eenmaal ik met de heli onderweg ben, zal ik geen uren meer in de files moeten staan." Hij heeft een opleidingscentrum in Zeebrugge waar hij geregeld naartoe moet.
Verloren uren
"Vertrek ik om zes uur 's morgens in m'n auto uit Lummen (z'n thuisadres) dan sta ik tot drie uur en half in de files, en ik leg de afstand tot ginder af in dik twee uur. Met de heli ben ik er in hooguit 45 minuten. Al die verloren uren kan ik beter besteden. Ik kan ander werk doen. Bovendien verbetert mijn levenskwaliteit. Nu klop ik dagen van zo'n 15 uur, met de heli koop ik quality time."
Een opleiding tot piloot is niet goedkoop. De aankoop van een heli is vele malen duurder. "Dat klopt", zegt Erik Bussé. "Nieuwe heli's kosten twee tot drie miljoen euro maar je hebt er ook al een voor 100.000 euro. Je moet niet per sé een heli kopen. Eentje huren kan ook, voor 300 euro per uur. En carpoolen met een heli kent een opmars."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoeveel kost het om onder nul te gaan?
-
PREMIUMLimburg
Limburg zag huiselijk geweld in 2020 met de helft toenemen: “Sluiting van scholen lijkt doorslaggevende factor geweest te zijn”
Hulplijn 1712 heeft vorig jaar in Limburg alleen liefst 1.639 oproepen gekregen voor huiselijk geweld. Dat is de helft meer dan in 2019. In het merendeel van de gevallen ging het om kindermishandeling en partnergeweld tijdens de lockdown. Al is er ook een lichtpuntje: slachtoffers vonden ook vaker dan voorheen de weg naar hulpverlening, waardoor het gerecht net niet vaker dan anders tussenbeide moest komen. -
Multimedia
Deze smartphones hebben de beste camera om mee te filmen
Als je fervent video’s op TikTok of YouTube post, of af en toe een leuke familievideo wil maken, dan weet je hoe belangrijk het is om een smartphone te hebben die in topkwaliteit fillmt. Onze techredacteurs zocht vier goede exemplaren. -
-
PREMIUMHasselt
Dieven van waardevol muziekmateriaal verschijnen voor de rechter: “Geld nodig om drugsverslaving te kunnen bekostigen”
De radeloosheid bij Anton Valcke (23) was midden november groot. De laatstejaarsstudent Drums aan PXL-Music werd het slachtoffer van een zware diefstal. Onbekenden gingen er met ongeveer 3.000 euro aan muziekmateriaal vandoor. De politie kon de daders echter inrekenen. Maandagvoormiddag verschenen ze voor de Hasseltse rechtbank. Een sluimerend drugsprobleem bleek de oorzaak voor het kwaad te zijn. -
PREMIUMNeerpelt/Genk
Dennis (32) start fitnesszaak op zonder uitzicht op versoepelingen: “Hygiëne is in deze sector altijd al belangrijk geweest”
Het zijn momenteel geen prettige tijden voor liefhebbers van fitness. Het coronavirus hield deze zaken al een groot deel van 2020 gesloten en momenteel is er zelfs geen uitzicht op een heropening. Toch houdt dat Dennis Van Samang (32) uit Neerpelt niet tegen om een nieuwe zaak te openen in Genk. “Het geloof is zo groot dat ik de sprong durf wagen”, vertelt de sportieveling. -
Hasselt
750 leerlingen Level X3 worden maandag getest
Maandag worden alle 750 leerlingen en personeelseden van Level X3 getest na een aantal positieve gevallen op school. “Dat zal gebeuren via de testbus van het UZA, in samenwerking met stad Hasselt, CLB, Cohesio en GO! Next”, laat scholengroep GO! Next weten. “Het wordt een logistiek huzarenstuk om dat in orde te krijgen. Dat is alleen haalbaar met de inzet van grof geschut. We danken iedereen voor de fysieke en online steun. Het hele schoolteam draagt dit nu uit naar hun leerlingen en samen met X28 en scholengroep zorgen we dat het testcentrum in onze sporthal klaar is maandag.” -
Limburg
Platform ‘Help Limburg vaccineren’ is een succes: meer dan 3.500 Limburgers willen handje helpen
Vorige week donderdag lanceerden de acht Limburgse eerstelijnszones een platform waarop vrijwilligers zich kunnen registreren als ze willen helpen in de vaccinatiecentra. Een oproep die veel gehoor krijgt, want al 3.550 mensen hebben zich aangemeld.