Linksonder de kleine grenssteen. Het grondgebied van het huidige Maasmechelen liep door tot aan de overzijde van de Maas.
Volledig scherm
Linksonder de kleine grenssteen. Het grondgebied van het huidige Maasmechelen liep door tot aan de overzijde van de Maas. © Maasband project

Eeuwenoude grenssteen tussen Leut, Vucht, Eisden, Stein en Elsloo gevonden: “Vroeger was de Maas geen grens zoals vandaag”

Onderzoekers hebben deze week aan de Nederlandse zijde van de Maas een belangrijke grenssteen van voor 1800 ontdekt. Er werd al jaren gezocht naar de ‘Gebrande stein’ die al in 1612 beschreven werd in oude documenten. “Ooit was dat het ‘vijflandenpunt’ tussen Elsloo, Stein, Leut, Eisden en Vucht”, zegt onderzoeker Rob Paulussen. Maasmechelen lag destijds dus voor een deel aan de overzijde van de rivier.

 1. ASSISEN. Zo schetsen deskundigen de persoonlijkheid van beschuldigden op moordproces van Silvio Aquino: “Van leugenaar tot opgeblazen zelfbeeld”
  Oudsbergen

  ASSISEN. Zo schetsen deskundi­gen de persoon­lijk­heid van beschuldig­den op moordpro­ces van Silvio Aquino: “Van leugenaar tot opgeblazen zelfbeeld”

  De vermeende opdrachtgever Martino Trotta en de vier ‘uitvoerders’ van de Hamidovic-clan die betrokken waren bij de moord op Silvio Aquino op 27 augustus 2015 zijn allemaal toerekeningsvatbaar. Dat blijkt uit het oordeel van het college van deskundigen die woensdag een beeld van hun persoonlijkheidsstructuren schetste. Er vallen wel een aantal kenmerken op. “Zowel Martino Trotta als Sandro Hamidovic hebben een opgeblazen zelfbeeld", klinkt het.
 2. “Erdogan-school in Vlaanderen is ergste wat onze kinderen kan overkomen”: Demir boos dat Raad van State beslissing om Genkse islamschool te verhinderen vernietigt
  PREMIUM
  Genk

  “Erdogan-school in Vlaanderen is ergste wat onze kinderen kan overkomen”: Demir boos dat Raad van State beslissing om Genkse islam­school te verhinde­ren vernietigt

  De Raad Van State vernietigt de beslissing van de Vlaamse minister van Onderwijs, Ben Weyts (N-VA), om de erkenning van een islamitisch geïnspireerde school in Genk te weigeren. Minister Weyts zegt alles eraan te blijven doen om de oprichting van de school te verhinderen. De Genkse minister Zuhal Demir reageert verbolgen. “Een Erdogan-school in Vlaanderen is ergste wat onze kinderen kan overkomen.”
 3. Je tuinhuis, bloemenperk of zwembad veilig stellen? Zo zinvol is een aparte verzekering voor je tuin
  Spaargids.be

  Je tuinhuis, bloemen­perk of zwembad veilig stellen? Zo zinvol is een aparte verzeke­ring voor je tuin

  Heel wat mensen herontdekten tijdens de lockdown hun tuin. Misschien is dit dan ook het goede moment om even stil te staan bij de verzekering ervan. Wat als je tuinmeubilair beschadigd raakt door intense hagel of brand? Of je bloemenperk of gazon bezoek krijgt van loslopend wild of vandalen? Stel dat je opstaand zwembad lek slaat... Spaargids.be gaat voor je na of je verzekering tussenbeide komt.