Het water wordt opgepompt uit de verzakte mijngebieden.
Volledig scherm
Het water wordt opgepompt uit de verzakte mijngebieden. © videostill TVL

Afschakelplan bij extreme droogte? In Maasmechelen stromen al jaren elke dag miljoenen liters grondwater het kanaal in

Er stroomt dagelijks miljoenen liters drinkwater vanuit de grond, zo het kanaal van Maasmechelen in. Dat terwijl de overheid zich het hoofd breekt over een afschakelplan bij extreme droogte. Moreel niet uit te leggen vindt burgemeester Raf Terwingen (CD&V).

37 reacties

 • Roeland Croket

  2 jaar geleden
  Dus 6 miljard liter water, stel per dag. Dan kan iedere Belg (Waal én Vlaming) daar zijn 600 liter proper grondwater gaan halen. Per jaar krijgt iedere Belg dan 219 duizend liter cadeau. Maar neen, dat water loopt gewoon naar zee. Op een jaar is dat dan 2190000000000 liter water dat verloren loopt. Dat is 2 biljoen 190 miljard liter per jaar!!!
 • david demedts

  2 jaar geleden
  in vlaams brabant staat het grondwater super laag en in limburg pompen ze 6 miljoen kubieke meter water per dag in de vaart. 1 kubieke meter is wel 1000 liter, Dus 6 miljard liter grondwater per dag??? niet verwonderd dat het hier in vlaams brabant droog staat (communicerende vaten!)
 • Hugo Craen

  2 jaar geleden
  Aan de andere kant, nu weten we wel waarom het grondwaterpeil zo laag staat: ze pompen t grondwater van half België t kanaal in..
 • Lucien Mertens

  2 jaar geleden
  Water/spaarbekkens...nooit van gehoord!
 • Jean Pollet

  2 jaar geleden
  als de prijs drastisch omhoog gaat er water genoeg zijn ( denk maar eens na). Hoeveel "goed " water loopt er dagelijks verloren ? en word er " gesmotst " door de heren van de water maatschappij ? water is overal nodig en is een melk koe
 1. Zo indrukwekkend woon je in Eisden aan het water: tegen 2030 wonen er 1.000 mensen in Willemskaai
  Maasmechelen

  Zo indrukwek­kend woon je in Eisden aan het water: tegen 2030 wonen er 1.000 mensen in Willems­kaai

  Willemskaai, het toekomstig dorpje aan het kanaal in Eisden, heeft vandaag officieel het masterplan uit de doeken gedaan. Van de bijna 400 appartementen wordt het eerste deel binnenkort gebouwd en in 2024 al opgeleverd. De verkoop start op 1 mei. “Ik hoop er op mijn oude dag ook te mogen zitten”, lacht burgemeester Raf Terwingen (CD&V). Tegen 2030 wonen er een duizendtal mensen.
 2. Eeuwenoude tropische bomen krijgen tweede leven in Limburg: “Unieke verzameling waar we nog tientallen jaren van zullen genieten”
  Dilsen-Stokkem

  Eeuwenoude tropische bomen krijgen tweede leven in Limburg: “Unieke verzame­ling waar we nog tientallen jaren van zullen genieten”

  Droomt u toevallig ook weg bij het idee aan een verre reis naar Thailand, Cambodja en Laos? Dan biedt het vakantiepark ‘Terhills Resort’ u misschien wel de oplossing. Nee, verre vliegtuigreizen organiseren ze momenteel nog niet. Wel geven ze de bomen uit die paradijselijke oorden een tweede leven in de ‘Aqua Garden’ van het zwembad.
 1. Nationaal rouwmoment legt leven in Engeland een minuut lang (letterlijk) stil
  Play

  Nationaal rouwmoment legt leven in Engeland een minuut lang (letterlijk) stil

 2. Zijn er ook versoepelingen voor kinderen mogelijk? Benjamin Dalle: "Het advies blijft: één hobby per kind"
  Play

  Zijn er ook versoepe­lin­gen voor kinderen mogelijk? Benjamin Dalle: "Het advies blijft: één hobby per kind"