Genekt door 'flitspaal van de schande'
LUMMENEen onwaarschijnlijke drukte gisteren in de politierechtbank van Hasselt. Maar liefst 150 personen waren gedagvaard nadat ze in het tweede deel van juni 2017 's avonds of 's nachts geflitst werden aan de wegenwerken op de E314 in Lummen. "Pure onzin, ik had de baan voor mij alleen en de werken lagen stil", reageert één van de geflitsten Stijn Martens (37) uit As.
Delen per e-mail
De flitspaal werd geplaatst op de E314 in de richting van Houthalen-Helchteren, waar er te Lummen gewerkt werd aan de weg. Net voor de versmalling stond de 'grijze bak' opgesteld. Officieel mocht je er als chauffeur slechts zeventig kilometer per uur rijden.
Staatskas vullen
"De meesten zijn 's nachts geflitst en dan lagen de werken stil en was er amper verkeer. Iedereen rijdt daar dus vlotjes sneller dan honderd kilometer per uur zonder ook maar enigszins voor gevaar te zorgen. Men heeft dit gewoon gebruikt om de staatskas te vullen", foetert één van de advocaten. Anderen spreken dan weer van "de flitspaal van de schande".
Personen die sneller dan 110 kilometer per uur reden werden gedagvaard. In totaal waren ze dus met 150 en allemaal riskeren ze een week tot twee weken rijverbod, kosten die oplopen tot 700 euro en een vermelding op hun strafblad. Wie dat vraagt, kan het rijverbod wel enkel in het weekend krijgen. Ook personen die minder snel dan 110 kilometer per uur reden, maar dus nog steeds de 70 kilometer per uur overschreden, werden beboet. Aan hen werd een minnelijke schikking voorgesteld. Die ligt rond de 100 euro.
Stijn Martens vond de dagvaarding zo absurd dat hij er bijna mee kon lachen. "Ik kwam op 19 juni terug van een klant en het was half één 's nachts. Zelf had ik de volledige twee rijvakken ter beschikking en plots werd ik geflitst. Niemand die zag aankomen dat ze daar buiten de werktijden nog zouden flitsen." Een andere vrouw (24) had zelfs twee keer prijs. Op 15 juni reed ze 's avonds 119 km/uur, op 29 juni reed ze 123 km/uur.
Hallucinant
Politierechter Paul Geukens noemde de cijfers zelf ook hallucinant. "Die flitspalen brengen hun geld inderdaad wel op. Ik begrijp dat mensen wezen op het feit dat er amper verkeer was of dat ze op cruise control reden, maar de wet is nu eenmaal de wet. Die borden staan daar en dan moeten mensen zich daaraan houden. Of dat nu 's nachts is, of overdag wanneer de werken wel bezig zijn. Bovendien stonden er voor de flitscamera al drie borden die waarschuwden dat de snelheid van 120 naar 70 km/uur moest zakken. 95 procent van wie moest verschijnen, had een blanco strafblad. Deze veroordeling komt daar sowieso op en als ze binnen drie jaar weer voor de politierechtbank moeten verschijnen, kost hen dat automatisch drie maanden hun rijbewijs."
163 km/u
De snelste chauffeur reed zelfs 163 kilometer per uur toen hij geflitst werd. Hij mag zich nu al opmaken voor een rijverbod van enkele maanden.
Op 3 januari kennen de geflitsten officieel hun straf, maar daarmee is het verhaal niet ten einde. Er volgen de komende maanden nog zittingen omtrent flitspalen bij onder meer de werken tussen Hasselt-Zuid en Hasselt-Oost. "Daar zijn ook een groot aantal personen geflitst", voorspelt Geukens.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGenk
La Botte blij met 1 mei als heropeningsdatum van horeca: “Sneltesten? Geen probleem”
Na maanden zonder perspectief loste het overlegcomité vrijdag dan eindelijk een datum voor de heropening van de horeca. Chef Peppe Giacomazza (43) van restaurant La Botte in Genk kijkt dan ook reikhalzend uit naar 1 mei. “Vrijdagavond liepen de eerste reservaties al binnen.” -
Deze technische snufjes maken je leven zoveel gemakkelijker
We staan er niet altijd bij stil, maar tal van slimme technologische uitvindingen hebben ons leven al gemakkelijker of entertainender gemaakt. Waar vorige generaties ineens hun leven zagen veranderen door de komst van pakweg walkmans of de Nokia-telefoon, zijn er vandaag andere kleinoden in trek. -
PREMIUMLimburg
Pijpleidingen van de Maas tot Antwerpen, meerdere huizen mogelijk onteigend: “Best shockerend, maar ook begrijpelijk”
De Vlaamse overheid wil tussen de Maas en de Antwerpse haven een gigantische ondergrondse ‘leidingstraat' aanleggen. Zo kunnen massa’s grondstoffen getransporteerd worden ter vervanging van jaarlijks 100.000 vrachtwagens. De leiding start in het Maasland, doorkruist de ganse provincie en loopt onder meerdere huizen door. In Zonhoven, Houthalen-Oost en Ham zouden woningen onteigend moeten worden. -
-
Hasselt
30 gevangenen Hasselt in isolatie op cel na twee coronabesmettingen
Minstens dertig gedetineerden uit de Hasseltse gevangenis moeten in quarantaine op cel blijven nadat twee gevangenen positief testten. De twee zieken worden vandaag nog overgebracht naar de gevangenis van Brugge waar een ziekenhuis ligt. “We nemen geen risico’s, dus alle gevangenen die mogelijk met hen in contact kwamen, moeten op cel blijven", zegt gevangenisdirecteur Paul Dauwe. -
Hoe kan je besparen op je autoverzekering?
De premie van een autoverzekering is vaak een hele hap uit het gezinsbudget. Altijd een vervelend moment dus wanneer de premieafrekening in je brievenbus of mailbox zit. Benieuwd of je nog steeds de voordeligste autopremie hebt? In vele gevallen kan je namelijk verschillende euro’s besparen. Independer.be legt je uit hoe je dat het beste aanpakt. -
Genk
Shopping 1 pakt uit met ‘Versstraat’: “Verse producten van lokale ondernemers op één plek”
Wereldhave Belgium, de speler achter de Genkse Shopping 1, is volop op zoek naar lokale ondernemers die verse producten verkopen. Bedoeling is om samen een ‘Versstraat’ in te richten op het eerste verdiep van het winkelcentrum. Daar kunnen klanten binnenkort terecht voor verse producten of een snelle hap. -
Sparen
Financiële steun van (schoon)ouders bij een verbouwing: met deze regels moet u rekening houden
Volgens een onderzoek (2019) in opdracht van AXA Bank krijgen 6 op de 10 jongvolwassenen financiële hulp van de ouders als ze een woning kopen. Maar er zijn ook andere opties. Wat als uw (schoon)ouders bijvoorbeeld een stuk van de verbouwingswerken willen betalen? Spaargids.be bekijkt hoe u dat kan regelen en met welke potentiële problemen u best rekening houdt.