1. Digitale kanaries meten de luchtkwaliteit in Limburgse scholen: “Het is essentieel om de lokalen continu te verluchten”
  Lummen / Beringen

  Digitale kanaries meten de luchtkwali­teit in Limburgse scholen: “Het is essentieel om de lokalen continu te verluchten”

  In vijftien Limburgse scholen zullen de leerlingen de komende weken dertig digitale robotkanaries door de klas zien vliegen. Deze beestjes hebben een aantal sensoren die zeer precies de luchtkwaliteit in de lokalen kunnen meten. Aan de hand van een lichtje in hun ogen weet je zo meteen of de klas voldoende is geventileerd. Het lumineuze idee komt van Alexandra Lybaert, als natuurkundig ingenieur aan de Odisee Hogeschool verbonden.
 2. Van Italiaanse pasta’s over pralines in blik tot gasflessen: op doortocht langs de 7 leukste automaten in Limburg
  PREMIUM
  Limburg

  Van Italiaanse pasta’s over pralines in blik tot gasflessen: op doortocht langs de 7 leukste automaten in Limburg

  Nu winkelen in deze tijden een ietwat apart uitstapje is, gaan heel wat Limburgse handelaars op zoek naar een manier om hun producten alsnog tot bij de klant te brengen. Ze werken hard aan een online webshop, starten met takeaway, of pakken uit met een coronaproof ‘grab-and-go’-systeem. Iets wat zich ook in het straatbeeld vertaalt, nu automaten als paddenstoelen uit de grond schieten. Wij gingen alvast op doortocht langs de zeven leukste automaten in Limburg.
 3. Mamzel houdt homeparty’s voor bekeken: “Hartverscheurende keuze om te maken”
  PREMIUM
  Lummen

  Mamzel houdt homeparty’s voor bekeken: “Hartver­scheu­ren­de keuze om te maken”

  De ‘MamzelMomenten bij je thuis’ behoren tot de verleden tijd. Zo heeft Kim Severy, zaakvoerder van de cadeauwinkel Mamzel, beslist om met haar homeparty’s te stoppen. Een hartverscheurende keuze, geeft ze toe. “Al negen maanden kunnen onze ‘Mamzellen’– die de party’s in bijberoep mee organiseren – niet naar de mensen thuis trekken vanwege de coronacrisis. Ondertussen blijven ook hun kosten gewoon doorlopen. Op een bepaald moment moést ik wel de knoop doorhakken. Allesbehalve simpel, maar het is nu eenmaal zo.” De webshop blijft wel bestaan.
 1. Tatiana Verdonck (Athenas Lummen):”Ondanks sterke tweede helft toch onderuit bij Kangoeroes Mechelen”

  Tatiana Verdonck (Athenas Lummen):”Ondanks sterke tweede helft toch onderuit bij Kangoeroes Mechelen”

  Het werd een leuke partij tussen Kangoeroes Mechelen met de Lummense headcoach Gerrit Driessens en Athenas Lummen. Kangoeroes schoot het best uit de startblokken en kon een mooie kloof uitbouwen na het eerste quarter (27-14, red). Nadien kwamen de meisjes van coach Philip Wolk sterk opzetten en wisten zelfs de tweede helft op hun conto te schrijven. Kangoeroes, met na de rust een uitstekende Jessica Lindstrom, werd topschutster met twintig punten, kon wel de punten met een 74-65-overwinning thuishouden. Bij een collectief sterk Lummen speelde Tatiana Verdonck (28) zich in de kijker met een ijzersterke prestatie in defense en scoorde dertien punten.
 1. Massale respons op vraag naar vrijwilligers voor vaccinatiecentrum eerstelijnszone Demerland
  Diest/Aarschot/Begijnendijk/Bekkevoort/Scherpenheuvel-Zichem/Tielt-Winge

  Massale respons op vraag naar vrijwilli­gers voor vaccinatie­cen­trum eerste­lijns­zo­ne Demerland

  De Eerstelijnszone Demerland is er al even uit waar de vaccinatiecentra komen, met name in de stadsfeestzaal in Aarschot en in CC Den Amer in Diest. Wat ze tot voor kort nog niet hadden, was voldoende personeel. Na een oproep hebben zich al een verrassende 178 vrijwilligers gemeld voor het centrum in Aarschot.
 1. Paal op Stelten hoopt snel duidelijkheid te krijgen rond festivalzomer: “We zullen dat weekend zeker iets organiseren”
  Paal

  Paal op Stelten hoopt snel duidelijk­heid te krijgen rond festivalzo­mer: “We zullen dat weekend zeker iets organise­ren”

  In 2020 kon Paal op Stelten niet plaatsvinden, dus de honger richting deze festivalzomer is groot. Toch is er nog steeds erg veel onduidelijkheid over de organisatie. “Wij hopen dat we tegen eind februari – midden maart meer informatie zullen krijgen. Dan kunnen we tenminste al van start gaan met de voorbereidingen”, vertelt Esmeralda Meyen, die op de dienst Toerisme Beringen de evenementen coördineert.
 1. Geldboete voor verwaarlozing merrie en veulentje

  Geldboete voor verwaarlo­zing merrie en veulentje

  Een zestiger heeft opschorting van straf gekregen voor de waarlozing van een merrie en haar veulen in Diest. De pony’s stonden in een modderige wei vol voorwerpen waar de dieren zich aan konden kwetsen. Dat werd vastgesteld in december 2018. De dieren werden naar een asiel gebracht. Een voorgestelde minnelijke schikking van 200 euro legde F.C. naast zich neer. In de rechtbank vroeg C. een opschorting. Daar kon de rechtbank zich in vinden. De man moet ook een geldboete van 400 euro betalen.
 1. Dennis (32) start fitnesszaak op zonder uitzicht op versoepelingen: “Hygiëne is in deze sector altijd al belangrijk geweest”
  PREMIUM
  Neerpelt/Genk

  Dennis (32) start fitness­zaak op zonder uitzicht op versoepe­lin­gen: “Hygiëne is in deze sector altijd al belangrijk geweest”

  Het zijn momenteel geen prettige tijden voor liefhebbers van fitness. Het coronavirus hield deze zaken al een groot deel van 2020 gesloten en momenteel is er zelfs geen uitzicht op een heropening. Toch houdt dat Dennis Van Samang (32) uit Neerpelt niet tegen om een nieuwe zaak te openen in Genk. “Het geloof is zo groot dat ik de sprong durf wagen”, vertelt de sportieveling.
 1. Drie Hasseltse slachtoffers bij vervalsing van facturen
  Hasselt

  Drie Hasseltse slachtof­fers bij vervalsing van facturen

  Een 25-jarige vrouw uit Chimay is veroordeeld tot een celstraf van acht maanden voor het vervalsen van vier facturen waarop een bankrekeningnummer werd aangepast. Op die manier kon ze bijna 30.000 euro ontvreemden van drie verschillende burgerlijke partijen uit Hasselt. De twintiger krijgt ook een geldboete van 600 euro. De celstraf wordt met volledig uitstel uitgesproken. Aan twee burgerlijke partijen moet ze respectievelijk een bedrag van 5.862 euro en 6.913,26 euro uitbetalen. Ook de rechtsplegingsvergoeding van 1.080 euro is twee keer voor haar rekening.
 2. Ondernemer die diploma vervalste, is nu zaakvoerder op Leuvense Oude Markt: “Ik ben vastgelopen in de leugens”
  PREMIUM
  Beringen/Hasselt/Leuven

  Ondernemer die diploma vervalste, is nu zaakvoer­der op Leuvense Oude Markt: “Ik ben vastgelo­pen in de leugens”

  Een jonge Limburgse ondernemer vertelde in 2018 thuis fier dat hij zijn diploma aan de UCLL had behaald en ging vervolgens aan de slag als instructeur B in de sportwereld. De jongeman bleek echter te hebben gelogen over zijn diploma en reed zich uiteindelijk vast in de leugens. Hij riskeert tien maanden cel en een boete van 1.600 euro. Vandaag is hij zaakvoerder op de Oude Markt in Leuven en kijkt hij met veel spijt terug op de feiten.
 3. Dieven van waardevol muziekmateriaal verschijnen voor de rechter: “Geld nodig om drugsverslaving te kunnen bekostigen”
  PREMIUM
  Hasselt

  Dieven van waardevol muziekmate­ri­aal verschij­nen voor de rechter: “Geld nodig om drugsver­sla­ving te kunnen bekostigen”

  De radeloosheid bij Anton Valcke (23) was midden november groot. De laatstejaarsstudent Drums aan PXL-Music werd het slachtoffer van een zware diefstal. Onbekenden gingen er met ongeveer 3.000 euro aan muziekmateriaal vandoor. De politie kon de daders echter inrekenen. Maandagvoormiddag verschenen ze voor de Hasseltse rechtbank. Een sluimerend drugsprobleem bleek de oorzaak voor het kwaad te zijn.
 1. Dader (16) van dreiging tot brandstichting in school moet naar gesloten jeugdinstelling
  Diest

  Dader (16) van dreiging tot brandstich­ting in school moet naar gesloten jeugdin­stel­ling

  De politie van PZ Demerdal-DSZ kreeg donderdagochtend rond 7.30 uur melding dat verschillende ouders van leerlingen van school KSD in Diest ongerust waren over een bedreiging die circuleerde op Instagram. Via een verhaal op een anoniem profiel werd gedreigd om de school in brand te steken en mensen te doden. De leerlingen die in de voormiddag nog gewoon les volgden, konden het via dat profiel volgen.
 1. Rechtbank veroordeelt drie personen tot vijf jaar cel voor deelname aan terroristische groep
  PREMIUM
  Hasselt

  Rechtbank veroor­deelt drie personen tot vijf jaar cel voor deelname aan terroristi­sche groep

  De correctionele rechtbank van Hasselt heeft vandaag drie personen in verschillende dossiers bij verstek veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar. De onmiddellijke aanhouding werd ook telkens bevolen. De drie waren allen schuldig aan dezelfde tenlastelegging: deelname aan enige activiteit van een terroristische groep. Eén van hen is Jessie Van Eetvelde (42). Zij zit met haar twee kinderen in het vluchtelingenkamp Al-Hol in Syrië.