Theo Francken, burgemeester Lubbeek.
Volledig scherm
Theo Francken, burgemeester Lubbeek. © Vertommen

Bezinningsmoment op 19 november in zaal Libbeke

LubbeekHet Lokaal bestuur van Lubbeek wil stilstaan bij de verliezen die geleden zijn door corona, het verdriet en de eenzaamheid die het gevolg zijn van de epidemie. “We willen ook vol bewondering en verwondering stilstaan bij de inzet van het zorgpersoneel, de talrijke vrijwilligers, en allen die onze (kleine) wereld toch draaiend hielden”, klinkt het.

 1. Deze mensen bellen de hele dag resultaten van coronatests door: “Bij een ‘positief’ telefoontje gaan we na of we meer kunnen helpen, van psychologische steun tot boodschappen brengen”
  PREMIUM
  Tienen

  Deze mensen bellen de hele dag resultaten van corona­tests door: “Bij een ‘positief’ telefoon­tje gaan we na of we meer kunnen helpen, van psychologi­sche steun tot boodschap­pen brengen”

  Het labo van het RZ H.Hart ziekenhuis in Tienen ‘verzuipt’, net als het testcenter, in de Covid-tests. Naast de analyse van alle stalen, moesten de laboranten er ook nog tal van telefoons verwerken met vragen van mensen. Het ziekenhuis zocht én vond daarop medewerkers en vrijwilligers om het resultaat meteen door te bellen naar de patiënt. Ze maken zo niet alleen het werk van de laboranten lichter, maar ook naar de eventuele patiënt toe doen ze er een onbaatzuchtig schepje bovenop.
 2. Horen, zien en ingrijpen: Vooruit Herent voert actie tegen geweld op vrouwen
  Herent

  Horen, zien en ingrijpen: Vooruit Herent voert actie tegen geweld op vrouwen

  Sinds de moord op drie politieke activistes in de Dominicaanse Republiek in 1960 heeft de VN 25 november uitgeroepen tot de Internationale dag tegen geweld op vrouwen. Vandaag oogt de toestand nog steeds weinig rooskleurig. Maar liefst een vijfde van alle meisjes in Vlaanderen kreeg vorig jaar te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag, en een derde van alle vrouwen wereldwijd ervaart ooit een vorm van lichamelijk of seksueel geweld. Vooruit Herent en VIVA Herent grepen deze gelegenheid aan om de problematiek nog eens op de kaart te zetten, en deelden vandaag buttons en flyers uit met het internationale handgebaar tegen geweld.
 1. Animaux by Night: offensief tegen de coronasleur
  Leuven

  Animaux by Night: offensief tegen de corona­sleur

  Black Friday, de jaarlijkse hoogmis van de commerce, zal in Leuven tot laat op de avond blijven voortduren. Tijdens de shoppingnocturne zullen de meeste winkels tot 22u openblijven, en zullen de winkelstraten feeëriek verlicht worden. Dat Black Friday niet alleen gereserveerd is voor de grote elektroketens bewijst Jeroen Lemaitre: taxidermist en eigenaar van de opgezette dierenspeciaalzaak Animaux Spéciaux. Hij organiseert vanavond het kleinschalige evenement Animaux by Night, om de coronasleur voor eventjes te kunnen vergeten.
 2. Leuven verkozen tot nieuwe voorzitter van Europees mobiliteitsnetwerk POLIS
  Leuven

  Leuven verkozen tot nieuwe voorzitter van Europees mobili­teits­net­werk POLIS

  Tijdens de POLIS-conferentie in Göteborg is stad Leuven gisterenavond verkozen tot nieuwe voorzitter van het Europees mobiliteitsnetwerk POLIS. Leuven zal twee jaar lang de voorzittersrol opnemen en gaststad zijn voor de POLIS-conferentie in 2023. Daarmee neemt de stad de rol over van het Zweedse Göteborg. POLIS is het toonaangevende Europese netwerk van steden en regio’s voor innovatie op het gebied van stedelijk vervoer.