1. “We vragen bijkomend onderzoek naar asbest”: N-VA maakt zich zorgen over afbraak schoolgebouw Woumen
  PREMIUM
  Diksmuide

  “We vragen bijkomend onderzoek naar asbest”: N-VA maakt zich zorgen over afbraak schoolge­bouw Woumen

  De afbraak van het oude schoolgebouw in Woumen bij Diksmuide is al een tijdje aan de gang. Zo is het dak al verwijderd. Toch maakt oppositiepartij N-VA zich nog zorgen en dat nadat het gecontacteerd geweest is door een bezorgde burger. “Er is niets onwettelijks gebeurd in dit dossier maar toch vragen we om extra stalen te analyseren om zeker te zijn dat er geen asbest in de rest van het gebouw zit”, reageert Bert Laridon. Milieuschepen Marc Deprez (Idee Diksmuide) gaat niet meteen in op die vraag. Moet de buurt zich zorgen maken?
 1. 1.264 bezwaarschriften contra, maar ook 222 steunschriften pro windturbineproject Vredesmolens
  Ieper

  1.264 bezwaar­schrif­ten contra, maar ook 222 steun­schrif­ten pro windturbi­ne­pro­ject Vredesmo­lens

  Het buurtplatform Frontwind Ieper Brielen verzamelde 1.264 bezwaarschriften tegen het windmolenproject Vredesmolens. Dat project voorziet 4 windturbines rond de Noorderring. Het stadsbestuur zal daartegen (wellicht) negatief adviseren. Het bestuur voelt zich gesterkt door de beslissing van de raad van vergunningsbetwistingen die het beroep volgde dat Ieper neerlegde tegen het toekennen van een vergunning voor 2 windturbines op Sint-Jan. “Als de minister haar administratie volgt dan komen die 2 windmolens er niet.”
 1. Burgercoöperatie Beauvant wint groene pluim: “Het thema dit jaar was klimaat”
  Ieper/Oostende

  Burger­coöpe­ra­tie Beauvant wint groene pluim: “Het thema dit jaar was klimaat”

  Naar jaarlijkse gewoonte reikt de provincieraadsfractie van Groen een groene pluim uit op de provinciale nieuwsjaarreceptie van de partij. Dit jaar vond die plaats in Ieper. “Omdat het thema klimaat in het brandpunt van de belangstelling staat, selecteerden we voor deze editie van de groene pluim drie klimaatinitiatieven”, zegt provincieraadslid en fractieleider Maarten Tavernier.
 2. 946 bommen, granaten en andere munitie uit woning gehaald... maar oorlogsverzamelaar weet na 1,5 jaar nog steeds niet of hij ze mag houden
  Diksmuide

  946 bommen, granaten en andere munitie uit woning gehaald... maar oorlogsver­za­me­laar weet na 1,5 jaar nog steeds niet of hij ze mag houden

  “Het duurt allemaal lang, maar ik heb liever dat ze een grondig onderzoek doen dan mijn collectie zomaar te vernietigen”, zegt Johan Jonckheere (67). Bijna duizend granaten, bommen, ontstekers en obussen haalde ontmijningsdienst DOVO in juni 2021 uit zijn woning in Vladslo bij Diksmuide. De kwestie kwam voor de rechtbank, maar sleept al bijna een jaar aan. En het einde is nog niet in zicht: dinsdag werd de zaak wéér uitgesteld.
 3. Ieperling heeft in zijn boek ‘Het oud verhaal van Vlaanderen’ wel aandacht voor Jan Breydel: “Tom Waes mocht gerust bij mij aankloppen”
  Ieper/Brugge

  Ieperling heeft in zijn boek ‘Het oud verhaal van Vlaanderen’ wel aandacht voor Jan Breydel: “Tom Waes mocht gerust bij mij aankloppen”

  “Ik heb heel wat historische namen rond de Guldensporenslag niet horen vallen in de tv-aflevering van Tom Waes, namen die ik wel heb opgenomen in mijn boeken.” Amateurhistoricus Ivan Vanherpe (66) uit Ieper volgt met volle aandacht de reeks ‘Het verhaal van Vlaanderen’, vooral omdat hij een werk schreef met dezelfde titel. Volgens de auteur is zijn boek het enige naslagwerk dat de Vlaamse geschiedenis op een chronologisch manier weergeeft.
 1. Klokken uit Sint-Bertinuskerk gehaald voor restauratie toren: “We geven de Poperingenaren hun beiaard terug voor de Hoppefeesten”
  Poperinge

  Klokken uit Sint-Bertinus­kerk gehaald voor restaura­tie toren: “We geven de Poperinge­na­ren hun beiaard terug voor de Hoppefees­ten”

  Met het verwijderen van de klokken uit de Sint-Bertinuskerk vonden dinsdagmorgen in Poperinge niet alledaagse werkzaamheden plaats. Alles kadert in de restauratie van de kerktoren die dringend moest worden aangepakt. Ingenieur Fien Sohier (27) zorgt ervoor dat alles volgens plan verloopt. “Ik ben afkomstig van de Poperinge en ben trots dit project te mogen leiden.”
 2. Familiezaak Delva opent vrijdag vernieuwde winkel: “Na 45 jaar vertoeven we eindelijk op het industrieterrein”
  PREMIUM
  Veurne

  Familie­zaak Delva opent vrijdag vernieuwde winkel: “Na 45 jaar vertoeven we eindelijk op het industrie­ter­rein”

  Delva trekt na vier decennia weg uit het Veurnse stadscentrum en opent vrijdag op de handelszone Monnikenhoek een gloednieuwe winkel op maat van de doe-het-zelver, vakspecialist en hobbykok. De familie Delva is ondernemend. Wijlen Frans legde de kiem in Diksmuide, dochter Christa en schoonzoon Jean-Pierre breidden uit naar Veurne en Ieper. Met de broers Dominique en Bruno schrijft de derde generatie het verhaal verder. Of hoe een hechte familieband ‘de commercie’ vooruit kan helpen.