Het noordelijk tracé van de pijpleiding (rode stippellijn) doorkruist Lille.
Volledig scherm
PREMIUM
Het noordelijk tracé van de pijpleiding (rode stippellijn) doorkruist Lille. © rv

Pijpleiding naar Ruhrgebied treft 348 percelen en natuurgebied in Lille: gemeente dient negatief advies in

LilleDe gemeente Lille geeft een negatief advies in het openbaar onderzoek naar de aanleg van een pijpleiding tussen het Ruhrgebied en de Antwerpse haven. In een van de drie mogelijke tracés doorkruist de leiding maar liefst 348 percelen en stukken natuurgebied in de vallei van de Visbeek. Ook in andere Kempense gemeenten zoals Grobbendonk en Rijkevorsel deed de pijpleiding al het nodige stof opwaaien.

 1. Ook Guy Swinnen en co zeggen ‘NEE’ tegen pijpleidingtracé: “Ons protestlied zegt wat iedereen denkt”
  PREMIUM
  Diest

  Ook Guy Swinnen en co zeggen ‘NEE’ tegen pijplei­ding­tracé: “Ons protest­lied zegt wat iedereen denkt”

  Sinds enige tijd heerst er grote ongerustheid bij een groot deel van de Diestse bevolking. De Vlaamse overheid kwam immers met het plan om een 45 meter brede leidingstraat aan te leggen van het Rurhgebied in Duitsland tot de haven van Antwerpen. Enkele ongeruste Diestenaars besloten om samen met zanger Guy Swinnen en zangeres Pascale Rubens het lied ‘We map the stars’ te maken dat een stem geeft aan hun ongerustheid over de plannen.
 1. Grobbendonks bestuur verzet zich tegen mogelijke komst pijpleiding: “De impact hiervan zou desastreus zijn voor onze gemeente”
  Grobbendonk

  Grob­bendonks bestuur verzet zich tegen mogelijke komst pijplei­ding: “De impact hiervan zou desastreus zijn voor onze gemeente”

  De geplande leidingstraat vanuit de Antwerpse haven richting het Duitse Ruhrgebied zorgt voor commotie in Vlaanderen. In Grobbendonk waar een hele straat slachtoffer dreigt te worden, is de mogelijke komst van de pijpleiding hét gespreksonderwerp van de laatste weken. Het project stuit nu ook op een negatief advies van het Grobbendonkse schepencollege.
 2. Moet bekende ijszaak Mama Calinka wijken voor nieuwe pijpleiding? “We zullen ons met hand en tand verzetten”
  PREMIUM
  Schoten

  Moet bekende ijszaak Mama Calinka wijken voor nieuwe pijplei­ding? “We zullen ons met hand en tand verzetten”

  De nieuwe ondergrondse pijpleiding tussen de Antwerpse haven en het Duitse Ruhrgebied blijft tot heel wat onrust leiden in onze regio. Twee van de drie mogelijke tracés lopen door Schoten en zouden daar onder meer in conflict komen met de oude Hoeve Hermans en de oude hovenierswoning van Kasteel Withof. In die laatste baat Nancy Hermans al acht jaar de succesvolle ijszaak Mama Calinka uit. “Als een klant ons enkele weken geleden niet op de hoogte had gebracht, hadden we hier nog altijd van niets geweten.”
 3. Actiecomité start petitie tegen mogelijke komst pijpleiding door Rijkevorsel: “Dit mogen we niet laten gebeuren”
  Rijkevorsel

  Actieco­mité start petitie tegen mogelijke komst pijplei­ding door Rijkevor­sel: “Dit mogen we niet laten gebeuren”

  Enkele inwoners van Sint-Jozef zijn gestart met ‘Actiecomité Pijplijn’ tegen de eventuele komst van de pijpleiding tussen de Antwerpse haven en het Ruhrgebied. Rijkevorsel ligt op één van de drie mogelijke tracés. Naast natuur en landbouwgrond, worden er ook enkele woningen en een schooltje bedreigd. “Wij hebben geen rechtstreeks belang, maar willen opkomen voor onze gemeente”, klinkt het bij de initiatiefnemers.
 4. Herentalse boeren protesteren tegen komst van ondergrondse pijpleiding: “Samen met onze gronden neemt men ook onze toekomst hier af!”
  Herentals/Noorderwijk

  Herentalse boeren proteste­ren tegen komst van ondergrond­se pijplei­ding: “Samen met onze gronden neemt men ook onze toekomst hier af!”

  De ondergrondse pijpleiding die in de toekomst het Ruhrgebied in Duitsland met de Antwerpse haven moet verbinden, krijgt met de dag meer tegenkanting. Deze keer zijn het de Herentalse boeren die hun ongenoegen erover laten blijken. Verschillende landbouwbedrijven in de wijken Rossem en Plassendonk-Hezewijk dreigen slachtoffer te worden.