Wordle verovert de wereld: waarom is dit simpel online taalspel zo populair?
Wat begon als een onschuldig cadeautje van de Amerikaanse software-ingenieur Josh Wardle voor zijn partner, mondde uit in een wereldwijd succes. Het online taalspel Wordle houdt dagelijks miljoenen mensen in de ban. Maar hoe simpel het ook lijkt, het is moeilijker dan je denkt.
Amerikaans software-ingenieur Josh Wardle is romantisch én slim. Hij besliste afgelopen jaar om zijn partner eens te verrassen met een cadeau. Geen bosje bloemen of een weekendje weg. Neen, hij maakte een online taalspelletje dat hij Wordle noemde. Zijn partner was er al snel aan verknocht, waarop Wardle besliste om het in oktober 2021 dan maar online te zwieren.
Wat hij nooit vermoedde, was dat zijn online game een grote internethit zou worden. In een mum van tijd speelden meer dan twee miljoen mensen het, werd Twitter overspoeld met berichten over Wordle en waagden ook bekende presentatoren, zoals Jimmy Fallon, zich aan het spel in hun talkshows.
(Lees verder onder de video.)
Hoe werkt het taalspelletje?
Het concept van Wordle is heel simpel: per dag moet je één nieuw woord raden dat uit vijf letters bestaat. Alle spelers gaan op zoek naar hetzelfde woord en krijgen daarvoor zes kansen. Tot middernacht heb je de tijd om de oplossing te vinden.
Om je een hand te helpen in het wereldwijde web van vijf letter-woorden, werkt het spel met kleuren. Kleurt een van de vijf vakken groen, dan komt de letter in het woord van de dag voor én staat het al op de juiste plaats. Kleurt een vakje geel, dan staat de letter niet op die plek maar komt het wel voor in het woord. Verschijnt er een grijs vakje, dan heeft die letter niks met het woord te maken. Het lijkt dus easy peasy, maar dat is het absoluut niet.
(Lees verder onder de foto.)
Waarom is het zo populair?
Dat het spel in zo’n korte tijd zo populair is geworden, valt volgens de krant The New York Times niet makkelijk te verklaren. “Zulke spellen boomen onverwacht en zonder concrete reden, waarna hun populariteit uitdooft, omdat mensen zich met andere dingen gaan bezighouden.” Al heeft bedenker Josh Wardle wel een antwoord klaar. “Mensen hebben een voorliefde voor transparante dingen die niets van je willen. Het is een simpel, leuk en volledig gratis spel dat je veel voldoening schenkt.”
Voor wie zich liever niet waagt aan de originele Engelstalige versie, is er trouwens ook goed nieuws. Intussen werden er al een hoop varianten ontwikkeld, zoals het Nederlandse Woordle of de Nederlandstalige Belgische versie, Woordol.be. Het spel is nog niet uitgebracht in applicatie-vorm, dus je kan het enkel online spelen of via de websites.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen
-
Nieuw platform maakt Belgische ouders wegwijs in de gamingwereld van hun kinderen
“Huh, die noob is geragequit. Zo sus.” Voor ouders van gamende kinderen is het dagelijkse kost: hun vreemde taaltje proberen te ontcijferen en al wat er nog bij hun digitale hobby komt kijken, proberen te begrijpen. Niet simpel. Daarom start kledingketen JBC een nieuw online platform op, dat ouders bijleert over de gewoontes en de wereld van hun gamende kinderen. -
HOROSCOOP. Intense veranderingen voor Waterman en fun voor Maagd: astrologe Esther voorspelt je week
Elke week onthult astrologe Esther Van Heerebeek nu nog diepgaander wat de sterren mogelijks voor jou in petto hebben. Stellen je gezondheid en je geld het goed en welke plottwists staan er je in je carrière of liefde te wachten? Esther geeft voor elk sterrenbeeld een helder overzicht. “Ben je single, dan kun je verrast worden door een hete ontmoeting, Kreeft.” -
-
PREMIUM
Labradoodles zijn een hype. Dierenarts over het ‘hypoallergene’ hondenras: “Soms kom je bedrogen uit”
-
FILM
STREAMINGTIP. ‘Love to Love You, Donna Summer’: intiem portret van discokoningin
Een nieuwe maand, alweer een sterke docu op Streamz. Dit keer pakt de streamingdienst uit met ‘Love to Love You, Donna Summer’, waarin dieper wordt ingezoomd op het leven van het wereldberoemde disco-icoon. -
PREMIUM
“Je moet gewoon cash bijhebben.” Botoxfeestjes op de sofa met champagne: Cédric organiseerde er 3
“Door de drank plooien sommigen sneller.” ‘Botox, burgers & bubbles’ heet het stiekeme event bij Cédric* (32) thuis, een bevriende arts dient er met korting injecties toe zodat gasten rimpelvrij naar huis kunnen. Wij kijken binnen op de chique ‘botox party’ met champagne, cash geld en véél fillers. Alleen: in ons land is dat illegaal. Waarom? Plastisch chirurg Bob Casaer legt de donkere kant van de spuit bloot. -
PREMIUM
“Met de camera's in huis controleer ik of Simon echt studeert.” Mama’s Ellen en An-Sofie bespioneren hun kinderen met apps, maar is dat wel ethisch?