Pexels
Volledig scherm
PREMIUM
© Pexels

Waar komt Kerstmis vandaan? “De geboortedag van Jezus Christus was eigenlijk de Romeinse feestdag van de zon”

Vandaag is het midwinter: de langste nacht van het jaar. Een gebeurtenis die al eeuwenlang wordt gevierd door verschillende culturen. Dat kerst maar een paar dagen later valt, is dan ook geen toeval. Wat hebben de twee met elkaar te maken? En waar komen Kerstmis, kerstbomen en -ballen precies vandaan? Auteur Luk Machiels geeft een lesje geschiedenis. “De versieringen in onze kerstboom hebben zowel een christelijke als heidense oorsprong.”

 1. ‘Billie vs Benjamin’-acteur Ward Kerremans over Amsterdam en de liefde: “Ik wil zo’n breuk nooit meer meemaken”
  PREMIUM

  ‘Billie vs Benjamin’-ac­teur Ward Kerremans over Amsterdam en de liefde: “Ik wil zo’n breuk nooit meer meemaken”

  Sinds zijn rollen in ‘Grond’ en ‘Billie vs Benjamin’ gaat het hard voor Ward Kerremans (34), die sinds kort ook samen is met presentatrice Danira Boukhriss Terkessidis. Wij zakten af naar Amsterdam, waar de acteur met Mechelse roots al negen jaar woont, en spraken hem over zijn Manchester-obsessie en zijn zoontje, die hij opvoedt in co-ouderschap met zijn ex. “Mijn ex-vriendin en ik wonen letterlijk onder elkaar, in hetzelfde gebouw. We kunnen onze zoon bijna doorgeven via de brandtrap.”
 2. Het is vandaag Ugly Christmas Sweater Day. Moderedacteur David over de evolutie van het omstreden kledingstuk

  Het is vandaag Ugly Christmas Sweater Day. Moderedac­teur David over de evolutie van het omstreden kleding­stuk

  Rood met donkergroen of donkerblauw, mét of zonder coltrui, bedrukt met sneeuwvlokken, rendieren, kerstbomen, geometrische vormen of een of ander kitscherig motief: de kersttrui heeft vele gedaantes. Geen wonder dus dat het controversiële kledingstuk ook evenveel vijanden heeft als fans en zélfs een eigen feestdag. Om dat te eren bespreken wij met moderedacteur David de geschiedenis van de lelijke kersttrui. Want, raar maar waar: de kersttrui zoals we ‘m vandaag kennen is niet zomaar plots uit de schoorsteen komen vallen.