Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Hoe meer vrouwen op de werkvloer, hoe minder waardevol we de job vinden. Studie wijst op genderstereotypen in STEM-sectoren

Het aantal vrouwen in STEM-richtingen en -sectoren neemt - traag maar gestaag - toe. Met andere woorden: de wereld van de wetenschap, technologie, techniek en wiskunde is geen mannenbastion meer. Maar daarmee zijn de seksuele stereotypen jammer genoeg nog niet weggewerkt, blijkt uit een recente Amerikaanse studie. Hoe meer vrouwen actief in het veld, hoe groter de kans dat de discipline als ‘zachte wetenschap’ gelabeld wordt. 

  1. Jessica en Jolien, vrouwen in de bouw: “De verbazing is groot als we de werf oplopen”
    PREMIUM

    Jessica en Jolien, vrouwen in de bouw: “De verbazing is groot als we de werf oplopen”

    De bouwsector is een mannenbastion: van de 200.000 bouwvakkers in België is nog geen procent vrouw. Steentapijtplaatser Jolien Boonen (29), binnenkort te zien in vtm2-programma ‘Lady Bouwers’, en Jessica Leyne (31), die drie jaar geleden stopte als leerkracht en nu totaalrenovaties voor haar rekening neemt, vertellen vol overgave over hun atypische job en de reacties die daarop komen. “Een vrouw wees ooit naar me, trok haar dochter dicht tegen zich aan en zei haar: ‘Kijk meisje, daarom moet je studeren’.”