Tim Coppens
Volledig scherm
PREMIUM
© Tim Coppens

Hoe effectief is een zelfgemaakte wespenval?

Je kunt op je terras geen boterham met confituur smeren of ze zitten erop. Jaag je ze weg, dan riskeer je een venijnige steek. Kan een zelfgemaakte val soelaas bieden tegen vervelende wespen? Bioloog en wespenexpert Arnold van Vliet ziet alvast meer nadelen dan voor­delen.

8 reacties

 • Nils De Vriendt

  1 jaar geleden
  Wespen zijn echte rotwezens. Als je buiten zit zijn ze er en ze eten liefst wat we zelf ook liefst eten. Helaas eten ze ook ander ongedierte, anders had men ze al lang volledig verdelgd.
 • Emiel

  2 jaar geleden
  Wespen zijn ook nuttige dieren, ze houden muggen ed onder controle!
 • Mark Peeters

  2 jaar geleden
  Van iets wat verder weg te zetten is flauwekul, zodra je iets bovenhaalt komen er dan toch, doordat er teveel zijn.
 • Marc De Prince

  2 jaar geleden
  Langdradig...Rutten van Nederland vertelt zijn bevolking de regels in TWEE minuten. Ik denk dat vele birgers zullen afhaken.
 • karin verwimp

  2 jaar geleden
  Niks val. Eerst alle wespen kapot maken en dan klagen dat je van zoveel ander ongedierte last hebt zeker. Wespen zijn hele nuttige beestjes die de populatie van ander vliegend en kruipend spul onder controle houden door ze aan hun nakomelingen te eten te geven. Zet liever een schaaltje met limonade en een sponsje er in, in hoekje in je tuin. Dan gaan ze daar op af en blijven ze bij je terras weg.
 1. Wespensteek wordt Benny (56) fataal: “Hij kwam binnen en zei dat het niet ging. Twee minuten later was hij er niet meer”
  PREMIUM

  Wespen­steek wordt Benny (56) fataal: “Hij kwam binnen en zei dat het niet ging. Twee minuten later was hij er niet meer”

  Een wespensteek is Benny Hennus (56) uit Waanrode (Kortenaken) dinsdagmiddag fataal geworden. De man stond een praatje te maken met zijn buurvrouw toen een wesp hem in de bovenarm stak. Amper twee minuten later stuikte hij voor de ogen van zijn echtgenote ineen. “Twee maanden geleden redde hij het leven van mijn moeder, maar wij konden hem niet helpen”, zucht Karin Van Winkel (52) met tranen in de ogen. Volgens Karin was haar man niet allergisch. “Zulke gevallen zijn eerder uitzonderlijk, maar hoe dan ook: als je merkt dat je reageert, wacht dan niet te lang”, zegt Jan Tytgat, professor en toxicoloog aan de KU Leuven.
 2. Valsspeler of sympathieke verliezer: welk type gezelschapsspelspeler ben jij? “Volwassenen moeten dringend weer leren spelen”
  PREMIUM

  Valsspeler of sympathie­ke verliezer: welk type gezel­schaps­spel­spe­ler ben jij? “Volwasse­nen moeten dringend weer leren spelen”

  De krokusvakantie komt eraan, in veel families synoniem voor gezelschapsspelletjestijd. Maar zoals we allemaal weten, kan een bordspel spelen soms ook zeer frustrerend zijn. Kan jij niet zo goed tegen je verlies, of word je er net gek van dat anderen dit niet kunnen? Welk type spelers zijn er zoal en wat betekent dit voor de groep? We vragen het aan professor Mark Van Achter (KU Leuven) – financieel econoom én een ervaren spelletjesspeler. “Ik zie spellen als een vorm van therapie en sociale training.”