Burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn overhandigt de oorkonde van ereburgerschap aan Gilbert Desmet, de oudste nog levende geletruidrager.
Volledig scherm
Burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn overhandigt de oorkonde van ereburgerschap aan Gilbert Desmet, de oudste nog levende geletruidrager. © Sam Vanacker

Lichtervelde schenkt Gilbert Desmet ereburgerschap op zijn negentigste verjaardag: “Wil je zeker in de krant zetten dat ik iedereen wil bedanken uit de grond van mijn hart?”

LichterveldeOud-renner Gilbert Desmet, die vandaag zijn negentigste verjaardag viert, mag zich voortaan officieel ereburger van Lichtervelde noemen. Grote namen als Patrick Lefevere en Victor Campenaerts wensten hem geluk via videoboodschappen, terwijl hij 178 verjaardagskaartjes kreeg. De oudste nog levende geletruidrager was aangedaan. “Dit pakt mij.”

 1. Oudste geletruierdrager Gilbert Desmet wordt ereburger op negentigste verjaardag: “Ik hou van Lichtervelde. Hier zitten mijn fans en voel ik me thuis”
  PREMIUM

  Oudste geletruier­dra­ger Gilbert Desmet wordt ereburger op negentig­ste verjaardag: “Ik hou van Lichtervel­de. Hier zitten mijn fans en voel ik me thuis”

  Er ligt een voorstel van de cultuurraad en de sportraad op tafel om oud-wielrenner Gilbert Desmet ereburger te maken. Dat zal deze maand wellicht groen licht krijgen op de gemeenteraad. Een verjaardagscadeau van formaat, want ‘Smetje’ wordt op 3 februari 90 jaar. “Een enorme eer. Heel mooi dat ze dat willen doen”, vindt Gilbert zelf.
 2. Sport, emoties én drama: vijf meeslepende streamingtips
  Streamz

  Sport, emoties én drama: vijf meeslepen­de streaming­tips

  Weinig hobby’s maken zo veel emoties in ons los als sport. Naar aanleiding van de nieuwe Streamz-release ‘The Window’, dat zich afspeelt tijdens de transferperiode binnen het voetbal, vullen wij onze Kijkgids deze week aan met andere topseries en films die drama en sport verweven tot een meeslepende kijkervaring. Diepe karakterstudies in ‘Friday Night Lights’ (Hulu), datagedreven stuntwerk in ‘Moneyball’ (Netflix), hilarische scènes in ‘Ted Lasso’ (Apple TV+) en een temperamentvolle basketbalcoach in ‘Big Shot’ (Disney+): dit zijn onze favoriete sporttitels om te streamen.
 1. Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschillende soorten
  Livios

  Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschil­len­de soorten

  Wie bouwt, is vanaf 2026 verplicht om een elektrische warmtepomp te gebruiken om zijn woning te verwarmen. Die bestaan in verschillende varianten. In de praktijk moet je meestal kiezen tussen een warmtepomp die warmte aan de bodem onttrekt of een systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je woonsituatie en budget. Bouwsite Livios zet de opties op een rij.