Frans Vanzieleghem met het dagboek van Médard.
Volledig scherm
Frans Vanzieleghem met het dagboek van Médard. © Sam Vanacker

Frans Vanzieleghem publiceert oorlogsdagboek van dwangarbeider uit Adegem: “Uitputting, honger en kou vormen de rode draad”

Lichtervelde/AdegemHeemkundige Frans Vanzieleghem (82) zat niet stil tijdens de coronacrisis. Hij verdiepte zich het voorbije anderhalf jaar in het leven van oud-strijder Médard Van Waeyenberghe, de man van een nicht van zijn echtgenote. De Adegemnaar werkte voor de nazi’s als dwangarbeider aan de Atlantikwall in Noorwegen en hield daarover een dagboek bij.

 1. Smartphonespel stuurt je op spannende zoektocht door Roeselare
  Roeselare

  Smartphone­spel stuurt je op spannende zoektocht door Roeselare

  Nog tot eind augustus nemen CC De Spil, Open Doek, de koepelorganisatie voor amateurtheater in Vlaanderen en Brussel, en appontwikkelaar Toyfoo je samen mee op een interactieve zoektocht door de stad aan de hand van een smartphonespel. ‘Het genootschap van de vreemde vogels’ is een spannende zoektocht naar de waarheid. Jouw smartphone leidt je door de Roeselaarse straten waar een heel verhaal verstopt zit achter deuren, vensters en gevels. Je ontvangt berichten en videoboodschappen en zo leer je nieuwe mensen kennen, vreemde vogels en zwarte katten. Samen vinden jullie wat jullie zoeken en zoeken jullie wat jullie moeten vinden. De zoektocht is gratis. Om te kunnen spelen moet je de app WayWays downloaden. De uitnodigingscode is ‘roeselare’ en de eerste tip vind je aan café Verne langs de Kermisstraat. Meer op www.despil.be.
 2. Luisterfietstocht langs Kezelbergroute
  Roeselare/Ledegem

  Luister­fiets­tocht langs Kezel­bergrou­te

  Fietsen langs de Kezelbergroute, de voormalige spoorlijn 65, krijgt deze zomer een extra dimensie dankzij een podcast luisterfietstocht van Wim Chielens. De luisterfietstocht is een leuke en boeiende aaneenrijging geworden van grote en kleinmenselijke verhalen die je onderweg op de Kezelbergroute aantreft. De tocht start aan de parking van het provinciedomein Het Sterrebos in de Sterrebosdreef in Rumbeke en volgt grotendeels het fietsknooppuntennetwerk. Verdwalen is onmogelijk, want Wim legt ook haarfijn uit waar je heen moet. In het Bergmolenbos knijp je al enkele keren de remmen dicht voor luisterfragmenten aan de stadsboomgaard, Muze’um L en de Kleiputten. In Beitem leer je meer over Inagro, het praktijkonderzoekscentrum voor land- en tuinbouw. Aan het voormalig station van Ledegem hoor je verhalen over bleekweides, maar ook toekomstverhalen, want de nabijgelegen Ledegemse meersen worden binnenkort ingericht tot een kleinschalig provinciedomein. Ook de rol van Spoorlijn 65 tijdens de Eerste Wereldoorlog komt aan bod. Voor wie er niet genoeg van krijgt, stelt Wim nog een klein, maar zeer de moeite waard ommetje voor: Menenwald, de grootste Duitse militaire WO I-begraafplaats op het Europese continent. De luisterfietstocht langs de Kezelbergroute kan je beluisteren via open.spotify.com/playlist/5TF5R2oeDjg2HPF0lFJw3x of via de Soundcloud-app. Je vindt de podcast er via de zoekterm ‘Luisterfietstocht langs de Kezelbergroute’.