Eindrapport Ventilus-intendant integraal online beschikbaar: “Robuust, betrouwbaar net is belangrijk, maar voorzorg is aangewezen wat gezondheidsrisico’s betreft”
West-VlaanderenVlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft vandaag het eindrapport van Ventilus-intendant Guy Vloebergh integraal online laten plaatsen, iets waar zowel de burgerplatformen als Vlaams Belang al langer vragende partij voor waren. Het lijvige document telt 157 pagina’s en is te raadplegen via de website van het departement Omgeving. We overlopen even de conclusies en de aanbevelingen van de intendant.
Lees alles over Ventilus in ons dossier
Het rapport van de topambtenaar werd eind februari al ingediend bij Demir. Over dat rapport lekte vorige week al een en ander uit, maar over de inhoud werd tot op heden nog niet gecommuniceerd. Tot vandaag plots het integrale rapport openbaar gemaakt werd. Het gaat om een wetenschappelijk onderzoek met de haalbaarheid van een ondergrondse verbinding als alternatief voor een nieuwe bovengrondse hoogspanningslijn als centrale vraag. Een nieuwe bovengrondse lijn werd drie jaar geleden nog als enige optie voorgesteld door netbeheerder Elia, maar onder druk van burgerplatformen en lokale besturen stelde Demir toen Vloebergh aan om een objectieve analyse te maken van alle mogelijkheden. We fietsten even door de conclusies.
Een van de belangrijkste argumenten voor een bovengrondse verbinding is volgens Vloebergh de betrouwbaarheid van het net, iets dat eerder ook al door netbeheerder Elia werd aangehaald. Concreet zou een bovengrondse lijn ook aangesloten kunnen worden op de bestaande Stevin-as tussen Zomergem en Zeebrugge. Die aansluiting creëert een extra stroomlus, waardoor er bij eventuele panne altijd elders stroom gevonden kan worden. Volgens Vloebergh is die ‘vermazing’ van het net overal in Europa een gangbare praktijk. Maar in het ondergrondse DC-alternatief wordt geen vermazing voorzien. “Daardoor wordt de weerbaarheid van kritische infrastructuur die toegang geeft tot het windpotentieel van de Noordzee niet versterkt, maar neemt deze veeleer af.” In dat verband stipt Vloebergh ook aan dat offshorewindenergie een van de belangrijkste bronnen van energieopwekking in Europa zal worden in de toekomst.
300 woningen in zone met meer dan 0,4µT per jaar
Maar wat de gezondheidseffecten betreft is volgens de intendant wel degelijk voorzichtigheid geboden. “In de omgeving van hoogspanningslijnen is er vooral bezorgdheid over het statistische verband met kinderleukemie dat uit epidemiologisch onderzoek naar voor komt. Hierbij refereert men meestal aan een magnetische veldsterkte van 0,4 microtesla, het jaargemiddelde bij chronische blootstelling waarboven een statistische associatie met een verhoogd risico op kinderleukemie aangetoond – al decennialang – aangetoond is. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deelde de magnetische velden van de hoogspanning in als ‘mogelijk kankerverwekkend voor de mens’. Ventilus in wisselstroom zorgt ervoor dat ca. 300 bijkomende woningen in een zone terechtkomen waar gemiddeld meer dan 0,4 µT voorkomt per jaar. Dus voorzorg is hier aangewezen.”
Timing
Over de kostprijs - volgens Elia zou een ondergronds traject zo’n 6 miljard kosten - spreekt Vloebergh zich niet uit omdat de prijs eenvoudigweg geen parameter was tijdens het onderzoek. Over de timing spreekt hij zich wel uit. Volgens Vloebergh is een ondergronds alternatief op DC niet voor 2032 realiseerbaar. De realisatie van een bovengrondse verbinding laat wel een timing van 2027-2028 toe.
Het volledige eindrapport lezen kan via https://omgeving.vlaanderen.be/eindrapport-intendant-ventilus. Het is zoals bekend aan Zuhal Demir om de knopen door te hakken, maar Vloebergh zelf gaf maandag al aan dat wat hem betreft een bovengrondse leiding op dit ogenblik technisch de enige mogelijke oplossing is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lichtervelde
Groene Voetafdruk voor Rudy Demeulenaere
Naar jaarlijkse gewoonte reikte de Lichterveldse Milieuraad de Groene Voetafdruk uit. Dit keer ging de award, die telkens personen of verenigingen in de kijker zet die zich verdienstelijk maakten voor het milieu, naar Rudy Demeulenaere. -
Hooglede
Nieuw gebouw recyclagepark krijgt groendak en zonnepanelen: “Voor de werking zal amper energie of water van buitenaf nodig zijn”
Bij de aanleg van het nieuwe recyclagepark komt er ook een nieuw gebouw met een kantoor voor de parkwachters, bergruimte voor de verenigingen en sanitair. Dat gebouw zal zo goed als energieneutraal zijn. De lastvoorwaarden en de gunningswijze werden maandagavond goedgekeurd door de gemeenteraad. Dat betekent dat de zoektocht naar een aannemer kan starten. -
Livios
Uitgedroogd gazon voorkomen? Tuinexpert geeft 5 tips: “Gazonsproeiers zijn niet efficiënt”
Droge zomers eisen hun tol in Vlaamse tuinen. Wanneer de regen uitblijft en de temperaturen stijgen, worden onze gazons dor. Van die groene grasmat blijft dan al snel niet veel meer over. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst van Groen Groeien hoe je een dor gazon kan voorkomen. -
-
Kortemark
Kortemark stelt nieuwe sportzaal voor en verkoopt zijn oude
Vechtsporters en dansers kunnen in Kortemark voortaan terecht in een gloednieuwe mattenzaal in de Ichtegemstraat. Tijdens een opendeur kon iedereen met de investering kennismaken. -
HLN Shop
Mooi weer bezegelen met een barbecue? Zo kies je een exemplaar op maat
Het barbecueseizoen is weer een feit! Is jouw barbecue aan vervanging toe, of ontbreekt er nog één om je terras compleet te maken? Dan is het hoog tijd om de jacht te openen op de perfecte grill. Maar welk exemplaar uit het gigantische aanbod is nu ideaal om een hoofdrol op jouw tuinfeesten te vertolken? HLN Shop helpt je een barbecue op maat te selecteren. -
Roeselare
H. Consciencestraat donderdag dicht voor doorgaand verkeer
De Hendrik Consciencestraat zal op donderdag 30 juni ter hoogte van de werf van het bouwproject Bel-Ford worden afgesloten voor het plaatsen van een betonpomp. De straat blijft toegankelijk voor het plaatselijk verkeer. Doorgaand verkeer moet de omleiding volgen via de Sint-Amandsstraat, de Henri Horriestraat, de Ooststraat en de Jan Mahieustraat. -
Mijnenergie
Was in de droogkast of aan de draad? Zoveel euro scheelt dat op je energiefactuur
Ben jij net als vele anderen op zoek naar manieren om de kosten van je energiefactuur te drukken? Als je er de ruimte voor hebt, droog je kleren in de lente en de zomer dan zeker buiten aan de wasdraad. Mijnenergie.be zocht uit hoeveel je er exact mee kan besparen.