De tekening op het aandeel van de firma van Van Lancker spreekt boekdelen over de tijdsgeest van toen.
Volledig scherm
PREMIUM
De tekening op het aandeel van de firma van Van Lancker spreekt boekdelen over de tijdsgeest van toen. © Heemkundige Kring Karel Van de Poele

Eerste ereburger van Lichtervelde Jules Van Lancker werd steenrijk in Belgisch-Congo: “Vandaag zou titel voor zo’n man uitgesloten zijn”

LichterveldeOp 3 februari krijgt Lichtervelde voor het eerst in 68 jaar een nieuwe ereburger. Maar Gilbert Desmet is niet de eerste. In 1953 kreeg een zekere Jules Van Lancker ook al die eer. We doken de archieven in en ontdekten enkele bezwarende elementen uit het verleden van de man. Jules Van Lancker werd namelijk steenrijk in Belgisch-Congo.

 1. Nieuwe tariefregeling voor energie: het effect op uw factuur onder de loep
  Energie

  Nieuwe tariefrege­ling voor energie: het effect op uw factuur onder de loep

  Het Grondwettelijk Hof heeft de regeling rond de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen vernietigd. Dat laat prosumenten (consumenten die zelf een deel van hun energie opwekken) niet onberoerd. Ze zien hun energiefactuur grondig door elkaar geschud en vrezen een pak meer te betalen. Maar klopt die vrees wel? Mijnenergie.be probeert met een aantal simulaties duidelijkheid te scheppen in wat het concreet allemaal betekent voor uw portemonnee.
 2. Hexahub, het duurzame bedrijvenpark van de toekomst: kantoorgebouw, 28 kmo-ruimtes, maar ook sportdak, boomgaard en foodshop
  Rumbeke

  Hexahub, het duurzame bedrijven­park van de toekomst: kantoorge­bouw, 28 k­mo-ruim­tes, maar ook sportdak, boomgaard en foodshop

  Projectontwikkelaar Hexagon start na de zomer met de bouw van een nieuwe, duurzame bedrijvencampus in de Kwadestraat. Hexahub omvat een kantoorgebouw met 10 kantoorruimtes en 28 kmo-ruimtes verspreid over vier gebouwen. Hexagon zal er ook zelf zijn eigen hoofdkantoor onderbrengen en wil in het project een communitysfeer creëren met onder andere sportvelden op het dak van een van de gebouwen, een boomgaard, een foodshop en een knus terras aan een bestaande poel.
 3. OCMW en vzw Gabriel willen nieuwe voedselbank oprichten: “Honger is een onrecht. Vanuit die overtuiging probeer ik anderen te helpen”
  Wingene

  OCMW en vzw Gabriel willen nieuwe voedsel­bank oprichten: “Honger is een onrecht. Vanuit die overtui­ging probeer ik anderen te helpen”

  De kans is groot dat Wingene dit jaar een eigen officieel erkende voedselbank krijgt. Het OCMW van Wingene is daarover volop aan het onderhandelen met Carla Carpels en Willem Thijssen van vzw Gabriel. Die vzw maakte pas recent haar intrede in de gemeente, maar het enthousiasme over een nieuw project lijkt bij beide partijen groot. Qua locatie wordt naar De Schakel gekeken.
 1. Joodse vrouw niet opgezet met oproepingsbrief: "Bart De Wever wil niet stigmatiseren, maar ik verwacht mijn gele ster al in de brievenbus"
  Play

  Joodse vrouw niet opgezet met oproepings­brief: "Bart De Wever wil niet stigmatise­ren, maar ik verwacht mijn gele ster al in de brievenbus"

 2. Scheer mee met wingsuits over meest beruchte skipiste ter wereld
  Play
  skiën

  Scheer mee met wingsuits over meest beruchte skipiste ter wereld