Dit keukenschriftje uit het begin van de 19e eeuw leert ons veel over de eetgewoonten van de mensen in die tijd.
Volledig scherm
PREMIUM
Dit keukenschriftje uit het begin van de 19e eeuw leert ons veel over de eetgewoonten van de mensen in die tijd. © Vertommen

Wat aten en dronken de Leuvenaars in 1803? Nieuwste aanwinst van Stadsarchief geeft het antwoord

LeuvenOp 16 oktober is het Open Archiefdag en op die dag kan je kennismaken met de nieuwste aanwinst van het Stadsarchief. Meer concreet gaat het om een bijzonder keukenschriftje uit 1803. Na enkele omzwervingen kwam het waardevolle boekje terecht bij Leuvenaar Sebastiaan Cloet, die het doorspeelde aan de stad Leuven. “Het schriftje leert ons bijvoorbeeld dat men met Leuven kermis in Tildonk een amandeltaart ging halen voor ‘63 stuivers met de sjees’”, klinkt het.

0 reacties

 1. PORTRET Georges Lemaître, de Leuvenaar die Einstein in een taxi het ontstaan van het heelal uitlegde: “De professor uit het kleine België kreeg uiteindelijk toch de credits voor de Big Bang-theorie”
  PREMIUM
  Leuven

  PORTRET Georges Lemaître, de Leuvenaar die Einstein in een taxi het ontstaan van het heelal uitlegde: “De professor uit het kleine België kreeg uiteinde­lijk toch de credits voor de Big Bang-theorie”

  De oerknal komt thuis… Met die slogan lanceert Leuven vanaf 15 oktober het KNAL! Stadsfestival met de Big Bang als rode draad. Wat weinig mensen weten, is dat de theorie van de oerknal werd bedacht door de Leuvense wetenschapper/priester Georges Lemaître die het aandurfde om de groten der aarde te confronteren met zijn nieuwe inzichten. “Hij kreeg veel kritiek en schopte tegen schenen maar uiteindelijk kreeg hij wel gelijk”, vertelt professor-emeritus Mark Huyse.
 1. Dit is de agenda van de sint: hier komt sinterklaas op bezoek in de regio Leuven en het Hageland
  PREMIUM
  Leuven/Hageland

  Dit is de agenda van de sint: hier komt sinter­klaas op bezoek in de regio Leuven en het Hageland

  Binnenkort komen sint en piet weer aan in ons land. In afwachting van 6 december trekt de Goedheiligman van gemeente naar gemeente om tekeningen en brieven op te halen, ook in Leuven en het Hageland. Wij hadden een videocall met de grote kindervriend in Spanje en vroegen aan sinterklaas waar hij en zijn gevolg de komende weken op bezoek komen. Voorlopig staan onder andere Boutersem, Kortenaken en Kortenberg al op zijn programma. Hier vind je een overzicht van zijn belangrijkste afspraken.