VELO lanceert circulaire betaalbare e-fiets in Leuven: “Het gaat om een eenvoudig systeem zonder toeters en bellen”
LeuvenVELO vzw lanceert in samenwerking met swugo een innovatieve circulaire e-fiets. “Het is een betaalbare oplossing voor wie elektrisch ondersteund wil fietsen. In de proefperiode richt VELO zich in de eerste plaats tot studenten”, zegt Jos Vandikkelen, directeur bij VELO. Na het proefproject wordt er ook gemikt op het bredere publiek om elektrisch ondersteund betaalbaar te maken.
De Leuvense sociale economie onderneming VELO vzw heeft een oplossing gevonden voor een betaalbare e-bike. Dankzij een proefproject met de Nederlandse tech-startup swugo kunnen een beperkt aantal studenten dit academiejaar gebruik maken van een circulaire e-bike. De vraag van studenten naar elektrisch ondersteunde fietsen stijgt immers en het proefproject is daar een rechtstreeks gevolg van. “In de zoektocht naar een geschikte elektrisch ondersteunde fiets botste VELO de voorbije jaren ofwel op een te hoge prijs ofwel opeen te lage kwaliteit. Dat veranderde toen we in contact kwamen met SWUGO, een startup uit Nederland. De ingenieurs van swugo ontwikkelden een specifieke montagekit om een gewone fiets van elektrische ondersteuning te voorzien”, vertelt Jos Vandikkelen, directeur bij VELO.
Het gaat om een eenvoudig systeem zonder toeters en bellen. Er kan eigenlijk weinig tot niets mislopen. Het bereik is in vergelijking met klassieke e-fietsen wel beperkt tot 30 kilometer
In Nederland zet swugo haar product op de markt onder de naam ‘Heyfiets’. Anders dan bij onze noorderburen heeft VELO in nauwe samenwerking met swugo de montagekit gebouwd op tweedehands studentenfietsen, bedoeld voor de verhuur. “En zo worden deze fietsen circulaire e-bikes”, aldus Samuel IJsselmuiden, oprichter van swugo. Meer concreet werd het voorwiel van de fiets vervangen door een voorwiel met motor. De batterij wordt duurzaam bevestigd op het fietskader en in de trapas wordt een sensor ingebouwd. Na uitgebreide testen in de regio Leuven kreeg de fiets van VELO een ‘grote onderscheiding’. “Het gaat om een eenvoudig systeem zonder toeters en bellen. Er kan eigenlijk weinig tot niets mislopen. Het bereik is in vergelijking met klassieke e-fietsen wel beperkt tot 30 kilometer maar we menen dat dit voor studenten zeker volstaat. De batterij is zeer licht en dus makkelijk op kot oplaadbaar. We kunnen deze circulaire e-fiets aanbieden voor 45 euro per maand. Betaalbaar dus”, legt Jos Vandikkelen uit.
Toekomst
Ook bij swugo is het enthousiasme groot want dankzij het proefproject kan het jonge bedrijf de technische ontwikkelingen doorzetten op basis van de ervaringen van de gebruikers. Mede-oprichter Samuel IJsselmuiden ziet nog veel mogelijkheden voor de toekomst. “Dankzij VELO kunnen we nu een vloot fietsen intensief opvolgen”, klinkt het. Bedoeling is nu om de samenwerking ook na de proefperiode voort te zetten en wel op twee manieren. Enerzijds door meer circulaire e-bikes aan te bieden aan geïnteresseerde studenten maar anderzijds ook door het concept van de Nederlandse Heyfiets ook in regio Leuven te ondersteunen. “Dan kunnen particulieren bij VELO hun eigen fiets laten ombouwen tot een e-bike waardoor ook voor mensen met een beperkt budget het plezier van elektrische ondersteuning bij het fietsen dichterbij komt”, besluit Jos Vandikkelen van vzw VELO.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer