Abdij van Park vanuit de lucht gezien: een indrukwekkend beeld.
Volledig scherm
PREMIUM
Abdij van Park vanuit de lucht gezien: een indrukwekkend beeld. © Vertommen

Veelzijdige Abdij van Park in de kijker op Open Monumentendag 2022: “Heel wat restauraties geven op 11 september hun geheimen prijs”

LeuvenOp zondag 11 september kan je over heel Vlaanderen weer deelnemen aan Open Monumentendag. Het centrale thema is duurzaamheid in de breedste zin van het woord. “Daarom koos Leuven voor Abdij van Park, een smeltkroes van duurzame speerpunten”, zegt Carl Devlies (CD&V), schepen van Onroerend Erfgoed. “Deze groene oase van 42 hectare groot staat immers niet alleen voor religie en cultuur maar ook voor renovatie, herbestemming en circulair ondernemen.”

0 reacties

 1. Vanaf nu kan je een betaalpauze voor je woonlening aanvragen. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van zo'n uitstel?
  Spaargids.be

  Vanaf nu kan je een betaalpau­ze voor je woonlening aanvragen. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van zo'n uitstel?

  Wie zijn rekeningen niet langer kan betalen, kan vanaf vandaag een betaalpauze voor de hypothecaire lening aanvragen. Om in aanmerking te komen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Is dat het geval, dan hoef je van je lening gedurende een jaar geen kapitaal af te lossen, maar betaal je alleen de intresten. Hoeveel is dat dan precies? En schuilen er ook addertjes onder het gras? Spaargids.be zocht het uit.
 2. 17de eeuwse glasramen zijn weer thuis maar restauratie kost aardige duit: “Ze raakten na 1828 verspreid over de wereld, zelfs tot in de Verenigde Staten”
  Leuven

  17de eeuwse glasramen zijn weer thuis maar restaura­tie kost aardige duit: “Ze raakten na 1828 verspreid over de wereld, zelfs tot in de Verenigde Staten”

  De Abdij van Park onderging al heel wat restauraties en binnenkort wordt de toeristische trekpleister nog wat mooier. De glasramen van de Leuvense meester-glazenier Jan De Caumont zijn immers weer thuis. “We gaan de 41 glasramen terugplaatsen in de pandgang na een restauratie. Dat is niet onbelangrijk want de reeks werd in 2018 erkend als een Vlaams topstuk”, vertelt schepen Dirk Vansina (CD&V).
 1. Jeroen Meus begeleidt je als verteller door nieuwe docufilm Leuven Bierstad: “Tien eeuwen biergeschiedenis komen voor je ogen tot leven”
  PREMIUM
  Leuven
  1

  Jeroen Meus begeleidt je als verteller door nieuwe docufilm Leuven Bierstad: “Tien eeuwen bierge­schie­de­nis komen voor je ogen tot leven”

  Het zal en mag niemand verbazen dat Leuven al sinds mensenheugenis de bierhoofdstad van ons land is en toch is verwondering het gevoel dat Jeroen Meus (44) overvalt in de nieuwe docufilm Leuven Bierstad. Als verteller van dienst viel hij van de ene verbazing in de andere, met dank aan regisseur Johan Van Schaeren (vzw Fonk) die de archieven ondersteboven keerde om een pareltje af te leveren. “Ik dacht dat mijn generatie stevig in de drank kon vliegen maar nu stel ik vast dat het vroeger nog veel erger was”, aldus Jeroen Meus.