‘Van Water en Bloed’ geeft hoofdrol aan het Leuven van de jaren 90: “Het boek is een gedachte-experiment. Wat als ik in mijn studententijd de foute vrienden had.”
LeuvenMet ‘Van Water en Bloed’ laat Leuvenaar Koen Paes (43) zijn tweede literaire worp los. In een spannend coming-of-ageverhaal verdwalen vijf diverse personages in de straten van het Leuven uit de jaren 90.
Paes debuteerde in 2020 met ‘De Afdaling’, waarin twee jeugdvrienden besluiten hun zorgen thuis te laten tijdens een fietstocht langsheen de bergtoppen van de Pyreneeën, maar onderweg worden ingehaald door hun duister verleden. Voor zijn tweede, ‘Van Water en Bloed’, ruilt de auteur de mistige pieken in voor de Leuvense straten van de jaren 90: een verhaaldecor waarvoor hij uit zijn eigen jeugd kon spitten. “Net zoals mijn eerste is ook dit boek lichtjes autobiografisch getint, maar overgoten met een saus van fictie,” zegt Paes. “Leuvenaars zullen hun stad duidelijk herkennen. Zo spelen enkele passages zich in De Blauwe Kater af en bevindt het standbeeld van Fiere Margriet zich nog in de Tiensestraat.”
Drie jonge studenten willen niet minder dan de hemel bestormen, maar raken verstrikt in de excessen van drank en drugs in hun zoektocht naar schoonheid en waarheid. De terminaal zieke vader van één van hen probeert ternauwernood het contact te herstellen met zijn zoon. En een luxe-escorte die haar demonen veilig achter slot en grendel opbergt. In een snel tempo wisselen de vijf perspectieven elkaar af, om uit te monden in een beklemmende apotheose. De auteur, wetenschapper en studentenbegeleider aan KU Leuven, raakt zo het precaire evenwicht tussen studentikoos plezier en rauw probleemgebruik.
De fysicus-ingenieur nam enkele jaren geleden de pen op als een vorm van therapie. Het schrijven beviel. “Het boek is een soort gedachte-experiment geworden,” vertelt hij. “Wat als ik in mijn studententijd foute vrienden had. Zelf was ik altijd een brave student,” zegt hij. ‘Van Water en Bloed’ ligt vanaf december in de boekhandel. “Mijn naam op de boekenplank zien: het blijft een surreële ervaring,” besluit hij.
Wie alvast de eerste bladzijden van het boek wil lezen kan dat hier.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Einde van gasketels op komst? “Met een verbod sluit je dingen uit, maar los je het echte probleem nog niet op”
-
Juni is maand van de nieuwkomer in Leuven
Dinsdag 20 juni is het Wereldvluchtelingendag maar in Leuven maken ze er een hele maand van. “We zetten de werking voor anderstalige nieuwkomers (vluchtelingen) in de kijker met op 1 juli het Nomadenfeest als mooie afsluiter”, zegt schepen Lalynn Wadera (Vooruit).Leuven -
PREMIUM2
Familievriend Guy lanceert crowdfunding voor gezin dat alles verloor bij brand in Kessel-Lo: “Leuven heeft momenteel geen noodwoning ter beschikking”
17 mei 2023 draaide voor een jong gezin uit Kessel-Lo letterlijk uit op een zwarte bladzijde: na een brand in hun woning verklaarde de brandweer hun huis onbewoonbaar. Noodgedwongen volgde er een zwerftocht langs hotels maar uiteindelijk kwam de getroffen familie terecht in een caravan in Begijnendijk, nota bene met drie jonge kinderen. Guy Justens, een goede vriend van de familie, lanceert nu een crowdfunding om het gezin opnieuw een echt dak boven hun hoofd te bezorgen.Leuven -
-
Independer
Te laat voor je keuring en in tussentijd een ongeval veroorzaakt: hoe zit het dan met je autoverzekering?
-
Rock Werchter nodigt buren opnieuw uit voor drink op het festivalterrein
Rock Werchter en Altsien vzw slaan, op vraag van de gemeente Rotselaar, opnieuw de handen in elkaar voor een nieuwe editie van de Burendrink. Op woensdag 21 juni zijn de inwoners van Rotselaar tussen 18 en 22 uur van harte welkom op de festivalsite in Werchter.Rotselaar -
Mijnenergie
Goedkoop water opwarmen: doe je dat met de waterkoker, de kokendwaterkraan of het fornuis?
Van pasta of aardappelen koken voor een zomers slaatje tot de avond afsluiten met een ontspannend tasje thee: je kookt vaker water dan je denkt. De meesten onder ons doen dit met de waterkoker. Toch zweren sommigen bij de pan of fluitketel op het fornuis. Met de kokendwaterkraan biedt zich sinds enige tijd ook een meer trendy alternatief aan. Maar waar liggen de verbruikskosten het laagst? Mijnenergie.be maakte de berekening. -
24ste Prijs Armoede Uitsluiten voor buurtwerking ‘t Lampeke
Leuven
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer