UCLL-onderzoekers Maarten Hendrickx Ellen Van Hileghem bij het toestel in labo UCLL Gasthuisberg Leuven
Volledig scherm
PREMIUM
UCLL-onderzoekers Maarten Hendrickx Ellen Van Hileghem bij het toestel in labo UCLL Gasthuisberg Leuven © UCLL- NielsAerden

Van 12 naar amper één uur: hogeschool UCLL ontwikkelt toestel dat snel aangeeft of antibiotica aanslaat of niet. “Dit kan mensenlevens redden”

LeuvenHogeschool UCLL en kmo Occhio komen met een straffe doorbraak: ‘FAST’ (Fast Antibiotic Susceptibility Test). Waar momenteel het testen van antibioticaresistentie acht tot twaalf uur in beslag neemt, ontwikkelden zij een toestel dat de resistentie tegen antibiotica reeds vanaf één uur kan bepalen. “Een snellere bepaling van de antibioticaresistentie maakt niet alleen voor die ene patiënt een verschil, maar voor ons allemaal”, vertelt Dr. Apr. Maarten Hendrickx.

 1. Martelarenplein krijgt make-over: “Horecaterrassen inpassen in groener en veiliger plein”
  PREMIUM
  Leuven
  5

  Martelaren­plein krijgt ma­ke-over: “Horecater­ras­sen inpassen in groener en veiliger plein”

  Het Martelarenplein in Leuven is nu nog een verharde vlakte maar daar komt verandering in. Het Leuvense stadsbestuur wil het grote plein transformeren tot een groene belevingszone. En ook veiligheid krijgt veel aandacht in de nieuwe plannen die nog meer concreet vorm moeten krijgen in de nabije toekomst. “De te gladde blauwe hardsteen maakt dat voetgangers zich niet veilig voelen op bepaalde plekken op het plein”, vertelt schepen van Openbare Werken Dirk Vansina (CD&V).