Stadsbegraafplaats wordt plantenlabo: “60 soorten testen op droogte- en hitteresistentie”
LeuvenDoor de toenemende warmte- en droogteperiodes krijgen veel bomen in de stad het moeilijk. Daarom experimenteert de stad Leuven nu met een plantenlaboratorium op de Stadsbegraafplaats. “We onderzoeken welke boom- en plantensoorten het best gedijen in ons veranderende klimaat”, klinkt het.
Wie de voorbije maanden op de Leuvense Stadsbegraafplaats passeerde, zag veel bedrijvigheid. Op verschillende plaatsen werd nieuw groen aangeplant maar het stadsbestuur gaat nog een stap verder: een plantenlabo. “In dat plantenlaboratorium gaan we volop ontdekken wat de mogelijkheden zijn op vlak van klimaatbestendigheid. Onze stad wordt letterlijk een labo voor verandering en vernieuwing want ook in het beheer van het ander openbaar groen zoekt Leuven voortdurend naar nieuwe antwoorden op de uitdaging van de klimaatopwarming,” zegt schepen van Openbaar Groen Lalynn Wadera (Vooruit).
Van elke soort planten we één of twee exemplaren. We volgen de soorten intensief op om te kijken welke het goed doen binnen de huidige omstandigheden
Schepen Bieke Verlinden (Vooruit)
In het laboratorium zal een 60-tal boomsoorten getest worden op hun droogte- en hitteresistentie. Het gaat om zowel inheemse als uitheemse zuiderse soorten. “We spelen niet gewoon op veilig met een handvol standaardsoorten waarvan we op voorhand zeker zijn dat ze het goed zullen doen in ons warmer en droger wordende klimaat”, legt schepen Bieke Verlinden (Vooruit) uit. “We zoeken uit welke boomsoorten en planttechnieken het beste resultaat opleveren. Van elke soort planten we één of twee exemplaren. We volgen de soorten intensief op om te kijken welke het goed doen binnen de huidige omstandigheden. Daarbij geven we veel aandacht aan het beschermen van de biodiversiteit zodat inheemse soorten niet verdrongen worden.”
Pesticiden
Na drie jaar zal de stad Leuven de eerste conclusies kunnen trekken uit het experiment op de Stadsbegraafplaats. “Gelukkig is de tijd van pesticiden en herbiciden voorbij maar de verschraling van de bodem herstellen kost tijd. In het najaar van 2020 hebben we daarom voor het eerst de vallende herfstbladeren niet langer als afval bekeken maar als voeding voor de bodem”, brengt schepen Bieke Verlinden nog in herinnering.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer