Slechts 4 op 85 sociale huisvestingsmaatschappijen steunen buitenlands eigendomsonderzoek niet: “En Dijledal in Leuven is er eentje van, onbegrijpelijk”
LeuvenVlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) heeft cijfers bekend gemaakt over buitenlands eigendomsonderzoek door sociale huisvestingsmaatschappijen. Uit die cijfers besluit Lorin Parys (N-VA) dat het controlesysteem breed wordt gesteund maar niet in Leuven. “Dijledal is één van de vier maatschappijen op een totaal van 85 die buitenlands eigendomsonderzoek niet uitvoert”, klinkt het. Voorzitter Christophe Stockman van Dijledal is niet tegen zo’n controle maar roept wel op tot voorzichtigheid.
Wie aanspraak wil maken op een sociale woning of appartement mag geen eigen vastgoed bezitten. Dat is de algemene regel en terecht want de wachtlijsten voor een sociale woning blijven groeien en heel wat gezinnen wachten al jaren op een betaalbare woonoplossing. Niet zelden komen alleenstaanden en gezinnen met een beperkt inkomen intussentijd terecht op de privémarkt wat allerminst goed nieuws is voor het beschikbare budget. In Leuven neemt het stadsbestuur wel maatregelen zoals een huurpremie en worden er extra sociale woningen gebouwd maar het aantal kandidaat-huurders voor een sociale woning is nu eenmaal veel groter dan het aanbod.
Het onevenwicht tussen vraag en aanbod is een probleem dat niet van vandaag op morgen opgelost kan worden maar volgens Matthias Diependaele (N-VA) kan ook het opsporen van misbruik een deeltje van het geheel zijn. Daarom lanceerde hij als minister van Wonen in de Vlaamse regering een systeem dat sociale huisvestingsmaatschappijen zonder veel extra werk toelaat om te verifiëren of een sociale huurder een eigendom heeft in het buitenland. Volgens partijgenoot Lorin Parys (N-VA), Vlaams parlementslid en fractieleider in de Leuvense gemeenteraad, blijkt uit recente cijfers van minister Diependaele dat het buitenlands eigendomsonderzoek in heel Vlaanderen breed gesteund en gedragen wordt door de sociale huisvestingsmaatschappijen.
“Liefst 81 van de 85 maatschappijen hebben hun steun uitgesproken voor deze onderzoeken”, aldus Lorin Parys. “Dankzij het quasi-kosteloos systeem zorgt men ervoor dat sociale woningen terecht komen bij mensen die er ook effectief recht op hebben en niet bij mensen die al een eigendom bezitten in het buitenland. Dat is uiteraard een goede zaak maar helaas steunt de Leuvense sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal het buitenlands eigendomsonderzoek niet. Daarmee is Dijledal één van de vier maatschappijen die het onderzoek niet steunt in Vlaanderen. Persoonlijk vind ik dat onbegrijpelijk en zelfs asociaal. Trouwens, Dijledal gaat wel streng na of een huurder al een eigendom in eigen land heeft dus waarom zou je dan ook geen buitenlands onderzoek doen?”
40 landen
De fractieleider van N-VA Leuven dringt er nu opnieuw op aan om ook in Leuven het onderzoek op eventueel buitenlands eigendom toe te passen in de toekomst. “Matthias Diependaele zette eerder dit jaar het licht op groen voor buitenlands eigendomsonderzoek in heel Vlaanderen. Alle Vlaamse sociale verhuurders kunnen een beroep doen op de raamovereenkomst die Vlaanderen ter beschikking stelt en die ervoor zorgt dat vijf bedrijven in 40 landen verifiëren of huurders daar geen eigendom hebben. Wij brachten dit punt op de gemeenteraad van maart en vroegen het stadsbestuur om ook Dijledal te laten intekenen maar ons voorstel werd weggestemd. Hoewel het stadsbestuur de bestuurders bij Dijledal benoemt en op regelmatige basis met hen overlegt, vond de meerderheid (Groen, Vooruit en CD&V, nvdr) het niet nodig hen aan te moedigen in te tekenen op het aanbod van de Vlaamse overheid.”
Het gaat ons zeker niet over het principe want uiteraard is het niet ok dat iemand in ons land een sociale woning zou huren terwijl men over een eigendom in het buitenland beschikt
Christophe Stockman, voorzitter van Dijledal
Blijft de vraag: wat heeft het buitenlands eigendomsonderzoek al opgeleverd? “De buitenlandse eigendomsonderzoeken leveren wel degelijk resultaat op”, vult gemeenteraadslid Katelijne Dedeurwaerder (N-VA) aan. “Van de 138 onderzoeken die in elf verschillende landen werden uitgevoerd, werd er bij 37 dossiers bewijs van onroerend bezit in het buitenland aangetoond. Dat is 27%. Als er in Leuven ook maar één Leuvenaar is die dankzij dit onderzoek wel het dak boven zijn hoofd krijgt waar hij recht op heeft, is intekenen op dit aanbod al de moeite.”
Bij Dijledal is voorzitter Christophe Stockman niet principieel tegen het buitenlands eigendomsonderzoek maar hij roept wel op tot enige voorzichtigheid. “Het klopt dat Dijledal nog niet heeft ingetekend op het systeem maar wat ons betreft zijn er toch nog een aantal onduidelijkheden. Op welke manier geraken die betrokken bedrijven aan de informatie? Je moet toch opletten voor willekeur en voor onrechtmatig verkregen informatie. Het risico bestaat dat je in een eventuele juridische procedure die volgt op een vaststelling het deksel op de neus krijgt, bijvoorbeeld omdat de detectives aan informatie zijn geraakt op een manier die juridisch niet aanvaard wordt in ons land. We gaan de kwestie opnieuw bekijken op het directiecomité van 10 januari. Nogmaals, het gaat ons zeker niet over het principe want uiteraard is het niet ok dat iemand in ons land een sociale woning zou huren terwijl men over een eigendom in het buitenland beschikt.”
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerMichel De Winter