Erik Meulemans van Mertens Schoenen opent zondag de deuren, maar verwacht geen hoogdag voor de verkoop.
Volledig scherm
PREMIUM
Erik Meulemans van Mertens Schoenen opent zondag de deuren, maar verwacht geen hoogdag voor de verkoop. © Vertommen

REPORTAGE Hoe kijkt de Leuvense horeca naar het WK Wielrennen in Leuven? “Wie zaak sluit, is op voorhand verloren”

LeuvenHet WK Wielrennen komt nu wel erg dichtbij in Leuven en in de horeca worden de leveringen van drank en eten gretig opgeslagen. Of toch in het merendeel van de zaken want niet iedereen opent de deuren tijdens het grootste event ooit in de studentenstad. HLN Leuven trok de straat op en ging praten met uitbaters van restaurants en cafés.

 1. Auteursduo pende levensverhaal van acht opmerkelijke vrouwen neer: “Ook tips voor wie zelf meer wil te weten komen over zijn voormoeders”
  PREMIUM
  Leuven/Lier

  Auteursduo pende levensver­haal van acht opmerkelij­ke vrouwen neer: “Ook tips voor wie zelf meer wil te weten komen over zijn voormoe­ders”

  Maite De Beukeleer (26) uit Lier en Maarten Larmuseau (38) uit Leuven brengen samen het boek ‘In haar voetsporen: op zoek naar onze voormoeders’ uit. In dat werk worden de levensverhalen van acht vrouwen met erg diverse achtergronden gereconstrueerd, onder andere dat van een Liers ‘tante nonneke’. “Maar er is meer: we reiken ook handige tips aan voor wie zelf meer te weten wil komen over zijn of haar voormoeders”, zeggen de auteurs.
 1. Stad richt stilteplekken in om Leuvenaars rust en troost te bieden: “Veilige plekjes om even te ontsnappen”
  Leuven

  Stad richt stilteplek­ken in om Leuvenaars rust en troost te bieden: “Veilige plekjes om even te ontsnappen”

  De coronacrisis heeft het voorbije anderhalf jaar een grote impact gehad. Nu het openbare leven weer op gang komt, wil de stad Leuven samen met vzw De Nieuwe Opdrachtgevers enkele stilteplekken inrichten. Daar krijgen Leuvenaars ruimte om tot rust te komen of troost te vinden bij verlies of verdriet. “In een maatschappij waar alles snel en vluchtig is betekent een stilteplek een ware verademing”, zegt schepen van Cultuur Denise Vandevoort.
 2. KU Leuven maakt definitief komaf met vernederende studentendopen, maar opnieuw tekenen verschillende jongensclubs nieuw doopcharter (nog) niet: “Student is nochtans als individu wél strafbaar”
  PREMIUM
  Leuven

  KU Leuven maakt definitief komaf met vernederen­de studenten­do­pen, maar opnieuw tekenen verschil­len­de jongens­clubs nieuw doopchar­ter (nog) niet: “Student is nochtans als individu wél strafbaar”

  De schachtenverkoop, een verkoop per opbod van nieuwe studenten dat soms gelijk stond aan een ‘vleeskeuring’, is met het nieuwe doopcharter verleden tijd in Leuven. In de nasleep van het tragische overlijden van Sanda Dia maakt de KU Leuven zo definitief komaf met vernederende studentendopen en -verkopen. Alle Leuvense studentenkringen én meisjesclubs tekenden het nieuwe doopcharter, maar sommige jongensclubs blijven voorlopig achter. Opvallend: twee jaar geleden geleden was dat ook het geval.