Opening Academiejaar in Leuven, met rector Luc Sels.
Volledig scherm
PREMIUM
Opening Academiejaar in Leuven, met rector Luc Sels. © Vertommen

Rector Luc Sels pleit voor meer respectvol en tolerant academisch debat

LeuvenRector van de KU Leuven Luc Sels heeft maandag het academiejaar officieel geopend. Dat ging gepaard met de traditionele Stoet van de togati, de eucharistieviering in de Sint-Pieterskerk en de academische zitting in de Pieter De Someraula. De rector heeft tijdens zijn speech opgeroepen tot een meer respectvol en tolerant academisch debat. Studentenraadvoorzitter Pepijn Nollet vraagt vooral aandacht voor het mentaal welzijn van de studenten.

 1. Banken lanceren massaal nieuwe rekeningen met hogere spaarrentes: waarom? En hoe haal jij er je voordeel uit?
  Spaargids.be

  Banken lanceren massaal nieuwe rekeningen met hogere spaarren­tes: waarom? En hoe haal jij er je voordeel uit?

  Heel wat banken pakten recent uit met nieuwe spaarrekeningen met een hogere rente. Hun vergoeding ligt telkens hoger dan de rente die deze banken op hun andere - klassieke - spaarrekeningen geven. Waarom doen ze dat dan? Ze kunnen toch de rente op hun klassieke spaarrekeningen optrekken, zou je denken. Dat klopt, maar dat zou hen geld kosten. Spaargids.be legt je uit hoe je met je klassieke spaarrekening toch ook een hoge rente kan meepikken.
 1. Koelkast met energielabel E inruilen voor één met label A? Zoveel bespaar je jaarlijks op je stroomfactuur
  vtwonen

  Koelkast met energiela­bel E inruilen voor één met label A? Zoveel bespaar je jaarlijks op je stroomfac­tuur

  Het energielabel op de koelkast laat zien hoeveel energie het apparaat verbruikt. Handig om te weten als je een nieuwe koelkast wilt aanschaffen. Voor het milieu en je portemonnee is het slim om te kiezen voor een koelkast die zo weinig mogelijk energie verbruikt. Daarom legt vtwonen.be je uit hoe je het energielabel op de koelkast leest, wat het betekent en hoe je energie bespaart.
 2. Artificiële intelligentie helpt longziekten nauwkeurig opsporen: “Hoe sneller de diagnose, hoe sneller de geschikte behandeling.”
  Leuven

  Artifi­ciële intelligen­tie helpt longziek­ten nauwkeurig opsporen: “Hoe sneller de diagnose, hoe sneller de geschikte behande­ling.”

  Dat artificiële intelligentie niet hoeft te leiden tot de algehele vernietiging van de mensheid, bewijst het innovatieproject ‘Slimme spirometrie voor huisartsen’. Met de steun van provincie Vlaams-Brabant lukte het de Leuvense start-up ArtiQ om met behulp van A.I. de resultaten van de spirometer nauwkeuriger te maken, hetgeen artsen in staat zal stellen longziekten sneller en nauwkeuriger op te sporen.