Opening Academiejaar in Leuven, met rector Luc Sels.
Volledig scherm
PREMIUM
Opening Academiejaar in Leuven, met rector Luc Sels. © Vertommen

Rector Luc Sels pleit voor meer respectvol en tolerant academisch debat

LeuvenRector van de KU Leuven Luc Sels heeft maandag het academiejaar officieel geopend. Dat ging gepaard met de traditionele Stoet van de togati, de eucharistieviering in de Sint-Pieterskerk en de academische zitting in de Pieter De Someraula. De rector heeft tijdens zijn speech opgeroepen tot een meer respectvol en tolerant academisch debat. Studentenraadvoorzitter Pepijn Nollet vraagt vooral aandacht voor het mentaal welzijn van de studenten.

 1. Jongeren gaan massaal uit de bol op Dag van de Jeugdbeweging in park De Bruul
  Leuven

  Jongeren gaan massaal uit de bol op Dag van de Jeugdbewe­ging in park De Bruul

  Alle leden van Leuvense jeugdbewegingen waren vrijdagochtend vroeg uitgenodigd in park De Bruul om er de kracht van jeugdbewegingen in de kijker te zetten. Wie in zijn of haar jeugdbewegingsuniform opdaagde, werd getrakteerd op een lekker ontbijt. De stad Leuven wil op die manier al de jongeren bedanken voor het grote engagement en de waardevolle inzet die ze leveren. “Het is dankzij hen dat heel wat jonge kinderen het hele jaar door kunnen spelen en genieten en dat verdient een dikke pluim”, aldus schepen van Jeugd Dirk Vansina.
 2. De Bruul Buurtbewoners slikt Bruulparking 2.0 niet: “Parking Benedenstad is een politiek compromis, nota bene 80 meter verderop in dezelfde straat”
  PREMIUM
  Leuven

  De Bruul Buurtbewo­ners slikt Bruulpar­king 2.0 niet: “Parking Beneden­stad is een politiek compromis, nota bene 80 meter verderop in dezelfde straat”

  Na de kritiek van oppositiepartijen N-VA en PVDA laten nu ook de buurtbewoners van het Bruulpark zich horen over de nieuwe plannen voor een grote parking in de Leuvense benedenstad. “Ze verschuiven de parking 80 meter in dezelfde straat en nu zou dit zogezegd geen probleem zijn? Dit plan is ongeloofwaardig en getuigt van een stuitend gebrek aan visie van het stadsbestuur”, zegt buurtbewoonster Bie Daems.
 3. PVDA voert actie tegen Bruulparking 2.0, waarvoor deel van park De Bruul wordt opgeofferd: “500 petities mee tegen asociale plannen”
  PREMIUM
  Leuven

  PVDA voert actie tegen Bruulpar­king 2.0, waarvoor deel van park De Bruul wordt opgeofferd: “500 petities mee tegen asociale plannen”

  Bruulparking 2.0, Benedenstadparking… Buurtcomité De Bruul omschreef het omstreden project al als “de duurste parkeerplaatsen van Europa”. PVDA sluit zich daar met overtuiging bij aan met een actie aan het Leuvense stadhuis waar het plan vanavond op de tafel ligt. “Parking Bruul Bis is onnodig, asociaal en niet ecologisch”, aldus gemeenteraadslid Line De Witte. De handelaars van de Mechelsestraat –en de meerderheidspartijen- zijn dan weer voor. Verdeeldheid alom...maar wat brengt de toekomst?
 1. Kudde schapen doet aan natuurbeheer op de Kesselberg
  Leuven

  Kudde schapen doet aan natuurbe­heer op de Kesselberg

  Wie deze weken over de Kesselberg wandelt, kan een kudde van vijfentwintig schapen zien. De stad zet de schapen tijdelijk in om de heide op een natuurvriendelijke manier te beheren. Ze eten de grassen die tussen de heide groeien weg, waardoor de heide en ook andere plantjes weer de kans krijgen om te groeien. “De dieren hebben veel verzorging nodig, we laten dat nu over aan een gespecialiseerde herder die we regelmatig inzetten voor onze waardevolle gebieden”, zegt schepen Wadera (Vooruit).