Albert Einstein en Georges Lemaître bij één van hun ontmoetingen in 1933.
Volledig scherm
PREMIUM
Albert Einstein en Georges Lemaître bij één van hun ontmoetingen in 1933. © The New York Times

PORTRET Georges Lemaître, de Leuvenaar die Einstein in een taxi het ontstaan van het heelal uitlegde: “De professor uit het kleine België kreeg uiteindelijk toch de credits voor de Big Bang-theorie”

LeuvenDe oerknal komt thuis… Met die slogan lanceert Leuven vanaf 15 oktober het KNAL! Stadsfestival met de Big Bang als rode draad. Wat weinig mensen weten, is dat de theorie van de oerknal werd bedacht door de Leuvense wetenschapper/priester Georges Lemaître die het aandurfde om de groten der aarde te confronteren met zijn nieuwe inzichten. “Hij kreeg veel kritiek en schopte tegen schenen maar uiteindelijk kreeg hij wel gelijk”, vertelt professor-emeritus Mark Huyse.

2 reacties

 • roger bulté

  1 maand geleden
  Wou absoluut meer weten over deze man.Boeiend. Roger Bultë
 • Jacques-Philippe Leclerc

  1 maand geleden
  Proficiat, we hebben patat, wafels, chocolade en nu Georges Lemaître, om trots op België te zijn...
 1. De slimste sms’er van Vlaanderen woont in Kampenhout
  Kampenhout

  De slimste sms’er van Vlaanderen woont in Kampenhout

  De Rode Neuzen Dag kent vandaag haar ontknoping. Talloze acties droegen bij aan een totaalbedrag (de teller staat momenteel op twee miljoen euro) dat integraal gebruikt zal worden voor het goede doel: het mentale welzijn van jongeren. Eén zo’n actie werd gevoerd in Wijnegem Shop Eat Enjoy. Voorbijgangers werden daar aangemaand te raden hoeveel rode neuzen er in een kubus zaten. Deelnemen kon door het antwoord te sms’en, aan het tarief van één euro per bericht. Wie de slimste sms’er van Vlaanderen is, is vandaag bekend geworden.
 2. “Zalig als een bord volledig afgelikt terug naar de keuken komt”: win een etentje van 150 euro bij de jongste chef van Vlaams-Brabant

  “Zalig als een bord volledig afgelikt terug naar de keuken komt”: win een etentje van 150 euro bij de jongste chef van Vlaams-Bra­bant

  Net 30 is de jonge chef die Sir Kwinten in Lennik op de gastronomische kaart zet met zijn keuken om duimen en vingers – en zelfs borden – van af te likken. Glenn Verhasselt weet wat hij wil in zijn keuken. ‘De essentie van smaken’ is zijn culinaire mantra. “Vroeger zou ik toch nog iets bij op een bord gelegd hebben, nu weet ik dat minder soms meer is.”
 3. Ook in Leuven meer signalen, maar niet meer klachten, van seksueel ongewenst gedrag in het uitgaansleven: “Ontoelaatbaar en degoutant”
  PREMIUM
  Leuven

  Ook in Leuven meer signalen, maar niet meer klachten, van seksueel ongewenst gedrag in het uitgaansle­ven: “Ontoelaat­baar en degoutant”

  Volgens het gemeentebestuur van Leuven en de oppositie komen er de laatste maanden uit verschillende hoeken meer signalen van grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven. De Leuvense politie ziet echter géén toename van het aantal aangiften, maar gaat nog meer inzetten op het thema door het opleiden van zedeninspecteurs. “Gelukkig kunnen we onze situatie niet vergelijken met die in Gent, maar toch nemen we dit bijzonder serieus”, vertelt schepen Johan Geleyns.