Aan het Martelarenplein in Leuven hangt al enkele jaren een ANPR-camera en die kreeg in de voorbije jaren broertjes en zusjes op andere locaties in de stad.
Volledig scherm
PREMIUM
Aan het Martelarenplein in Leuven hangt al enkele jaren een ANPR-camera en die kreeg in de voorbije jaren broertjes en zusjes op andere locaties in de stad. © Vertommen

Oppositiepartij N-VA omschrijft ANPR-camera’s in Leuven als ‘boetevalstrikken’: “Stadsbestuur verpulvert haar eigen records”

Uit cijfers die N-VA Leuven opvroeg, blijkt dat de stad nooit eerder zoveel inkomsten vergaarde uit GAS-boetes via de ANPR-camera’s. Volgens de oppositiepartij is de slimme technologie dan ook geen maatregel om de verkeersveiligheid te verhogen, maar eerder een melkkoe om de stadskas te spijzen: “We klokken in 2022 op een verbijsterend bedrag”, klinkt het. Het stadsbestuur blijft erbij dat de ANPR-camera’s worden ingezet om de Leuvense wegen veiliger te maken.

7 reacties

 • Peter Dejaeger

  3 maanden geleden
  als iedereen gewoon de regels volgt, mogen er nog 500 camera's hangen dan verdient de stad er niets aan...
 • Rudy Van Overtstijns

  3 maanden geleden
  Die camera's werken, maar al die andere rond Leuven werken NIET. Zelf ondervonden toen mijn wagen gestolen werd, ze zijn niet actief meneer, sorry. En daar betaal je dan voor in Leuven. Dit gemeentebestuur is alleen op geld uit, ah ja het zijn de rooie en de groene.
 • walter vanwanghe

  3 maanden geleden
  Je blijft best weg uit de Leuvense binnenstad want gegarandeerd heb je een boete, zeker als je de gps volgt. Zelfs voor mensen uit het Leuvense is het niet altijd evident om in Leuven met de wagen rond te rijden zonder te botsen op straten die niet langer toegankelijk zijn voor de wagen. Hierdoor worden soms gevaarlijke situaties gecreëerd omdat chauffeurs rechtsomkeer willen maken. Leuven is een leuke stad, maar met de wagen blijf je er best weg
 • johan ruell

  3 maanden geleden
  juist Dominique, ik woon er op 4 km vanaf, al jaren niet meer in stad geweest. Wat een mobiliteitsplan. Honderd ogen moet een mens hebben om toch maar niks verkeerds te doen. Zo jaag je de ouderen weg. Jonge politiekers kijken enkel naar zichzelf, ouderen worden volledig in de kou gezet.
 • Kristine Delacourt

  3 maanden geleden
  Kan het stadsbestuur gedetailleerde cijfers geven over de verbeterde verkeersveiligheid, evenals de kostprijs van al die systemen? Inclusief de psychologische kost van zich constant bespioneerd te voelen, de verminderde omzet van de middenstand, de bureaucratie, en andere effecten?