Schepen David Dessers (Groen) toont hoe de stad Leuven in samenwerking met aannemers zoveel mogelijk water probeert te redden dat anders in de riolering zou lopen.
Volledig scherm
PREMIUM
Schepen David Dessers (Groen) toont hoe de stad Leuven in samenwerking met aannemers zoveel mogelijk water probeert te redden dat anders in de riolering zou lopen. © Joel Hoylaerts / Photonews

Nood aan fris en gratis water? In pioniersstad Leuven kan je gaan tappen aan een bouwwerf: “Iedereen welkom, van onze groendienst tot de hobbytuinier”

LeuvenDe droogte en de hittegolf drukken ons met de neus op de harde realiteit: water is het nieuwe goud. In Leuven is dat besef al langer doorgedrongen en gaat het stadsbestuur in samenwerking met aannemers creatief om met opgepompt grondwater. “Iedereen kan gratis water komen tappen aan de bouwwerven, met dank aan de werfwatercontainer”, laat schepen van Klimaat David Dessers (Groen) optekenen.

6 reacties

 • Marcus Camps

  2 maanden geleden
  Een overheidsdienst waarvoor ze de kosten en de lasten weer bij de aannemer en bouwheer willen deponeren. Ik vrees dat het watervat wel volloopt, maar de kosten vliegen de pan uit voor de burger die onderneemt. De stad is het best geplaatst om zulke containers aan te kopen, te beheren en te plaatsen. Als je als overheid regeltjes bijmaakt, moet er ook maar de lasten van dragen en niet alleen de lusten.
 • Marianne corveleyn

  2 maanden geleden
  In gistel mag is dat ook welkom. Mijn plantjes treuren en mijn regenwater is op.
 • Stefan Janssens

  2 maanden geleden
  Prachtig initiatief! Bravo
 • Kristine Delacourt

  2 maanden geleden
  Daar loopt al meer dan een week continu een grote hoeveelheid water in de riool.
 • YDE JOHAN

  2 maanden geleden
  Dat is nu eens een goed initiatief i.p.v; het in de riolering te laten lopen. Zou op meerdere plaatsen moeten gebeuren.
 1. Leuven volgt Antwerpen en Gent niet in droogtemaatregelen: “Ook mensen zonder tuin hebben recht op een gezellige barbecue”
  Leuven

  Leuven volgt Antwerpen en Gent niet in droogte­maat­re­ge­len: “Ook mensen zonder tuin hebben recht op een gezellige barbecue”

  De langdurige droogte verhoogt het risico op branden en dat brengt steden zoals Antwerpen en Gent ertoe om een verbod op barbecueën op openbare plaatsen in te voeren. De Antwerpse brandweer vraagt zelfs om de gezellige barbecue bij je thuis uit te stellen. In Leuven vinden ze zo’n maatregelen te verregaand, al houdt men wel de vinger aan de pols.
 2. Steeds meer werkgevers delen een winstpremie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?
  Jobat

  Steeds meer werkgevers delen een winstpre­mie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?

  De winstpremie blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. Concreet kunnen werkgevers via deze premie hun medewerkers laten delen in de winst van het voorafgaande boekjaar. HR-dienstverlener SD Worx berekende dat in de eerste zeven maanden van 2022 meer werknemers van zo’n premie genoten dan vorig jaar. Hoe weet je of je daarvoor in aanmerking komt? En hoe werkt dat precies? Jobat.be schept duidelijkheid.