Koning Leopold II is ondertussen verwijderd uit de nis van het stadhuis op de Grote Markt. De stad Leuven zet nu nieuwe stappen maar N-VA waarschuwt voor een doorgelagen slinger.
Volledig scherm
Koning Leopold II is ondertussen verwijderd uit de nis van het stadhuis op de Grote Markt. De stad Leuven zet nu nieuwe stappen maar N-VA waarschuwt voor een doorgelagen slinger. © vertommen

N-VA past voor ‘collectieve heropvoeding’ van de Leuvenaar: “In Gent wordt zelfs Pipi Langkous als racistisch beschouwd”

LeuvenHet Leuvense stadsbestuur roept de Leuvenaars op om ideeën in te dienen om de Leuvense publieke ruimte verder te dekoloniseren. N-VA Leuven past naar eigen zeggen voor een collectieve heropvoeding van de Leuvenaar. “Dit stadsbestuur is kampioen in het detecteren van problemen die er nauwelijks zijn”, zegt fractieleider Lorin Parys.

2 reacties

 • Jan Uyttebroeck

  4 dagen geleden
  Zand in de ogen strooien ,en dan nutteloos geld over de balk smijten .Probeer ook eens te zorgen voor betaalbare woningen .Voor de rijken zijn er genoeg .En de meeste bewoners hebben daar geen last dat Leopold II een schurk was.
 • Marc Van Horebeek

  5 dagen geleden
  Hebben jullie politiekers echt niks anders te doen? Hou dan de eer aan uzelf en stop ermee, dat bespaart weeral geld!
 1. Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken

  Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken

  Een foundation- of lipstickvlek op je lievelingstas? Wat je ook doet, ga de vlek niet met water te lijf! Zo maak je de schade alleen maar groter. Ook dure wondermiddeltjes hoef je niet in huis te halen. Dé ideale bondgenoot bij lastige vlekken op je leren tas is goedkoper dan je denkt. Meer zelfs, je hebt het vast in huis. Vaseline is afkomstig van petroleum en slaagt er daarom als geen ander in om vuildeeltjes te capteren zodat je ze makkelijk kan verwijderen. Smeer een royale hoeveelheid van de klassieker op de make-up vlek. Laat even inwerken en verwijder het goedje met een vochtige doek. Herhaal indien nodig. Laat de crème een vette glans na op je handtas? Wrijf het overtollige vet weg met een beetje milde detergent op een zachte doek.
 2. Boom aan Heilig Hartziekenhuis voor Nele Leeten die overleed aan een zeldzame ziekte: “Bomen staan symbool voor zinvolle invulling van iemands leven”
  PREMIUM
  Leuven

  Boom aan Heilig Hartzieken­huis voor Nele Leeten die overleed aan een zeldzame ziekte: “Bomen staan symbool voor zinvolle invulling van iemands leven”

  Naar aanleiding van de dag van de zeldzame ziekte op 28 februari planten zorgmedewerkers van Regionaal ziekenhuis Heilig Hart Leuven een boom. Die planten ze voor Nele Leeten die stierf aan de ziekte van Cruetzfeldt-Jacob maar tegelijk ook voor alle andere patiënten die lijden of stierven aan een zeldzame ziekte. “Een documentaire over bomen planten, gaf ons hoop”, zegt echtgenoot Peter die een project lanceerde om Nele te eren.
 1. Alinda Van der Cruysen moet drie decennia na de feiten 15 jaar de cel in voor moord op twee bejaarde familieleden: “Ik vrees dat zij er fysiek niet klaar voor is”
  PREMIUM
  LEUVEN/TIENEN

  Alinda Van der Cruysen moet drie decennia na de feiten 15 jaar de cel in voor moord op twee bejaarde familiele­den: “Ik vrees dat zij er fysiek niet klaar voor is”

  Alinda Van der Cruysen (47) krijgt geen nieuw assisenproces. In november vorig jaar werd ze in het Leuvense assisenhof veroordeeld tot vijftien jaar cel voor de dubbele moord op haar grootoom en -tante, 29 jaar geleden in Tienen. Van der Cruysen heeft haar betrokkenheid bij de gruwelmoord altijd ontkend. Na haar veroordeling stapte ze naar Cassatie met het oog op een nieuw proces, maar daar ving de Schotense nu bot.
 2. Leuven schakelt Ronny Mosuse in voor verdere dekolonisatie: “Dat stuk verleden niet wegvegen, maar tonen dat we eruit geleerd hebben”
  Leuven

  Leuven schakelt Ronny Mosuse in voor verdere dekolonisa­tie: “Dat stuk verleden niet wegvegen, maar tonen dat we eruit geleerd hebben”

  Het beeldje van koning Leopold II in een nis van het historisch stadhuis sneuvelde al, maar de stad Leuven wil nog meer doen om de openbare ruimte verder te dekoloniseren. Om het publieke terrein meer divers in te richten, schakelt het stadsbestuur nu niemand minder dan Ronny Mosuse in die de Leuvenaars meteen oproept om mee na te denken en ideeën te geven.
 1. Gefrustreerd door corona? Reageer je af in de Rage Room van jeugddienst Tessenderlo
  Play

  Gefrus­treerd door corona? Reageer je af in de Rage Room van jeugd­dienst Tessender­lo

 2. Gigantische ijsberg van 1.270 km² scheurt af van Antarctica
  Play

  Giganti­sche ijsberg van 1.270 km² scheurt af van Antarctica