Schepen van Mobiliteit David Dessers (Groen) aan het Mobipunt aan UZ Leuven.
Volledig scherm
Schepen van Mobiliteit David Dessers (Groen) aan het Mobipunt aan UZ Leuven. © Stad Leuven

Leuven verkozen tot nieuwe voorzitter van Europees mobiliteitsnetwerk POLIS

LeuvenTijdens de POLIS-conferentie in Göteborg is stad Leuven gisterenavond verkozen tot nieuwe voorzitter van het Europees mobiliteitsnetwerk POLIS. Leuven zal twee jaar lang de voorzittersrol opnemen en gaststad zijn voor de POLIS-conferentie in 2023. Daarmee neemt de stad de rol over van het Zweedse Göteborg. POLIS is het toonaangevende Europese netwerk van steden en regio’s voor innovatie op het gebied van stedelijk vervoer. 

 1. “Ze zijn hier al met twee”: op zoek naar de bever in hartje Leuven
  Leuven

  “Ze zijn hier al met twee”: op zoek naar de bever in hartje Leuven

  Ophef, roering en consternatie vorige week, toen een bever zich tegoed deed aan een boompje in het Sluispark, binnen de Leuvense ring. De kans dat die bever er permanent zou verblijven, werd laag ingeschat. Maar kijk, we zijn een week later, en de bever geeft niet de indruk te willen verhuizen. Eddy Sente (60) bomencoördinator van de stad kijkt er niet van op. “Ik heb persoonlijk vijftien plaatsen in Groot-Leuven geteld waar er bevers zitten. Twintig jaar geleden zat er niks.” Reden tot ongerustheid voor de buurtbewoners?
 2. Leuven gaat ouders met beperkt inkomen beter ondersteunen: “Bij kwetsbare gezinnen zien we dikwijls onderbescherming”
  Leuven
  1

  Leuven gaat ouders met beperkt inkomen beter ondersteu­nen: “Bij kwetsbare gezinnen zien we dikwijls onderbe­scher­ming”

  De stad Leuven geeft een eenmalige geboorte- en adoptietoelage aan gezinnen met een beperkt inkomen. Ook ouders die een kind met een beperking opvoeden, kunnen jaarlijks een toelage ontvangen om de kosten te helpen dragen. “Mensen kennen hun rechten onvoldoende of raken er niet wijs uit. Er is nu een unieke tool om die onderbescherming te voorkomen”, zegt Dorien Meulenijzer, voorzitter van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn.
 1. Je (klein-)kind financieel ondersteunen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastingen betaalt
  Spaargids.be

  Je (klein-)kind financieel ondersteu­nen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastin­gen betaalt

  De aankoop van een woonst is vaak een harde noot om te kraken. De huizenprijzen zijn hoog en de banken stellen zich minder soepel op bij een lage eigen inbreng. Hulp van de ouders blijkt dikwijls noodzakelijk om de droom van een eigen stekje waar te maken. Maar hoe kan je als (groot-)ouder je (klein-)kind daarbij ondersteunen? En wat zijn de aandachtspunten? Spaargids.be maakt een overzicht.
 2. Buurtbewoners zien projectvoorstel zandgroeve Kerkeveld met lede ogen aan: “Vanaf 6 uur ‘s ochtends vrachtverkeer voor onze deur, 30 jaar lang”
  PREMIUM
  Huldenberg

  Buurtbewo­ners zien project­voor­stel zandgroeve Kerkeveld met lede ogen aan: “Vanaf 6 uur ‘s ochtends vrachtver­keer voor onze deur, 30 jaar lang”

  Een nieuw projectvoorstel met bijhorende informatievergadering en veel beloften om de buurtbewoners gerust te stellen, heeft niet mogen baten voor nv De Kock. Die laatste wil zandgroeve Kerkeveld opnieuw exploiteren, maar vooral de overlast die het vrachtverkeer zou veroorzaken is een doorn in het oog van actiecomité Kerkeveld. “Een honderdtal vrachtwagens per dag in smalle rustige straten, zonder fietspad, met gevaarlijke bochten... onmenselijk”, vertelt Peter Singulé.