Een geluidsmeter bevestigd aan een balkon in de Naamsestraat in Leuven.
Volledig scherm
Een geluidsmeter bevestigd aan een balkon in de Naamsestraat in Leuven. © rv

Leuven meet geluidsoverlast in centrum en maant binnenkort lawaaimakers subtiel aan tot stilte: “Hier slapen mensen”

LEUVENStel je voor: na een avondje stappen wandel je met je vrienden terug naar huis. Plots verschijnt op de straatstenen de boodschap: “Hier slapen mensen”. Ga je dan iets stiller spreken? Of werkt de straatverlichting dimmen bij nachtlawaai ook? Dat wil studentenstad Leuven uitzoeken. Nu zijn al slimme geluidsmeters geïnstalleerd in de Naamsestraat, pal in het centrum, om de overlast in kaart te brengen. 

 1. Bouwkundig erfgoed Heverlee en Wijgmaal officieel vastgesteld: wat betekent dat concreet voor de eigenaars?
  PREMIUM
  Leuven
  1

  Bouwkundig erfgoed Heverlee en Wijgmaal officieel vastge­steld: wat betekent dat concreet voor de eigenaars?

  Liefst 1.300 gebouwen en andere constructies uit Heverlee en Wijgmaal werden in 2019 opgenomen in de Vlaamse inventaris omwille van hun erfgoedwaarde. “Sinds 8 oktober zijn er specifieke maatregelen van kracht voor eigenaars en overheden om dit onroerend erfgoed te bewaren voor volgende generaties”, bevestigt schepen van Onroerend Erfgoed Carl Devlies (CD&V).
 2. Leuven toont internationale inwoners de weg op arbeidsmarkt: “Talenten nuttig inzetten los van het leren van de Nederlandse taal”
  Leuven
  2

  Leuven toont internatio­na­le inwoners de weg op arbeids­markt: “Talenten nuttig inzetten los van het leren van de Nederland­se taal”

  De stad Leuven organiseert samen met International House en Talent Interlock praatgroepen voor anderstalige werkzoekenden onder de naam ‘Leuven Jumpstart café’. Opvallend gegeven: de nadruk ligt niet in de eerste plaats op het verwerven van kennis van het Nederlands. “Als ze lang genoeg blijven, leren ze door de contacten onze taal en cultuur wel vanzelf”, zegt schepen van Werk Johan Geleyns (CD&V).