Leuven kiest met Pillover DIY-box opnieuw voor circulair relatiegeschenk: van een versleten trui tot een luxekussen
LeuvenLeuven wil de circulaire stad van de toekomst worden en één van de prioriteiten is het hergebruik van materialen en grondstoffen. De stad maakt die ambitie tastbaar door te kiezen voor circulaire relatiegeschenken. En het is een bekende Leuvense onderneemster die aan het rijtje wordt toegevoegd.
Leuven koos eerder al voor gerecycleerde fietstassen van oude banieren en de stadsplank, een snijplank gemaakt uit gerecupereerd rubberhout. Nu komt daar de Pillover DIY-box van Lotte Martens bij waarbij een oude trui omgetoverd wordt tot stijlvol luxekussen. Geen onbelangrijke keuze als je weet dat de Belg gemiddeld jaarlijks 26 kilogram textiel koopt en zo 11,3 kilogram textielafval produceert. Voor Leuven alleen al is dat naar schatting meer dan 1.000 ton textielafval per jaar. Daarvan wordt vermoedelijk slechts een derde selectief ingezameld, de rest wordt gestort of verbrand.
Lotte Martens - creatief ambassadeur van de stad Leuven - werkte met het Pilloverproject een verhaal uit dat het spanningsveld aan de kaak stelt tussen kostbare grondstoffen en het vluchtige eindproduct in de textielwereld. Ze werkte hiervoor samen met Kringwinkel ViTeS. “Met Pillover zorgen we voor een hoogwaardig product: je maakt een luxekussen voor je interieur. Het eindresultaat is kwalitatief en stijlvol”, vertelt Lotte Martens. Ook ViTeS is enthousiast over het project. “De truien die geselecteerd worden, zijn niet meer geschikt voor verkoop omdat ze bijvoorbeeld een gat in de mouw hebben. Daardoor zouden ze op de afvalberg belanden terwijl andere delen van de trui eigenlijk nog perfect bruikbaar zijn. Nu krijgen ze een tweede leven tot een hoogwaardig product”, vult Griet Vergauwen van ViTeS aan.
Wegwerpcultuur
Het Leuvense stadsbestuur kiest heel bewust voor het Pilloverproject als circulair relatiegeschenk. “Het is fijn dat we kunnen samenwerken met de sociale economie want zo waarderen we het werk van vele mensen”, laat schepen van Economie Lalynn Wadera (Vooruit) optekenen. Schepen van Aankoop- en Afvalbeleid Thomas Van Oppens (Groen) is het daar volledig mee eens. “Onze relatiegeschenken symboliseren de circulaire ambitie van de stad en maken die ambitie erg concreet. Het is opnieuw een voorbeeld dat ingaat tegen de wegwerpcultuur en ons doet stilstaan bij alles dat mogelijk een tweede leven kan leiden. We hopen dat de Pillover DIY-box nog meer mensen zal aanzetten om materialen maximaal te hergebruiken of te recycleren. Er is nood aan een systeemverandering om het schip te keren.”
Ondernemers die zelf ook aan de slag willen met materiaaloverschotten of gratis advies willen rond circulair ondernemen, kunnen contact opnemen met leuvencirculair@leuven.be. De circulaire hub Leuven wordt medegefinancierd door het ESF (Europees Sociaal Fonds) en Vlaanderen Circulair. Stad Leuven, SPIT Tewerkstelling (ViTeS), Leuven MindGate, KU Leuven, UCLL, Ecowerf, Maakbaar Leuven en MAAKbar bundelen er de krachten.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer