CEO George Brik (50) van de Leuvense start-up HydroVolta. Het bedrijf heeft een baanbrekende techniek ontwikkeld om zeewater drinkbaar te maken.
Volledig scherm
PREMIUM
CEO George Brik (50) van de Leuvense start-up HydroVolta. Het bedrijf heeft een baanbrekende techniek ontwikkeld om zeewater drinkbaar te maken. © Photo News

Kunnen we drinkwater uit zee halen? Ja, en het is zelfs een Belgische start-up die er de wereld mee verovert

Drinkwater uit de zee halen: in 2026 moet dat gebeuren in Nieuwpoort. “Niet als permanente waterwinning, wel om in droge periodes als oneindige reserves te dienen.” De technologie om te ontzilten bestaat al, maar de Belgische start-up HydroVolta heeft, als enige ter wereld, het hele proces goedkoper en ecologischer gemaakt. 

78 reacties

 • Jan hertogs

  1 maand geleden
  Top bedrijfje! Top Team!
 • J. VAN SCHUERBEECK

  2 maanden geleden
  De velden moeten nog groter worden. Iedere gracht en beekje moet dicht. Zware machines waarmee men de grond bewerkt, die bijna waterdicht maakt en zorgt voor veel corrosie. Dat heeft allemaal geen belang. Er is water in overvloed in de Noordzee !
 • Marie-jeanne van Langenhove

  2 maanden geleden
  Vindt dit volledig top maar wat met de dieren in het water ????
 • Paul Philippaerts

  2 maanden geleden
  Nog erger onze grote natuurkenners zijn nog altijd bezig om alle waterlopen te stroomlijnen, van beken openmaken om het water maar zo snel mogelijk naar zee te krijgen. Let op één van dezer dagen gaat er weer een minister afkomen met zijn uitvinding om te beginnen met opstructies aan te leggen in waterlopen om het water zo lang mogelijk op te houden. Laat ons eens beginnen met het zoet water hebben en krijgen te respecteren inplaats van de trukkendoos boven te halen
 • Albert Hendrix

  2 maanden geleden
  Op de Canarische eilanden word dit al heel lang gebruikt; het probleem tegenwoordig is ook dat de boeren hun grachten die er vroeger waren hebben dichtgegooid om meer grond te hebben om gewassen te planten .Vroeger waren er rond elk veld een beek of gracht waar water opgevangen werd. Er zijn ook te weinig spaarbekkens die het overtollige water opvangen en dat kan gebruikt worden worden in tijd van nood. Nu doet men precies of ze hebben het zevende wereldwonder uitgevonden.