Zuhal Demir toont geen genade voor de KU Leuven.
Volledig scherm
Zuhal Demir toont geen genade voor de KU Leuven. © BELGA

KU Leuven doorbreekt stilzwijgen nadat minister Zuhal Demir (N-VA) dreigt met schrappen van Vlaamse subsidies: “Het gerecht vroeg met aandrang om niets te doen wat de verdachte zou kunnen alarmeren”

LeuvenMinister Zuhal Demir (N-VA) schrapte zondag minstens 1,4 miljoen euro Vlaamse subsidies voor de KU Leuven. Een drastische maatregel die er kwam nadat de KU Leuven stil bleef over de verkrachtingszaak waarvoor een Limburgse professor werd veroordeeld tot een zware celstraf. De KU Leuven kwam zondagavond dan toch met een mededeling: “Elke vorm van ordemaatregel zou duidelijk hebben gemaakt dat er iets speelde en zou mogelijk hebben geleid tot verlies van bewijsmateriaal”, klinkt het bij de Leuvense universiteit.

151 reacties

 • Emiel Vandeplas

  3 maanden geleden
  Beter eens het hele potje van de KUL eens grondig onderzoeken .
 • Rudy Poppe

  3 maanden geleden
  Demir spreekt een oordeel uit tov de KUL en bestraft dan ook nog eens met het schrappen van de subsidies. Twee handelingen die toebehoren tot de rechtelijke macht en niet tot de uitvoerende macht. Demir neemt het blijkbaar niet zo nauw met de scheiding der machten. De subsidies schrappen kan alleen maar als de KUL zou zondigen tegen het subsidiereglement.
 • Dennis Roelants

  3 maanden geleden
  Als het gerecht vraagt om te zwijgen dan moet de KU dat ook doen! Ook al staat Zuhal te roepen op de kant… ze had even goed die rector kunnen bellen en meer uitleg vragen waarom ze zo stil zijn, dat had Zuhal niet in de media moeten staan roepen dat ze hun subsidie niet krijgen maar ik vraag me wel af waarom men voor een viering zoveel geld nodig hebben? België subsidieert zichzelf al kapot aan alles en de hele wereld en wij maar blijven betalen
 • Luc Vandeplas

  3 maanden geleden
  Voilà si, goed gedaan Zuhal! Tenminste 1 politica met lef!
 • Piet van Nevel

  3 maanden geleden
  Die meldpunten.. waarvoor dient dit eigenlijk? En dan nog een prijs uitreiken...je verstand staat stil..kan Zuhal begrijpen
 1. STREAMINGTIPS. Van ‘Better Call Saul’ tot ‘House of the Dragon’: vijf spin-offs die beter zijn dan hun origineel
  TV

  STREAMING­TIPS. Van ‘Better Call Saul’ tot ‘House of the Dragon’: vijf spin-offs die beter zijn dan hun origineel

  Terwijl Netflix nog volop debatteert of het een vervolgseizoen wil op ‘That ‘90s Show’, de recente spin-off van ‘That ‘70s Show’, doken wij de archieven in op zoek naar spin-offs die wel een gezond en lang leven beschoren waren. Hoewel de geschiedenis al een paar keer heeft aangetoond dat spin-offs vaker inferieur zijn aan hun voorlopers (denk maar aan ‘The Mandalorian’-spin-off ‘The Book of Boba Fett’ of de ‘Friends’-spin-off ‘Joey’) hebben we er toch vijf gevonden die het succes van hun voorouder niet alleen evenaren, maar zowaar overtreffen. Een overzicht!
 2. Ex-rector Rik Torfs betreurt gebrek aan reactie van KU Leuven in verkrachtingszaak van Limburgse professor: “Als het gaat over iets ernstigs kan je best open kaart spelen”
  PREMIUM
  Leuven

  Ex-rector Rik Torfs betreurt gebrek aan reactie van KU Leuven in verkrach­tings­zaak van Limburgse professor: “Als het gaat over iets ernstigs kan je best open kaart spelen”

  De KU Leuven was in 2016 meteen na de feiten op de hoogte dat een Limburgse professor pedagogie (63) een studente had verkracht maar greep niet in. Dat schrijft Het Belang van Limburg. Bij de Leuvense universiteit wordt er voorlopig niet gereageerd op het artikel en dat betreurt voormalig rector Rik Torfs: “Eerlijk communiceren is altijd de juiste weg. Ik vind dat de KU Leuven nu beter zou meedelen wat de stand van zaken is maar dat is de verantwoordelijkheid van het huidige beleid.”