Jef "Poeske" Scherens was enorm populair bij de wielerliefhebbers en bouwde een straf palmares op.
Volledig scherm
PREMIUM
Jef "Poeske" Scherens was enorm populair bij de wielerliefhebbers en bouwde een straf palmares op. © RV

Jef ‘Poeterke’ Scherens werd in Leuven ‘Poeske’ dankzij de Leuvense Stoempersclub: “Ik was 9 jaar toen ik live op de radio hoorde dat Jef wereldkampioen was geworden”

LeuvenZondag is het aan thuisrijder Jasper Stuyven om zich te tonen aan de Leuvenaars, maar als het op wereldtitels aankomt blijft Jef ‘Poeske ‘ Scherens toch de Leuvense wielerheld bij uitstek. Liefst zeven keer kroonde hij zich tot de beste van de wereld in de zuivere spurt op de wielerbaan. Louis Tobback was toen negen jaar jong en zat gekluisterd aan de radio. “Zo volgden de mensen in 1947 de koers. Je kan je dat nu niet meer voorstellen”, klinkt het.

0 reacties

 1. Gunter Hauspie en Reinhart Croon blikken vooruit naar WK Wielrennen in Leuven met wieleranekdotes: “Jef ‘Poeske’ Scherens vloog over de piste en gooide een horloge uit zijn vliegtuig”
  PREMIUM

  Gunter Hauspie en Reinhart Croon blikken vooruit naar WK Wielrennen in Leuven met wieleranek­do­tes: “Jef ‘Poeske’ Scherens vloog over de piste en gooide een horloge uit zijn vliegtuig”

  Wist je al dat de Leuvense wielerheld Poeske Scherens naast wereldtitels ook boetes verzamelde omdat hij de luchtvaartregels aan zijn laars lapte? Of dat José De Cauwer ooit een ploegentijdrit won in Leuven en na het drinken van een Stella een welverdiend dutje deed in Brouwerij Artois? Dat en nog veel meer kan je lezen in het boek ‘Leuven Wielerstad. In het wiel van het WK 2021’. Aan de vooravond van het 100ste WK Wielrennen ging HLN Leuven praten met auteur Gunter Hauspie (50) en illustrator Reinhart Croon (50).
 2. Martelarenplein krijgt make-over: “Horecaterrassen inpassen in groener en veiliger plein”
  PREMIUM
  Leuven
  5

  Martelaren­plein krijgt ma­ke-over: “Horecater­ras­sen inpassen in groener en veiliger plein”

  Het Martelarenplein in Leuven is nu nog een verharde vlakte maar daar komt verandering in. Het Leuvense stadsbestuur wil het grote plein transformeren tot een groene belevingszone. En ook veiligheid krijgt veel aandacht in de nieuwe plannen die nog meer concreet vorm moeten krijgen in de nabije toekomst. “De te gladde blauwe hardsteen maakt dat voetgangers zich niet veilig voelen op bepaalde plekken op het plein”, vertelt schepen van Openbare Werken Dirk Vansina (CD&V).