De initiatiefnemers van de succesvolle enquête voor herziening zone 30 reageren op het mobiliteitsplan
Volledig scherm
PREMIUM
De initiatiefnemers van de succesvolle enquête voor herziening zone 30 reageren op het mobiliteitsplan © Vertommen

Initiatiefnemers van de zone 30-enquête over het mobiliteitsplan Kessel-Lo: “Een goede aanzet, maar waar blijven de echte oplossingen?”

LeuvenMet hun enquête vroegen initiatiefnemers Tim Lenaerts (42) en An Claes (44) om een kritische bijsturing van de algemene uitrol van zone 30 in de Leuvense deelgemeenten. De oproep bracht heel wat op de been: begrip, maar ook ongeloof en verwijten. Bijna 1.500 handtekeningen verder en vier maanden later lanceerde het stadsbestuur het langverwachte mobiliteitsplan voor deelgemeente Kessel-Lo. “Waar is de participatie én empathie met de rand- en buurgemeentes?”

1 reactie

  • Patricia Rimando

    11 maanden geleden
    97 procent van alle letselongevallen gebeurd op wegen met een snelheidsbeperking van 30 km/u tot 50 km/u. Dat is een bewezen feit . Mensen die denken dat het leefbaarder is en veiliger zijn eraan voor de moeite . Trager rijden is ook nog eens meer luchtvervuiling .
  1. Leuven pakt nachtlawaai aan met slimme technologie: “Dankzij lichtprojecties daalde aantal geluidspieken met 30 procent”
    PREMIUM

    Leuven pakt nachtla­waai aan met slimme technolo­gie: “Dankzij lichtpro­jec­ties daalde aantal geluidspie­ken met 30 procent”

    De eerste resultaten van het testproject rond nachtlawaai in Leuven zijn bekend. Tussen augustus 2021 en november 2022 brachten geluidsmeters de overlast in kaart tussen de Collegeberg en kunstencentrum STUK in de Naamsestraat. Uit de analyse blijkt dat er vooral op woensdag, donderdag en vrijdag veel overlast werd geregistreerd. “Met verschillende ‘beïnvloedingstechnieken’ gaan we de mensen nu aanmanen om stil te zijn”, aldus schepen Thomas Van Oppens (Groen). Een die aanpak blijkt te werken.
    Leuven