In de Bondgenotenlaan passeren meer dan 1.350 bussen per dag en dat is volgens handelaar Luc Caubergh een groot probleem voor de belevingswaarde van de winkelstraat.
Volledig scherm
PREMIUM
In de Bondgenotenlaan passeren meer dan 1.350 bussen per dag en dat is volgens handelaar Luc Caubergh een groot probleem voor de belevingswaarde van de winkelstraat. © Vertommen

Handelaarsorganisatie Bondgenotenlaan: “Niet hoge huurprijzen maar de stroom van bussen is het probleem voor onze winkelstraat”

Schepen van Handel Johan Geleyns (CD&V) haalde de hoge huurprijs van winkelruimte op de Bondgenotenlaan gisteren aan als één van de belangrijkste redenen voor de leegstand die ondertussen oploopt tot 15%. Handelaarsorganisatie Bondgenotenlaan is het niet eens met die analyse. “Wij zien twee grote problemen: de continue stroom van busverkeer in twee richtingen en de lage belevingswaarde van de winkelstraat”, zegt voorzitter Luc Caubergh.

2 reacties

 • Koen

  2 jaar geleden
  Waarom geen tunnel vanaf Justus Lipsius voor de bussen tot aan de huidige fietsparking onder het Rector De Somerplein, dewelke je transformeert tot ondergronds bus station. Nooit meer in de kou of regen op de bus wachten. Boven op het plein maken we een groen mini central park. De Bondgenotenlaan wordt vanaf Justus Lipsius een mooie wandel/ fietsstraat.Wie gaat dat betalen zegt u? Crowdfunding onder andere, ik doe alvast mee om onze mooie stad nog mooier te maken. Spread the word
 • freddy cardoen

  2 jaar geleden
  Heb nooit anders geweten dat er bussen door de Bondgenotenlaan rijden en toch waren het altijd bloeiende zaken. De leegloop van de zaken heeft wel andere oorzaken .
 1. Wat is er mis in de Bondgenotenlaan? Bijna dubbel zoveel leegstand in vergelijking met andere Leuvense winkelstraten
  PREMIUM

  Wat is er mis in de Bondgeno­ten­laan? Bijna dubbel zoveel leegstand in vergelij­king met andere Leuvense winkelstra­ten

  De Leuvense Bondgenotenlaan wordt alsmaar meer het zorgenkind van de middenstand. Vandaag blijkt uit een telling dat er welgeteld 19 handelspanden leeg staan en dat is een derde meer in vergelijking met 2018. Schepen Johan Geleyns erkent dat de leegstand in de belangrijkste winkelstraat van Leuven in stijgende laan gaat. “We klokken stilaan af op 15 % leegstand. De reden? De huurprijzen zijn niet van de poes.”
 2. Fotoreportage: deze handelspanden in de Bondgenotenlaan staan momenteel leeg

  Fotorepor­ta­ge: deze handelspan­den in de Bondgeno­ten­laan staan momenteel leeg

  De Bondgenotenlaan in Leuven staat in het middelpunt van de belangstelling. De leegstand in handelspanden loopt er ondertussen op tot 15 % terwijl het gemiddelde afklokt op 8,5 %. Daarmee is Leuven één van de betere leerlingen van de klas in Vlaanderen maar dat neemt niet weg dat de leegstand in de belangrijkste winkelstraat een negatief effect heeft op de uitstraling van shoppingstad Leuven. Straks gaan we dieper in op de oorzaken en de mogelijke oplossingen met Luc Caubergh van handelaarsorganisatie Liefst Leuven. In afwachting daarvan een fotoreportage die de leegstand in beeld brengt.
 3. "Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspecialist voor een betere nachtrust
  HLN Shop

  "Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspeci­a­list voor een betere nachtrust

  Lig jij wel eens te woelen in bed en/of heb je het moeilijk er ‘s ochtends uit te komen? Slaapproblemen kunnen op termijn zwaar doorwegen op je gemoed en gezondheid. Word je geplaagd door een ontregelde nachtrust, schiet psycholoog en slaapspecialist Annelies Smolders te hulp. Met haar groepspraktijk Huis Midori reikt de ervaringsdeskundige slaapexpertise en therapie op maat aan, en dat doet ze nu ook online met de masterclass ‘Beter Slapen’. HLN Shop kreeg alvast vijf helpende tips.
 4. PVDA vraagt oplossing voor bewoners die uit huis worden gezet: “Als je blind bent voor de gezichten achter je beleid, is het gemakkelijk om je te verstoppen”
  PREMIUM
  Leuven

  PVDA vraagt oplossing voor bewoners die uit huis worden gezet: “Als je blind bent voor de gezichten achter je beleid, is het gemakke­lijk om je te verstoppen”

  Volgens PVDA komt het steeds vaker voor: huurders die uit hun huis worden gezet en geen alternatief vinden omdat de prijzen zo hoog liggen. Eind april deed Jan Flameng uit Heverlee zijn verhaal al en het voorbije weekend herhaalde hij het nog eens. Volgens de stad Leuven zou het oneerlijk zijn om mensen zoals Jan voorrang te geven voor een sociale woning. “Jan moet dus eerst een week in zijn auto slapen om te bewijzen dat hij dakloos is…dat is onmenselijk”, zegt gemeenteraadslid Line De Witte.