Gewoon hoogleraar Hans De Witte doorprikt de mythe van ‘Blue Monday’
Leuven‘I thought I was mistaken. And I thought I heard your words. Tell me, how do I feel? Tell me now, how do I feel?’ Slecht, zo blijkt. Vrolijke jongens waren het bij New Order nooit, maar wie kan het ze op deze derde maandag van januari, Blue Monday, kwalijk nemen? Blue Monday staat dan ook bekend als de dag waarop de mens het meest vatbaar is voor depressies, dipjes en donkere gedachten allerlei. “Volstrekte nonsens”, zegt gewoon hoogleraar arbeidspsychologie aan de KU Leuven Hans De Witte.
Professor De Witte windt er geen doekjes om. “Laat me duidelijk zijn, de idee dat er een dag zou bestaan waarop mensen het vaakst down zijn is volslagen onzin.” Om nu te zeggen dat De Witte er zijn levensdoel van heeft gemaakt de mythe van Blue Monday uit de wereld te helpen gaat wat ver. Wel wil hij mensen aansporen kritisch te zijn tegenover dit soort pseudowetenschap. Alhoewel Blue Monday met wetenschap weinig tot niets te maken heeft. “De term werd gelanceerd door een of andere toffe in de marketingwereld om daarmee een product of een idee te lanceren. Wie er ooit mee begonnen is, is onduidelijk, maar de idee sloeg meteen aan.”
Aannemelijk
Hoe verklaart de professor het succes? “Het klinkt aannemelijk. Er wordt van uitgegaan dat mensen per definitie tegen hun zin gaan werken. Dus wanneer zal het welzijn het hoogste zijn? Op het einde van de werkweek. Maar werken is een ambivalent iets. Enerzijds kost het moeite om te gaan werken, en put het ons uit. Anderzijds heeft het ook een positieve kant: gaan werken betekent een zinvolle bijdrage leveren aan de maatschappij. Vanuit dat perspectief gezien zou het logischer zijn dat ons welzijn net op maandag het hoogst is: want dan is ons energiepeil na een ontspannend weekend het hoogst, en heerst het gevoel dat we zinvol kunnen bijdragen.” Ook die assumptie klopt dus voor alle duidelijkheid niet. “Want elke dag verschilt. Als ik op een bepaalde dag van de week meer te doen heb zal mijn vermoeidheid hoger zijn. Net zoals sommige dagen nu eenmaal interessantere taken te bieden hebben dan andere. Je kan dus een dag van de week niet linken aan het algemeen gevoel van welbevinden.”
“Het tweede element dat meespeelt is de seizoenenfluctuatie”, gaat De Witte verder. En daar zit wel een kern van waarheid in. “Uit gegevens blijkt dat zonlicht wel degelijk een invloed heeft op onze gemoedstoestand. Tijdens de winter zien we meer consultaties voor depressies. Dat heeft alles te maken met de hoeveelheid licht.” Hoe donkerder de maand, hoe lager dus het welbevinden. “Maar om beide opvattingen dan zomaar te combineren tot de mythe dat er zoiets bestaat als een ‘Blue Monday’ gaat veel te ver.”
Lees verder onder de foto
Hardnekkig
Hoe zou de professor dan te werk gaan om het fenomeen uit de wereld te helpen? “Academisch gezien zou een onderzoek dan systematisch moeten nagaan hoe we ons elke dag van het jaar voelen. Dan kan je zien of er zich bepaalde hoogtes of laagtes voordoen. Dat onderzoek bestaat. En nee: die uitschieters zien we daar niet.” Toch volhardt de mythe. “We leven in een tijd waarin we meer weten dan ooit. Nog nooit werd er zoveel wetenschappelijk onderzoek verricht. Anderzijds werd er ook nog nooit zoveel onzin verspreid. Op sociale media kan iedereen roepen wat hij wil zonder enige vorm van verificatie. En wie zich op voorhand al bij een bepaalde strekking heeft aangesloten zal altijd gelijkgezinde stemmen vinden.”
Ondanks het koppige voortbestaan van de mythe, en de grauwe weersomstandigheden buiten, blijft De Witte goedgeluimd. “Ik voel me vandaag niet anders dan anders vrees ik,” lacht hij. Welke raad kan hij de slachtoffers van de hardnekkige marketingstunt geven? “Stel dat je je in een winterdip bevindt, probeer je dan bezig te houden met taken waarin je jezelf ontplooien. Meer taken die uw batterij opladen, en minder die ze doen aflopen. Helaas heeft niet iedereen die luxe. Investeer daarnaast in leuke dingen buiten uw werk. Sociale contacten doen wonderen.” Of geniet van een streep muziek, zoals de professor bij tijd en wijl doet. “Ik ben geen grote New Order-fan, maar dat nummer kan ik zeker smaken. Blij dat Blue Monday dan toch iets goeds heeft voortgebracht.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ninashop.be
De eeuwige topper: met deze cognac handtassen ben je altijd stijlvol
Op zoek naar een nieuwe lievelingstas? Een cognackleurig exemplaar weet ieder fashionistahart te bekoren. Met deze 3 tips van Ninashop.be maak je gegarandeerd de juiste keuze. -
Leuven
Steunactie voor assistentiehond van MS-patiënte Livia “Jimmy scheurde zijn beide kruisbanden en een operatie kost 3.500 euro per knie”
Na haar MS-diagnose zeven jaar geleden ging het razendsnel bergaf voor Livia Toth (30). Vrijwel direct belandde de Leuvense in een rolstoel. Gelukkig kon ze rekenen op haar hulphond Jimmy (8). Totdat die in december vorig jaar zijn kruisband scheurde, gevolgd door een intensieve operatie en revalidatie. Dan scheurde hij zijn tweede. -
Leuven
Politie klist waaghals op brommer
Tijdens een patrouille merkte de politie zaterdagmiddag een waaghals op een brommer op, die op de Prins Regentplein op één wiel probeerde te rijden. Na een aanmaning om te stoppen stoof de bromfietser ervandoor. -
-
Leuven
Nieuwe ontmoetingsplek in Leuven: museum M opent museumshop en koffiebar
M Leuven opent opnieuw een museumcafé met boekshop en dat in samenwerking met een Leuvens icoon. Vanaf zaterdag 2 juli opent ‘Barbóék in M’ de deuren. “Het is het tweede filiaal van Barbóék, al wordt het geen exacte kopie. Het aanbod in M Leuven bestaat uit kunstboeken, bijzondere edities en kunstige hebbedingen”, klinkt het. -
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
Livios
Meer opbergruimte nodig? Interieurarchitect Bart Appeltans verklapt 8 oplossingen
Boeken, gezelschapspelletjes, dekentjes, laptops, gsm-laders… Heb jij ook genoeg van rondslingerende spullen in huis? Wie niet veel opbergruimte heeft, moet slim zijn. Bart Appeltans van interieur- en architectenbureau Sfar en bekend als interieurarchitect bij ‘Blind Gekocht’ onthult aan bouwsite Livios acht originele manieren om extra opbergruimte te creëren. -
Leuven
FOTOSPECIAL: De reuzen nemen Leuven over
Kobe Koeienschieter, Jan van den Graetmolen, Da Tong, Hedwig van Polen. Het was alweer drie jaar geleden dat de stad het uit de kluiten gewassen bezoek mocht ontvangen tijdens de ReuzeLeuvenstoet. De in totaal 29 reuzen verzamelden vanuit het hele land op de - hoe kan het ook anders - Grote Markt voor een doopplechtigheid. Daarna trok het reuzengezelschap naar het Wereldfeest voor een dance-off.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer