Een studentendoop in Leuven. Het vernieuwde doopcharter is alweer een beetje strenger geworden dit academiejaar
Volledig scherm
Een studentendoop in Leuven. Het vernieuwde doopcharter is alweer een beetje strenger geworden dit academiejaar © Vertommen

Geen schachtenverkoop per opbod meer aan KU Leuven: “Dood van Sanda Dia doet ons anders naar deze praktijken kijken”

LeuvenEr worden vanaf dit academiejaar geen schachten meer per opbod verkocht in studentenstad Leuven. Dat staat in het aangescherpte doopcharter. Het merendeel van de studentenclubs heeft zijn handtekening al gezet en LOKO hoopt dat de ontbrekende krabbels snel zullen volgen.

17 reacties

 • Jozef Vermeulen

  1 maand geleden
  Een doop is vrijwillig en het zijn allemaal meerderjarigen die toch slim genoeg zouden moeten zijn om 'nee' te zeggen.
 • Dietrich Van Helder

  1 maand geleden
  Het kan ook anders en gaat niet altijd gepaard met vernederingen. Ik heb me laten verkopen als schacht en doop meegemaakt eind jaren 90. Het was veel plezier maken, met ludieke spelletjes het geld dat voor u betaald werd terugverdienen. Als je iets niet wou, kon je met gemak weigeren, niemand werd verplicht alcohol te drinken. Doorheen alle jaren en richtingen op de hele campus heen, waardoor vriendschapsbanden werden gesmeed. Er waren ook geen studentenclubs wat een groot verschil maakte.
 • Guy Van Brussel

  1 maand geleden
  Moest men ten strengste verbieden ! Hard aanpakken die gasten die zich daar mee bezig houden om anderen te vernederen !
 • ronny cuypers

  1 maand geleden
  Waarom worden deze middeleeuwse praktijken nog getolereerd? Je kan nieuwelingen ook verwelkomen met een aangenaam feestje met een hapje en een drankje. Daarvoor moet je dan wel wat volwassener denken natuurlijk.
 • Carlo Verstappen

  1 maand geleden
  De universiteiten zijn mede dader aan deze praktijken en moeten ook veroordeeld worden.
 1. Grensoverschrijdend gedrag is het thema van het komende Leuvense academiejaar: “Veel studenten weten niet wat ze moeten of kunnen doen als ze er mee te maken krijgen”
  PREMIUM
  Leuven

  Grensover­schrij­dend gedrag is het thema van het komende Leuvense academie­jaar: “Veel studenten weten niet wat ze moeten of kunnen doen als ze er mee te maken krijgen”

  De Leuvense studenten kiezen dit jaar voor ‘grensoverschrijdend gedrag’ als thema voor dit academiejaar. Studentenkoepel LOKO schaart zich zoals elk jaar achter het initiatief en ook de stad en de politie ondersteunen de campagne ‘#Grenzen?Boundaries!’. “Het gaat zowel over seksueel grensoverschrijdend gedrag als over geweld en discriminatie. Ook dat is onze maatschappelijke functie als Leuvense studentenvertegenwoordigers”, zegt Brent Monette van LOKO.
 2. Week van de Friet: de acht charmantste frietbarakjes in Leuven en het Hageland: “Je hebt mensen zien opgroeien, dat is mooi om te zien”
  PREMIUM
  Regio

  Week van de Friet: de acht charmant­ste frietbarak­jes in Leuven en het Hageland: “Je hebt mensen zien opgroeien, dat is mooi om te zien”

  Zin in een frikandel, Bicky Burger of een lekkere bak friet? Van 29 november tot 5 december heb je een extra excuus om een frituur op te zoeken, want dan is het namelijk Week van de Friet. En waarom niet eens bij een authentieke frietbarak? Vroeger was de tel niet bij te houden, maar in de loop van de jaren zijn ze bijna allemaal uit het straatbeeld verdwenen. Wij gingen op pad en vonden nog enkele charmantje frietbarakjes in Leuven en het Hageland.