Daklozen in Leuven zoeken vaak hun toevlucht tot openbare gebouwen om de koude winter door te komen maar in tijden van corona is dat niet evident meer.
Volledig scherm
PREMIUM
Daklozen in Leuven zoeken vaak hun toevlucht tot openbare gebouwen om de koude winter door te komen maar in tijden van corona is dat niet evident meer. © Vertommen

20 harde feiten over dak- en thuisloosheid in Leuven in 2020

LeuvenHLN Leuven brengt deze week armoede in tijden van corona onder de aandacht. In deel 1 aandacht voor de harde cijfers van dak- en thuisloosheid, net voor de uitbraak van het coronavirus. In deel 2 bekijken we de invloed van COVID-19 op armoede in Leuven want het virus bracht naast dak- en thuislozen ook nieuwe verborgen armoede met zich mee. In deel 3 tot slot gaan we dieper in op het strijdplan van het Leuvense stadsbestuur om de problematiek aan te pakken de komende jaren. In deze ‘opwarmer’ alvast 20 markante feiten die aan de oppervlakte kwamen bij de nulmeting in februari 2020.

0 reacties

 1. Tom Dillemans (26) van restaurant Arenberg voor de derde keer op rij beste sommelier van Vlaams-Brabant: “Vieren doe ik met... champagne!”
  Heverlee

  Tom Dillemans (26) van restaurant Arenberg voor de derde keer op rij beste sommelier van Vlaams-Bra­bant: “Vieren doe ik met... champagne!”

  Tom Dillemans (26) rijgt de records aan elkaar. In 2020 sleepte hij als jongste sommelier ooit in Vlaams-Brabant de prestigieuze trofee ‘Sommelier Of The Year’ voor de provincie in de wacht. Dat lukte hem een tweede keer in 2021. En ook dit jaar was het prijs. Daarmee is hij de eerste sommelier die hem dat geflikt heeft. “Het leuke aan wijn is dat je nooit bent uitgeleerd.”
 2. Zeger Debyser (N-VA) betreurt bomenkap op Ruelensvest maar schepen Wadera (Vooruit) countert kritiek: “Volgende week planten we nieuwe exemplaren aan”
  Leuven
  1

  Zeger Debyser (N-VA) betreurt bomenkap op Ruelens­vest maar schepen Wadera (Vooruit) countert kritiek: “Volgende week planten we nieuwe exemplaren aan”

  Leuvens gemeenteraadslid Zeger Debyser (N-VA) is niet te spreken over het kappen van een vijftigtal bomen aan de Ruelensvest. “Onze vrees is waarheid geworden en mijn groen hart bloedt”, klinkt het. Schepen van Openbaar Groen Lalynn Wadera (Vooruit) laat weten dat de bomen ziek waren en binnenkort worden vervangen door nieuwe exemplaren.
 1. Eerste Belgische ‘True Crime’-serie komt naar Streamz en Play4
  TV

  Eerste Belgische ‘True Cri­me’-se­rie komt naar Streamz en Play4

  ‘True Crime Belgium’ wordt de eerste true-crimereeks van Belgische bodem. De 16-delige docureeks met Belgische misdaadverhalen, bevat getuigenissen van speurders, onderzoeksrechters, openbare aanklagers, nabestaanden en slachtoffers die de misdaad overleefden. De verhalen komen uitgebreid aan bod op het scherm en leven ook verder in audio, dankzij een nieuw partnership met de Belgische true-crimepodcast ‘De Volksjury’.
 2. Armoede in tijden van corona, de naakte cijfers voor de epidemie: “Leuven is de rotste stad om dakloos te zijn”
  PREMIUM
  Leuven

  Armoede in tijden van corona, de naakte cijfers voor de epidemie: “Leuven is de rotste stad om dakloos te zijn”

  Toen UCLL- en KU Leuven-alumnus Anna Raymaekers in het voorjaar van 2018 met haar thesis over dakloosheid in Leuven de Piet Cleemputprijs won, had men in de rijke studentenstad geen idee over het aantal daklozen. Ondertussen zijn er wel cijfers en die zijn niet om vrolijk van te worden, zeker niet in onzekere coronatijden die nog meer mensen in armoede dreigen te storten. In onze reeks ‘Armoede in tijden van corona’ duikt HLN Leuven deze week met harde cijfers en getuigenissen in een weinig zichtbaar deel van onze maatschappij.