In zijn geboortedorp Lendelede is weinig terug te vinden van Ludovicus Baeckelandt, en al zeker geen straatnaam of standbeeld. "De leider van een bende criminelen. Dat is dan ook niet iets om mee te pronken", liet oud-burgemeester Roger Vandewalle ooit optekenen.
Volledig scherm
PREMIUM
In zijn geboortedorp Lendelede is weinig terug te vinden van Ludovicus Baeckelandt, en al zeker geen straatnaam of standbeeld. "De leider van een bende criminelen. Dat is dan ook niet iets om mee te pronken", liet oud-burgemeester Roger Vandewalle ooit optekenen. © vdi

REEKS. Levende legendes in Vlaanderen: Baeckelandt, vrijheidsstrijder of ordinaire schurk?

LendeledeLendelede staat bekend als de Baeckelandtgemeente, maar over Lodewijk zelf worden tot op vandaag nog tegenstrijdige verhalen verteld. En daar zit zijn zoektocht naar geld voor iets tussen. West-Vlaamse Robin Hood of moordenaar, wie was de man die het dorp zijn geuzennaam bezorgde en hoe kwam hij aan zijn einde? Wij kijken wat er vandaag nog van zijn erfenis overeind blijft.

 1. Familie en vrienden herdenken oud-burgemeester Gerda Mylle met wandeling langs realisaties: “We zouden graag haar naam vereeuwigd zien in het straatbeeld”
  PREMIUM
  Izegem

  Familie en vrienden herdenken oud-burgemees­ter Gerda Mylle met wandeling langs realisa­ties: “We zouden graag haar naam vereeuwigd zien in het straat­beeld”

  Vijftien maanden na haar onverwachte overlijden is de oud-burgemeester Gerda Mylle nog lang niet vergeten. Nu de coronamaatregelen het toelaten, willen haar familie en vrienden iedereen de kans geven op passende wijze afscheid te nemen. Dat gebeurt tijdens een herdenkingswandeling langs haar grootste realisaties. Haar zoon Brecht D’Artois en voormalig collega en goede vriend Dirk Van Walleghem blikken tijdens de wandeling terug op haar leven en werk.
 2. Mama Wendy, 1 jaar nadat Kato (12) op weg naar school verongelukte: “Nu tijd voor actie, niet als het te laat is.”
  PREMIUM
  Kortrijk/Zwevegem

  Mama Wendy, 1 jaar nadat Kato (12) op weg naar school verongeluk­te: “Nu tijd voor actie, niet als het te laat is.”

  “Een rollercoaster van emoties.” Dat beleefde Wendy Demeestere (42) uit Zwevegem zaterdagvoormiddag bij de start van De Stille Ronde in Kortrijk, een initiatief van Tournée Flandrienne dat oproept om de verkeersveiligheid te verhogen. Precies één jaar geleden stierf Wendy’s dochter Kato (12) in Zwevegem bij een verkeersongeval op weg naar school. “Er moeten nu preventief maatregelen worden genomen, niet achteraf als het te laat is zoals in Zwevegem.” Een kwartier voor de start viel enkele kilometers verderop op de E17 opnieuw een verkeersdode.
 1. Consulent Hanne werkt vaak met jongeren: “Sommigen hebben schrik om na corona terug te keren naar het normale”
  Sint-Eloois-Winkel/Gullegem

  Consulent Hanne werkt vaak met jongeren: “Sommigen hebben schrik om na corona terug te keren naar het normale”

  Studenten trekken vanaf nu weer fysiek naar de hogeschool. Een zegen, na het afstandsonderwijs omwille van corona, denk je dan. Maar dat geldt niet voor iedereen. “Faalangst slaat soms toe, onzekerheid is troef”, weet Hanne Demuyzere (40) van Forse uit Sint-Eloois-Winkel die als psychopedagogisch consulent dagelijks geconfronteerd wordt met problemen waarmee jongeren kampen. “Maar in het bedrijfsleven is het net zo. Onze Zuid-West-Vlaamse ondernemerszin heeft ook een keerzijde die zwaar weegt op veel mensen.”
 2. Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard
  Streamz

  Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard

  Sinds maandag 13 september kan je op Streamz terecht voor een stevige portie huwelijksdrama met wekelijks een nieuwe aflevering van ‘Scenes from a Marriage’, een moderne remake van Ingmar Bergmans tijdloze ‘Scener ur ett äktenskap’. Liefde, passie, seks, (v)echtscheidingen en verzoeningen laten niemand onberoerd, en dus vullen wij deze week onze Kijkgids aan met onze favoriete series en films over het huwelijk. Van hartzeer in ‘Marriage Story’ (Netflix) en wraaklustige vrouwen in ‘Why Women Kill’ (Streamz) tot een uitgeblust seksleven in ‘Wanderlust’ (Netflix) en een polyamoreus experiment in ‘You Me Her’ (Netflix).