Sandra (49) sluit allerlaatste groenten en fruitwinkel van Lede: “Wegenwerken gaven de doorslag”
LedeDe gemeente Lede heeft vanaf volgende week niet langer een groenten- en fruitwinkel. Het Klokhuis in de Rosselstraat is nu zaterdag 26 maart voor de allerlaatste keer open. “Ik ben open gebleven tot de werken voor de deur kwamen en dat is volgende week het geval.”
Koen MoreauLaatste update:25-03-22, 18:10
Sinds 1976 is in de Rosselstraat in Lede ter hoogte van de Oudenhelweg en vlakbij Fauna Lima een groenten- en fruitwinkel. In die zaak kon je intussen ongeveer twintig jaar Sandra Vanzandycke aantreffen. Geen evidente keuze voor de dochter van een dakwerkers- en loodgietersfamilie. “Maar op mijn 16 ben ik op leercontract gestart op de markt en ik ben altijd in de stiel gebleven”, vertelt ze.
Waren de werken een jaar later gestart, had ik nog een jaartje verder gedaan
Sandra Vanzandycke
Een tweetal jaar was dat bij de voorganger van de winkel, maar begin 2000 nam ze de zaak zelf over. “Ik heb hier altijd heel graag gewerkt en doe het ook vandaag nog graag. Anderzijds realiseerde ik me dat ik dit tempo geen tien jaar meer zou volhouden. De wegenwerken waren het ideale moment om te stoppen, maar zijn niet de oorzaak”, vertelt ze.
“Na al die jaren opboksen tegen de supermarkten, de relatief kleine winstmarges, het sleuren en het voortdurend werken in de kou voelde ik al even dat het stilaan tijd was om te stoppen. Waren de werken pas volgend jaar gestart, had ik die periode ook nog rondgemaakt.” Sandra hield ook rekening met een onzekere toekomst. “Het elektriciteitsverbruik van mijn koelkasten achteraan kost me ongeveer 1.000 euro per maand. Ik stop dus eigenlijk net op tijd om geen last te hebben van de stijgende tarieven.”
Omdat ik bang was iets verkeerd mee te geven, nam ik alles - van mandarijntjes tot wortelen en kersen – steeds per stuk
Sandra Vanzandycke
Lange werkdagen
En daardoor komt een einde aan de lange werkdagen die Sandra intussen al 19 jaar lang draait. “Ik stond dagelijks om 4.30 uur op om naar de veiling te gaan en sloot hier meestal pas rond 19 uur af.” Tussendoor werden vers gesneden groenten, verse fruitsla en salades gemaakt. “Zodat ik mijn klanten alleen het allerbeste kon geven.” Die aandacht voor perfectie bleek in alles. “Tot op de dag vandaag nam ik alles - van mandarijntjes tot wortelen en kersen – per stuk. Ik vroeg dat ook aan mijn jobstudenten en personeel omdat ik bang was iets verkeerd mee naar huis te geven.”
Dat naar huis meegeven ging trouwens ver. Sandra maakte er een zaak van om – zeker oudere mensen – te helpen om alles in hun wagen te krijgen. “We hebben hier altijd tijd gemaakt om de aankopen naar de wagens te brengen en ook nu tijdens de werken heb ik net nog een zak aardappelen voor een ouder koppel naar de parking van Fauna Lima gebracht.” Een inzet en aandacht voor de klanten die uitzonderlijk is.
We hebben hier altijd tijd gemaakt om de aankopen naar de wagens te brengen
Sandra Vanzandycke
“En die ik ook altijd graag heb gedaan. Ik stop met een goed gevoel en zal de stiel en mijn klanten missen.” Iets dat duidelijk wederzijds is. “Toen ik mijn sluiting aankondigde, hebben hier mensen staan schreien. Dat doet je toch wat.” Na zaterdag volgt nog het volledig leegmaken van de winkel. “We huren die, maar moeten ons haasten dat alles weg is vooraleer de werken de toegang echt blokkeren.”
Drie honden en drie katten
Wat de toekomst brengt is nog niet zeker. “Mijn man is in Erembodegem zelfstandige en in eerste instantie zal ik hem helpen. Daarnaast zal ik ook wat extra tijd voor mezelf, mijn drie honden en drie katten inbouwen om eerst wat tot rust te komen. Ik sluit ook niet uit dat ik op termijn nog iets nieuw start.” Lede achter zich laten zit er niet in. “Ik mag dan wel in Erembodegem wonen, maar ben van plan om nog geregeld naar Lede te komen. Ik ben hier opgegroeid en heb hier ook nog steeds vrienden en een leven.”