Oppositie maakt brandhout van gemeentelijk beleid: “Om al jullie plannen te realiseren moeten belastingen van 7,9 naar 10,2 procent”
De voorstelling van de aangepaste meerjarenplannen tijdens de jongste gemeenteraad van Lede kreeg geen applaus van op de oppositiebanken. De toekomstvisie werd met de grond gelijk gemaakt. “Jullie plannen zijn gewoon onbetaalbaar en wellicht is dat de reden waarom de kosten ook niet werden uitgerekend en jullie geen duidelijk financieel plan presenteren.”
“De voorbije jaren werd massaal geld uitgegeven en projecten opgestart, maar concrete keuzes waren er niet, waardoor jullie een gigantische warboel creëerden”, hekelden Open Lede, N-VA en Lede Vlaams en Zinvol. Daarmee herhaalden de oppositiepartijen de visie van het managementteam (MAT) van de gemeente Lede. Het MAT stelde - alweer - “dat een toekomstgerichte globale visie ontbreekt”.
Tussenoplossingen
Een nagel waarop de oppositiepartijen wat graag bleven hameren. Gemeenteraadslid Peter Venneman (Open Lede) becijferde dat de geplande uitgaven exponentieel blijven stijgen en dat Lede dit niet meer kan dragen. “Kostelijke tussenoplossingen zoals de aankoop en de verbouwing van het oude politiecommissariaat kosten handenvol geld, maar zullen hooguit tien jaar verschil maken. Daarnaast maakt de personeelskost intussen 57 procent van alle kosten uit terwijl meer en meer taken worden uitbesteed.”
Open Lede noemde de meerderheidspartijen onomwonden “slechte huisvaders”. “De komende twintig jaar zullen we jaarlijks 1 miljoen euro moeten aflossen. De kostprijs daarvan is aanzienlijk en is eigenlijk enkel mogelijk indien jullie de belastingen fors verhogen.” Venneman berekende dat in het slechtste geval een belastingvoet van 10,2 procent noodzakelijk zal zijn.
Geen geld voor Putbos
“En daarbij is nog geen geld voorzien voor onderhoud of uitbouw van de aangekochte atletiekpiste op het domein Putbos in Oordegem en liet Farys net weten dat er geen budget meer is voor toekomstige rioleringswerken, waardoor we ook die rekening zullen mogen betalen”, vulde Ann Van Wesemael (N-VA) aan.
N-VA-gemeenteraadslid Kris Wyndaele stelde eveneens dat “de huidige meerderheid de gemeente opzadelt met een gigantisch structureel probleem met enorme financiële gevolgen” en dat “dezelfde gemakkelijkheidsoplossing - net als negen jaar geleden – in de vorm van een belastingverhoging in de lucht hangt.”
Belastingverhogingen
Gemeenteraadslid Marc Boterberg (Lede Vlaams en Zinvol) herhaalde grotendeels dezelfde argumenten. “Jullie personeelskost swingt de pan uit tot een onaanvaardbaar niveau, waardoor geen of steeds minder geld over is voor dienstverlening. Los daarvan gaan we naar zeer moeilijke tijden met stijgende energieprijzen en een steeds verder toenemende armoede. Daardoor zijn belastingverhogingen of het afvoeren van plannen de enige oplossingen op lange termijn”, stelde hij.
Of er belastingverhogingen zitten aan te komen, bleef onduidelijk want de beslissingen betreffende de nieuwe belastingtarieven werden merkwaardig genoeg uitgesteld tot 2022. Desondanks beloofde schepen Dirk Rasschaert (De Coöperatie) dat de belastingen in 2022 worden voortgezet “met de cijfers zoals we die vandaag kennen.” Vanuit de meerderheidspartijen CD&V en De Coöperatie bleef verdere repliek volledig uit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vijf rijbewijzen ingetrokken tijdens weekend
Lede -
Mijnenergie
Welkomstkorting van 500 euro voor gas en stroom? Zo mispak je je niet aan de kleine lettertjes
De energieleveranciers hengelen weer intensief naar nieuwe klanten. Ze gebruiken onder meer welkomstkortingen als geliefd lokmiddel. Vooral de grote marktspelers kennen interessante voordelen toe, tot zelfs meer dan 500 euro wanneer je een contract voor aardgas en elektriciteit bij hen afsluit. Bij vaste tarieven blijven de kortingen voorlopig onbestaande of zeer beperkt. Mijnenergie.be maakt een overzicht. -
Livios
De zon weren met screens of rolluiken? Zo maak je de juiste keuze
Tijdens warme zomerdagen loopt de temperatuur in huis snel op. Dat kan je voorkomen met zonwering. Zoals rolluiken en screens. Ze hebben deels dezelfde functies. Toch zijn er ook belangrijke verschillen. Bouwsite Livios biedt een leidraad om uit te maken welke oplossing voor jouw (ver)bouwproject het meest is aangewezen. -
-
PREMIUM
Van een sporthal tot het koetshuis: op deze 7 plekken kan je in alle rust studeren in de Denderstreek en Vlaamse Ardennen
Oudenaarde, Aalst -
Hulp in Oosterzele bij het invullen van de belastingaangifte
In samenwerking met de gemeente Oosterzele bieden medewerkers van FOD Financiën weer hulp aan inwoners bij de aangifte van hun belastingen. Dat gebeurt op dinsdag 13 juni. De plaatsen zijn beperkt en vooraf een afspraak maken is verplicht.Oosterzele -
De klassieke, rechthoekige handtas is passé. Dit model is wél erg hot deze zomer
Wat grote labels als Prada en Isabel Marant dit seizoen met elkaar gemeen hebben? Ze zetten massaal de halvemaantas in de spotlights. Alle it-girls dragen hem, en we begrijpen waarom: dit model is minimalistisch maar tóch opvallend en speels. Voor wie het liefst een betaalbaar exemplaar wil: vijftien budgetvriendelijke tassen. -
Muzikant Ward Dhoore (30) maakt live muziek tijdens creatie nieuw schilderij in S.M.A.K.
Mere, Sint-Lievens-Houtem