Ontbijten met HLN-lezer Noël Verfaillie (70): “Hopelijk komt mijn schilderij van Van Ranst bij hem terecht. Misschien leest hij dit?”
In onze rubriek “Ontbijt met lezer” belden we dit weekend aan bij Noël Verfaillie (70) uit Smetlede. Hij werkte achtereenvolgend bij de politie en brandweer, maar is vooral gepassioneerd door schilderen en werkt in deze coronatijden aan een reeks portretten van onze virologen.
Delen per e-mail
Deze binnenkomer van Noël hadden we niet verwacht. “Ik heb een abonnement op Het Laatste Nieuws omdat ik de krant nodig heb voor mijn grote hobby: schilderen. De scherpe foto’s in de krant gebruik ik als basis om portretten te maken.”
Ik ben bezig aan een reeks van onze virologen omdat ik vind dat zij heel goed werk leveren. Voor Erika Vlieghe ga ik werken met de mooie coverfoto van haar in de Nina
Noël vond zelfs inspiratie in de coronapandemie. “Ik ben bezig aan een reeks van onze virologen omdat ik vind dat zij heel goed werk leveren. Ze hebben helemaal gelijk in hun aanpak van de pandemie en daarom is het zo spijtig dat de mensen niet willen luisteren en toch feestjes blijven organiseren en op reis gaan. Het was te verwachten dat de cijfers nu weer omhoog zouden gaan. Ik vind dat echt niet verantwoord. Het portret van Marc Van Ranst is ondertussen klaar. Nu ga ik aan Erika Vlieghe beginnen. Daarvoor ga ik die zeer mooie coverfoto van haar in de Nina gebruiken. Ik zou heel graag willen dat het portret van Van Ranst bij hem terechtkomt. Dat zou ik écht plezant vinden. Misschien dat hij dit leest?”
Aanvulling op loon
Het schilderen was lang een bijberoep. “Ik ben eerst politieagent geweest, maar mensen beboeten ligt niet in mijn aard. Na vijf jaar ben ik brandweerman geworden bij de stad Gent. In mijn vrije tijd ging ik mijn nonkel, die schilderde, helpen. Hij maakte honderd dezelfde schilderijen en die werden dan door een groothandelaar verkocht aan winkels, of uitgevoerd naar Amerika en Canada. In 1970 ben ik het zelf ook gaan schilderen en maakte ik voor die groothandelaar zo’n dertig schilderijen per week. Dat was een mooie aanvulling op mijn loon, maar ik dacht: als zo’n grossist veel geld verdiend met onze werken, kan ik ze beter zélf verkopen. En zo ben ik dan op kunstmarkten en -beurzen gaan staan. Door corona ligt dat nu helaas allemaal stil, waardoor mijn schilderijen hier nu allemaal blijven staan.”
Noël schildert élke dag. “Maar ik volg daarvoor geen vast stramien. Soms begin ik pas om middernacht en werk ik door tot drie, vier uur ‘s nachts. Ik heb altijd goedkoop gewerkt, waardoor ik nooit om opdrachten verlegen zat. In november moest ik nog acht portretten maken, maar ik heb ze allemaal af gekregen voor nieuwjaar. Sommige schilders vragen 1000 à 1500 euro voor een portret, maar ik maak er al voor 300, 400 euro. Ik schilder voor de gewone mens, zodat ook hij nog kunst in huis kan halen. Ik krijg bijvoorbeeld regelmatig de vraag om een portret te maken van een overledene. Een schilderij leeft nu eenmaal veel meer dan een foto. Maar ik maak niet alleen portretten, ook landschappen, zeezichten en soms zelfs moderne kunst hoewel ik daar niet echt van hou. Ik ben veel meer een realist. Maar als mensen om zo’n abstract schilderij vragen, moet je daar in meegaan, hè. Ik heb ook het allerkleinste schilderijtje ter wereld gemaakt: een tekening van een boot. Het is maar een postzegel groot. En het is geschilderd met één penseelhaartje en op écht doek, hé, niet op papier, want dat is veel gemakkelijker. Ik had de afmetingen van het kleinste schilderij ter wereld zien staan in het Guinness Book of Records en ik wist meteen: dat kan ik kleiner. Zo ben ik wel, ja. (lacht) En het is mij ook gelukt. Moest ik het laten homologeren door een deurwaarder, dan zou ik het ook kunnen laten opnemen in het Guinness Book of Records. Misschien doe ik dat nog wel eens.”
Eén van mijn kleinkinderen, Brent, heeft op zijn achtste al heel veel tekentalent. Ik denk dat hij mijn opvolger wordt. Als hij hier komt, schilderen we samen met olieverf. Ook al is zijn mama daar niet zo blij mee want dat gaat niet uit je kleren (lacht)
Noel heeft een relatie met Daniëlla (67) en is vader van drie. “Ik heb intussen zes kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Eén van mijn kleinkinderen, Brent, heeft op zijn achtste al heel veel tekentalent. Ik denk dat hij mijn opvolger gaat worden. Dat doet wel plezier. Als hij hier komt, schilderen we samen met olieverf, ook al is zijn mama daar niet zo blij mee, want dat gaat niet meer uit je kleren. (lacht) Ik had gemakkelijk van mijn schilderkunst kunnen leven, maar mijn vader heeft mij altijd gezegd dat ik moest maken dat ik vast werk had. En daardoor durfde ik mijn job als brandweerman niet opgeven. Nu, ik heb daar zeker geen spijt van. Bij de stad Gent had ik zekerheid en daardoor heb ik vandaag ook een mooi pensioen. Tijdens mijn carrière stond mijn schilderwerk op een lager pitje, maar ik ben wel altijd blijven oefenen. Dat moét, anders verleer je je vaardigheden.”
Geen geduld
Als hij een portret moet oefenen, neemt hij meestal een foto van een BV, verklapt Noël. “Maar ik schilder wel liever een levend model dan een foto omdat je dan de karaktertrekken veel beter ziet. Alleen hebben mensen tegenwoordig te weinig geduld om daarvoor nog zo lang stil te zitten. Volgens mij kan trouwens iederéén leren schilderen. Maar de meeste mensen proberen het twee, drie keer en geven het dan op. Als ik iemand onder mijn vleugels neem, kan hij na twee maanden een portret schilderen. Vaak is het ook maar een kwestie van de juiste truukjes toepassen. Een witte poedel vind ik het moeilijkst om te schilderen. Die krulletjes enkel met witte verf creëren is niet simpel.”
Ondertussen is Noël zeventig. “Maar ik voel me helemaal zo oud niet. Leeftijd is maar een getal, hè. Ik rook wel, maar verder leef ik vrij gezond. Ik kan ook nog alles. Ik ben momenteel zelfs een tuinhuis aan het bouwen in de tuin. Maar mijn echte passie is en blijft schilderen. Ik kan me niet voorstellen hoe mijn leven er zonder zou uitzien.”
INGE STIERS
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMErpe
Coronamaatregelen zetten mensen keihard aan het sporten: “Home-gym is ideaal alternatief voor fitness”
De uit Sint-Lievens-Houtem afkomstige beroepsmilitair René De Rop uit Erpe heeft momenteel te weinig uren in zijn dag. “De eerste lockdown gaf me de schop onder mijn gat om als zelfstandige in bijberoep als Personal Coach te starten, maar ik kan de vraag niet bijhouden.” -
Multimedia
Gaat je smartphone te snel stuk? Dit kan je eraan doen
Een gemiddelde gebruiker doet het net geen drie jaar met zijn smartphone voordat hij overgaat naar een nieuwe, zeggen marktonderzoeken. Wil jij liefst dat je smartphone het langer uitzingt? Dan moet je er vooral goed zorg voor dragen. Onze techredacteur geeft vijf belangrijke tips. -
PREMIUMDenderstreek
Padel boomt, ook in de Denderstreek: hier kan je al een balletje slaan of komen er nieuwe terreinen
Je kan er amper nog om heen: padel, een soort mix tussen tennis en squash, is de snelst groeiende sport in ons land. Ook in de Denderstreek schieten padelterreinen als paddenstoelen uit de grond. Toch blijft het vaak nog een race om een vrije baan te bemachtigen. Wij zochten uit waar je momenteel al een balletje kan slaan en waar je binnenkort padel kan spelen. -
-
Jobs
Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
Vanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT’ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria. -
Sparen
Tijd om uw woning energiezuinig(er) te maken? Zo vindt u de goedkoopste energielening
Hebt u plannen om uw woning energiezuiniger te maken en denkt u eraan om hiervoor een lening af te sluiten? Weet dan dat u verschillende opties hebt: een specifieke energielening, een hypothecair krediet, een wederopname op uw hypotheeklening of het gratis Vlaamse renovatiekrediet. Spaargids.be overloopt de voor- en nadelen. -
Wielrennen profs
Tom Van Asbroeck reed dubbel openingsweekend: “Het resultaat in de Omloop was teleurstellend”
In het Belgische openingsweekend ging Tom Van Asbroeck voor de dubbel. Vooral in de Omloop kwam de Ledenaar zeer sterk voor de dag. Toch was hij na afloop het meest ontgoocheld met zijn achttiende plaats in Ninove. Meerdere tegenslagen hielden Van Asbroeck van een nog dichtere ereplaats. In Kuurne-Brussel-Kuurne werd hij negenenveertigste. -
PREMIUMOost-Vlaanderen
Bij deze 14 Buurderijen koop je vers van het veld: van appelwijn en geitenkaaskroket tot kiwibessenstroop
De korte keten viert hoogtij tijdens de coronacrisis. Ook de Buurderijen van Boeren & Buren, waarbij je rechtstreeks koopt van de boer, zien hun verkopen stijgen als nooit tevoren. In dit handig overzicht vind je alle Oost-Vlaamse Buurderijen waar je om de hoek verse, ambachtelijke producten van lokale boeren koopt aan eerlijke prijzen.