DOVO haalt de munitie op, zoals hier tijdens het archeologisch onderzoek voor het Aquapark van Bellewaerde.
Volledig scherm
DOVO haalt de munitie op, zoals hier tijdens het archeologisch onderzoek voor het Aquapark van Bellewaerde. © Eric Flamand

DOVO haalt 253 ton oorlogsmunitie op

POELKAPELLEPOELKAPELLE - De ontmijners van DOVO hebben vorig jaar in ons land liefst 253 ton aan explosief en toxisch oorlogsmateriaal opgehaald, goed voor 3.322 interventies. De kazerne van Poelkapelle nam 220 ton voor zijn rekening. "Het cijfer blijft al jarenlang constant en dat zal wellicht nog decennia zo blijven. Een huzarenwerk. Hier zijn miljoenen projectielen afgevuurd", zegt Daan Verfaillie van DOVO in Poelkapelle. We kregen een rondleiding in de kazerne.

 1. Breda Viva La Vie gaat Parijs achterna met Roeselaarse Guinguettes
  Roeselare

  Breda Viva La Vie gaat Parijs achterna met Roeselaar­se Guinguet­tes

  Café Breda Viva la Via aan de Roeselaarse Onze-Lieve-Vrouwemarkt gaat Parijs achterna met de Roeselaarse Guinguettes. “Guinguettes waren in de 18e eeuw populaire barretjes in de buitenwijken van Parijs en andere steden van Frankrijk”, verduidelijkt zaakvoerder Frank Wauters. “Je kon er op zondag een drankje drinken, naar accordeon luisteren en ook een dansje wagen. De tijd van toen komt weer helemaal terug in de Franse hoofdstad, het gaat er de guinguettes met hun gezellige sfeer opnieuw voor de wind.” Voor Frank is dat het teken om deze traditie ook naar Roeselare, en meer specifiek naar de wijk Krottegem te halen. “Elke eerste zondag van de maand kan iedereen voortaan in het kader van de Roeselaarse Guinguettes in Breda Viva La Vie van 15 tot 17 uur bij een drankje genieten van een accordeon optreden”, zegt hij. Brecht & Hannes mogen op zondag 3 juni de spits afbijten. Het duo brengt een uitgebreid aanbod van balkan, ragtime, musette en tango, bewerkt voor accordeon en bas. De toegang voor de Roeselaarse Guinguettes bedraagt 6 euro. Reservatie is mogelijk via frank.wauters25@gmail.com of 0475/63.06.51.
 1. Heksenstoet verliest boegbeeld en oudste medewerker Aimé Baert (94): “De Heksenstoet was een deel van zijn leven”
  BESELARE

  Heksen­stoet verliest boegbeeld en oudste medewerker Aimé Baert (94): “De Heksen­stoet was een deel van zijn leven”

  In het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper is Aimé Baert (94) uit Beselare overleden. Hij was een icoon van de folkloristische Heksenstoet en de oudste medewerker. Hij was er al sedert 1959 bij. “Aimé ontfermde zich vooral over de opbouw van de wagens en de reuzinnen”, zegt voorzitter Charles Bayaert van de vzw Heksenstoet Beselare. “De Heksenstoet was een deel van zijn leven.”