Rudi, Jo en hond Beaver.
Volledig scherm
Rudi, Jo en hond Beaver. © RV

Welkom in het vergeten gehucht Herbricht: vier huizen, één caravan en acht inwoners

De overheid zag in 2009 geen andere keuze dan het gehucht Herbricht van de kaart te vegen. Figuurlijk, want het was de Maas die het al decennia letterlijk deed als ze in de winter uit haar oevers trad. Tien jaar later ligt het uiterste puntje van Lanaken er nog steeds godvergeten bij. Vier huizen, één caravan en één leegstaande boerderij vlak aan de stroom. “Maar die gaan ze dit jaar afbreken, dat wordt natuurgebied", vertellen Jo en Rudi, een kwart van de lokale bevolking.

 1. Marino Keulen (Open Vld): "Nederlandse politie moet maar controleren op Belgen die funshoppen"

  Marino Keulen (Open Vld): "Nederland­se politie moet maar controle­ren op Belgen die funshoppen"

  Op het nieuws dat de burgemeester van Maastricht wegens drukte, van onder meer van Belgen, code rood afkondigde voor het centrum in de stad, reageerde burgemeester Marino Keulen (Open Vld) van Lanaken dat de Nederlandse politie die Belgen, die voor het funshoppen de grens oversteken, maar moet tegenhouden, controleren en beboeten. "Wij gaan aan de grens geen statische controles meer houden, want dat veroorzaakt nodeloos tijdverlies en sociale drama's voor de mensen die zich wel aan de regels houden en alleen de grens oversteken voor het werk, studies, familiebezoek of voor mantelzorg", aldus burgemeester Keulen zondag.
 2. Ronn Moors protesteert tegen verjagen van vleermuizen op Molenberg
  Lanaken

  Ronn Moors protes­teert tegen verjagen van vleermui­zen op Molenberg

  Zopas heeft Ronn Moors een dodenkrans neergelegd bij een verlaten muurtje op het vroegere domein Molenberg in Rekem. Hij verbleef er als kind in het zogenaamde ‘Kinderdorp’. Het is een teken van rouw en protest tegen de kaalslag van het domein. Ook heeft hij een klacht neergelegd bij de Europese Raad in Straatsburg en Eurobats omdat de Conventies van Bern en Bonn niet zijn nageleefd inzake het behoud van de vleermuizen die er in de gebouwen onderdak vonden.
 1. Olifant maakt komaf met ongewenste bezoekers
  Play

  Olifant maakt komaf met ongewenste bezoekers

 2. Heb jij de kerstversiering van het Witte Huis al gezien?
  Play

  Heb jij de kerstver­sie­ring van het Witte Huis al gezien?