Rudi Smeets en het gehuchtje Herbricht dat stilaan verdwijnt.
Volledig scherm
PREMIUM
Rudi Smeets en het gehuchtje Herbricht dat stilaan verdwijnt. © Benoit De Freine/Marco Mariotti

Eeuwenoud gehucht met vier inwoners dooft nog sneller uit nu cafébaas Rudi stopt: “Binnen 10 jaar woont hier wellicht niemand meer”

HerbrichtEr ligt in Vlaanderen een gehuchtje waar een handvol inwoners al decennia dapper strijdt tegen de perikelen van de Maas. Het klinkt als de intro van Asterix en Obelix, maar het gaat om Herbricht waar exact drie huizen en één cafe nog in de winterbedding van de rivier liggen. De zoveelste overstroming deze zomer bleek er één te veel voor cafébaas Rudi Smeets die na 105 jaar en drie generaties de handdoek in de ring gooit. “Ik heb al héél wat tranen gelaten, maar ik kan niet meer”, vertelt hij. Binnenkort verhuist Rudi en laat zo de drie overige bewoners achter. 

 1. Met deze onklopbare machine haal je de beste keukenhulp in huis
  HLN Shop

  Met deze onklopbare machine haal je de beste keukenhulp in huis

  Heb je een groot hart voor koken, is de kans reëel dat je keuken al snel te klein wordt. Om je volledig te kunnen uitleven achter je potten en pannen, verwelkom je immers graag een gamma hulpmiddelen, zoals een blender, mixer, fruitpers… Wil je geen hele keukenwand opofferen aan deze machines, kan je gelukkig een heleboel functies verenigen in één toestel: de keukenrobot. HLN Shop bekijkt deze onmisbare sidekick voor (hobby)chefs van dichterbij.
 2. LEVENSVERHAAL. Oprichter gekende muziekwinkel Opsteyn overleden: “Toen Will Tura de winkel bezocht, zag het zwart van het volk”
  PREMIUM

  LEVENSVER­HAAL. Oprichter gekende muziekwin­kel Opsteyn overleden: “Toen Will Tura de winkel bezocht, zag het zwart van het volk”

  In 1963 dook er een klein muziekwinkeltje op langs de Rijksweg in Eisden waar je plaatjes, blaasinstrumenten, accordeons en gitaren kon kopen. Harie Opsteyn en zijn vrouw Anna runden de zaak om uit te groeien tot een begrip in het Maasland, met later vestigingen in Genk en Heusden-Zolder. Tienduizenden Limburgers kochten hun allereerste single’tje of instrument bij Opsteyn. “Maar zijn allergrootste liefde bleef al die tijd zijn eigen accordeon, en ‘ons ma’ natuurlijk”, vertellen zijn kinderen.
 1. Belgen voor de winst in Bathurst 12 Hours. Dries Vanthoor: “Een nieuwe start voor team en mezelf”
  autosport

  Belgen voor de winst in Bathurst 12 Hours. Dries Vanthoor: “Een nieuwe start voor team en mezelf”

  Het was zonder meer één van de verhalen van 2022: de overgang van het Belgische topteam WRT van Audi Sport naar BMW M. Na een succesvolle eerste wedstrijd met de nieuwe BMW M4 GT3 in Dubai, is het nu tijd voor BMW M Team WRT om het officiële racedebuut als fabrieksteam te maken, dit weekend tijdens de Bathurst 12 Hours in Australië, die geldt als de eerste wedstrijd van de Intercontinental GT Challenge. Bij de rijders niet alleen levende legende Valentino Rossi, maar ook drie landgenoten: Hasselaar Dries Vanthoor, Brusselaar Maxime Martin en de perfecte Belg Charles Weerts.
 2. Vrouwelijke drugsrunner uit Nederland krijgt 30 maanden cel met uitstel
  Hasselt/Pelt

  Vrouwelij­ke drugsrun­ner uit Nederland krijgt 30 maanden cel met uitstel

  Een 32-jarige Nederlandse vrouw is donderdag door de Hasseltse strafrechter als drugsrunner veroordeeld tot een celstraf van 30 maanden en een boete van 8.000 euro. Op 29 oktober 2021 werd ze in Pelt betrapt met een lege dosis cocaïne. Toen de politie haar controleerde, begon ze meteen te wenen. Ze haalde nog vier dosissen coke en 660 euro vanachter haar kleren. De rechtbank verleende de vrouw uitstel voor de celstraf en voor 6.000 euro van de boete.